Dureri articulare – cauze, soluții, tratament pentru articulații sănătoase
Articulațiile sunt unele dintre cele mai complexe structuri ale organismului uman. Localizate în spațiul dintre oase, acestea sunt responsabile de asigurarea mobilității și elasticității corpului nostru. Articulațiile păstrează două sau mai multe oase împreună și sunt acoperite cu cartilaj. Acesta este un țesut ferm și elastic, ce are proprietățile de a amortiza și permite frecarea între oase, amortizând sarcinile fizice. Când cartilajul pierde capacitatea de a amortiza frecarea, apar dureri articulare.
Alimentația sănătoasă și remediile naturale sunt variante excelente de a asigura aportul de vitamine necesar oaselor și articulațiilor. Pentru a preîntâmpina viitoare afecțiuni și un aport optim de calciu în oase și articulații sănătoase încă din primii ani de copilărie medicii obișnuiesc să prescrie vitamine precum cele de pe acest site.
Durerea articulară este ușor de recunoscut. Pe nepusă masă apare o durere ascuțită, apoi tot felul de înțepături deranjante, inflamați și în cele din urma observam o rigiditate suspecta la încheieturi precum coate, umeri, genunchi, glezne, picioare și în funcție de cât de intensă este durerea, acest lucru ne poate face să nu ne putem desfășura activitățile zilnice. Totodată disconfortul apărut reducem semnificativ calitatea vieții prin simplu fapt că durerea constantă nu ne lasă nici măcar să ne odihnim bine.
Un articol complex despre durerile articulare: cauze, diagnostic și tratament, găsiți și pe site-ul celor de la Secom. Bibliografia din care au fost extrase sfaturile cuprinde unele dintre cele mai prestigioase publicații medicale.
Tot pe acest site găsiți tot felul de suplimente alimentare, necesare în diferite etape ale vieții fiecăruia dintre noi.
Cauzele durerii articulare sunt diverse, dar cele mai frecvente sunt inflamatoare sau mecanice.
Dacă originea durerii articulare este mecanică, caracteristică proceselor degenerative precum artroză sau osteoporoză, suferință apare la mișcare și efort și durerea devine mai blândă atunci când suntem în repaus. Osteoartrita de exemplu, constă în uzura sau degenerarea progresivă a cartilajului articulațiilor și afectează cel mai frecvent genunchii, încheieturile degetelor, șoldurile și coloana vertebrală.
Osteoartrita este o boală degenerativă progresivă a cartilajului articulațiilor, fie din cauza îmbătrânirii, fie a vătămării. Această boală afectează milioane de oameni în întreaga lume și, din păcate, nu are niciun tratament eficient 100% cunoscut, dar simptomele ei pot fi îmbunătățite prin cure cu suplimente alimentare.
Țesutul cartilaginos nu se poate regenera, motiv pentru care tratamentele farmaceutice sunt aproape întotdeauna ineficiente, iar pentru recuperare completă pacienții pot alege doar să se supună unei operații pentru a introduce o proteză ce va înlocui articulația afectată.
De aceea prevenția este foarte importantă și toată viață trebuie să anticipăm și să pregătim organismul pentru afecțiunile care vin odată cu înaintarea în vârstă cu ajutorul diverselor suplimente alimentare care se găsesc pe piață.
Dacă, pe de altă parte, originea durerii este inflamatorie ca în artrită reumatoidă, atunci nu se calmează odată cu repausul și este însoțită de roșeață, inflamația articulațiilor și chiar deformarea și slăbirea acestora, cel mai distinctiv semn fiind degetele noduroase, strâmbe.
Artrita reumatoidă afectează în general articulațiile degetelor, mâinilor, încheieturilor și picioarelor. Inflamația artritei reumatoide este cauzată de acumularea de lichide în articulații din cauza unui atac al propriului nostru sistem imunitar, prin urmare este o boală autoimună.
Dureri articulare în artrite
Durerile articulare sunt de obicei cauzate de boli cronice, cum ar fi osteoartrită, artrita reumatoidă, reumatism, osteoporoză, deși acesta din urmă apare de cele mai multe ori din alte motive. Există cazuri în care nu este posibilă eliminarea completă a durerii articulare, dar ceea pacienții se orientează spre anumite ședințe de reabilitare care să ajute la reducerea acesteia .
Multe dintre aceste boli încep cu îndepărtarea sau schimbarea celulelor care alcătuiesc componentele cartilajului, cel mai important fiind colagenul. Astfel apare durerea și inflamația. La rândul său, dacă articulațiile sunt inflamate, cartilajul se înmoaie, pierde rezistența și capacitatea de a amortiza, se subțiază sau dispare, nereușind să protejeze osul de dedesubt care se deteriorează din cauza frecării atunci când ne mișcăm.
Osteoartrită este o patologie degenerativă în care apare o pierdere a cartilajului, inflamația membranei sinoviale și o slăbire a mușchilor articulației. Simptomele sunt dureri articulare, rigiditate, inflamație și mișcare limitată
La bolnavii suferinzi de osteoartrita, disconfortul apare la utilizarea articulațiilor și se îmbunătățește când pacientul se află în repaus. În stadiile avansate ale bolii, durerea poate deveni continuă și apare chiar și noaptea, necesitând tratament analgezic.
Dureri articulare în artrită reumatoidă
Artrită reumatoidă este o boală inflamatorie cronică datorată unei infecții anterioare cu virusul Epstein-Barr, virusul rubeolei și parvovirus, care afectează în special mâinile, genunchii și picioarele. Cea mai frecventă manifestare a acestei boli este durerea în articulațiile afectate, care este agravată de mișcare. Rigiditatea generalizată este frecventă după perioade de inactivitate. În mod normal , articulațiile prezintă inflamație, căldură și limitarea mișcărilor, fiind mai proeminente în articulațiile mari, cum ar fi genunchiul.
Adoptarea de măsuri de corecție posturală și efectuarea de exerciții fizice, dar și obiceiuri alimentare sănătoase precum introducerea în dietă a suplimentelor de calciu și vitamina D în cazurile de osteoporoză și suplimente alimentare cu colagen pot încetini progresia bolii.
Desigur toate acestea sub atenta supraveghere a medicului curant.
Cum să ameliorezi durerile articulare?
Prevenirea sau vindecarea durerilor articulare trebuie să vizeze în primul rând încetinirea procesului de degenerare a cartilajelor și pe cât posibil, creșterea lubrifierii articulațiilor.
Nu în cele din urmă, poate cel mai important pas, este reducerea inflamației și calmarea durerii.
Pe piață putem găsi diferite produse care ne pot ajută să îmbunătățim aceste simptome. Chiar și eu am luat un supliment cu colagen de la Secom acum două ierni când am alunecat pe scară și m-am lovit foarte rău la un genunchi.
Suplimentele alimentare ajuta la formarea colagenului natural care funcționează ca umplutură pentru articulații sau că substitut pentru cartilajul uzat. Suplimentele alimentare cu colagen ajută la reducerea durerii , având în același timp și alte efecte benefice:
- Ajută la regenerarea țesuturilor corpului nostru, în special cartilajul, oasele și tendoanele.
- Mențin articulațiile într-o sănătate perfectă, îmbunătățind mobilitatea.
- Ajută la prevenirea rănilor sportive și la recuperarea lor.
- Reduc durerile articulare la persoanele în vârstă.
- Îmbunătățesc aspectul pielii, părului și al unghiilor.
Suplimentele cu colagen sunt indicate în special persoanelor cu durere cauzată de uzură, îmbătrânire sau traume, sportivi, persoane supraponderale și femei și bărbați trecuți de vârsta de 40 de ani .
Este recomandabil să luați aceste suplimente timp de cel puțin o lună, recomandat fiind în cure de până la trei luni, pentru a începe să observați beneficiile acestora, în principal reducerea durerilor articulare.
Mulțumesc pentru articol eu am asemenea probleme.
Cred ca majoritatea ne confruntăm cu această problemă.Doar că nu am făcut nimic in aceasta privința. O sa incerc și eu să iau suplimente alimentare.
Inca nu am probleme cu articulatiile! Bune sfaturile tale!