De unde cumpărăm pui de o zi pentru carne și ouă sau rase mixte

pui de o zi
Share the joy
 • 62
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De unde cumpărăm pui de o zi pentru carne și ouă sau rase mixte

Când eram copil îmi petreceam majoritate vacanțelor la bunici. Cred că pot spune fără să exagerez că am avut o copilărie grozavă. Cel mai frumos lucru mi se păreau puiuții pufoși și încă îmi aduc aminte cât de înduioșată mă simțeam când îi vedeam atât de micuți alergând după cloșcă.

Cu mulți ani în urmă, puii erau crescuți atât pentru producția de carne, cât și pentru ouă, fără a face diferențe. Se adunau ouăle din gospodărie, se alegeau cele mai ochioase și se puneau sub cloșcă. Astăzi însă, creșterea păsărilor este împărțita în trei grupe clare: de carne și de ouă sau clasa mixtă care îndeplinesc aceleași sarcini ca găinile de altădată, dar au carnea mult mai fragedă și ouăle calitative.

Nu îmi aduc aminte ca odinioară să fi fost astfel împărțiți și uneori când bunicii mei cumpărau pui de o zi îi alegeau după culoare, pe principiul cei albi pentru carne și cei roșii pentru ouă.

Pui de o zi – clasificare

Astăzi datorită îmbunătățirii selecției genetice au fost create rase special axate pe producția de ouă sau carne, cu rezultate optime în fiecare caz, respectiv găini care fac ouă în fiecare zi sau pui de carne care pot ajunge la peste 2 kg în mai puțin de 2 luni. Prin urmare este mai economic și mai productiv dacă îți dorești să pui bazele unei ferme să te hotărâși dacă te specializezi în producția de ouă sau alegi să crești pui de carne.

Dacă tocmai v-ați mutat la casă și vă gândiți să aveți propriile găini în curte, ideal ar fi să începeți cu pui mai mari care sunt gata să producă ouă. Dacă nu aveți experiență în creșterea puilor este logic să începeți prin a cumpăra pui sau chiar găini, deoarece puii de o zi necesită o manipulare, îngrijire deosebită și chiar accesorii precum becul cu infraroșu sau diverse tipuri de recipiente speciale pentru apă și mâncare pe care doar un fermier cu experiență le poate oferi pentru a crește și a ajunge la maturitate.

Trebuie să știți că uneori puii de o zi au rate ridicate de mortalitate atunci când sunt crescuți de fermieri fără experiență, deoarece fără căldură, tratamente sau furajele adecvate se pot îmbolnăvi.

Totuși, dacă ne hotărâm să cumpărăm puiuți așa mici, nu ar trebui să ne bazăm niciodată pe comercianți necunoscuți de prin piețe sau vecini săritori deoarece răspândirea potențială a unor boli aviare poate decima întreaga noastră fermă sau celelalte păsări din gospodărie.

Poți apela la Agri.Shop, de exemplu, unde toți puii vânduți au o genetică bună, certificată și verificată și sunt vaccinați cu tot ce trebuie pentru a crește sănătoși. Transportul acestora se face cu mașini autorizate, conform normelor sanitar-veterinare în vigoare și pe distanțe cât mai scurte posibil pentru ca puii să ajungă fericiți la destinație.

Găini ouătoare

pui de o ziCând vine vorba producția ouălor amintiți-vă întotdeauna că genetica plus mediu în care se dezvoltă și hrană pe care o primesc duc la o producție de succes. Această înseamnă că rasa este cel mai important factor în producția de ouă, apoi mediul în care le creștem îmbunătățesc performanțele. Desigur nu trebuie să uităm că pentru o găină, expunerea la lumina zilei este necesară pentru a spori producția de ouă.

La Agri.Shop puicuțele ouătoare sunt loturi reprezentate de femele în proporție de 100%. Puicuțe ouătoare (roșii, negre și albe) ating rapid parametrii de creștere optimi, astfel că după doar 35 de zile, greutatea lor trece de 1,2 kg. La maturitate, păsările ating cel mult 3,1 kg, cu cocoșii ce ajung până la 4,5 kg, iar ouatul începe de la vârsta de peste 20 de săptămâni dupa care puteți colecta zilnic ouă proaspete și sănătoase.

Când spunem zilnic, ne referim doar la perioada cu vreme blândă: primăvara, vara și toamna, deoarece în timpul iernii majoritatea găinilor încetează să mai producă ouă.

Pui pentru carne

Creșterea puilor pentru carne, dacă se face corect, poate deveni rapid o sursă de carne proaspătă și de ce nu, chiar de venituri extra dacă vă hotărâți să vindeți sau să puneți bazele unei mici ferme de pui pentru carne.

Robuști și cu mușchi bine definiți, puii de carne sunt cunoscuți sub numele generic de Broiler. Acești pui se dezvoltă rapid dacă sunt hrăniți adecvat cu furaje care pe lângă minerale și vitamine conțin și porumb, grâu sau soia și în doar 45 ating maturitatea. Creșterea puilor pentru carne se face în mod special pentru pulpele și pieptul cărnos, cu un gust aromat și cu un conținut optim de nutrienți, potriviți pentru un regim alimentar echilibrat.

Rasele de pui precum Ross 308 și Cobb 500 au creștere rapidă și pot atinge o greutate adecvată în mai puțin de două luni.

Pui de rasă mixtă

Puii de rasă mixtă sunt ideali pentru gospodării. Căutați și ei pentru carne, dar mai ales pentru ouăle de foarte bună calitate, cu o serie de caracteristici nutritive foarte echilibrate, puii de rasă mixtă sunt adaptați excelent la condițiile din țara noastră.Cu toate că sunt crescuți cel mai frecvent în aer liber, acești pui manifestă, de asemenea, o bună adaptare la fermele acoperite.

De unde cumpărăm pui de o zi pentru carne și ouă sau rase mixte

La fel ca multe alte activități de creștere a animalelor, dacă dețineți un spațiu adecvat, atunci puteți simți satisfacția de a vă crește propriile găini în curtea din spate, indiferent dacă intenționați să le creșteți pentru ouă sau pentru carnea lor.

O sursă sigură pentru pui sănătoși sunt cei de la Agri.Shop care au o mulțime de magazine în toate zonele țării.

 • 62
 •  
 •  
 •  
 •  

3 Comments on "De unde cumpărăm pui de o zi pentru carne și ouă sau rase mixte"

 1. Mulțumim pentru recomandare!

 2. Frumos!

 3. Noi stam la curte,are grija socrul meu de aceste lucruri,suntem foarte norocoși

Leave a comment

Your email address will not be published.


*