Baterii laptop – cand le schimbam, de unde la cumparam si unde la reciclam?

baterii laptop
Share the joy
 • 40
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Baterii laptop – când le schimbăm, de unde la cumpărăm și unde la reciclăm?

Latptop-ul nu mai este astăzi la fel de utilizat că şi în anii trecuţi, însă fără nici o îndoială, rămâne instrumentul perfect pentru locul de muncă sau pentru cei care utilizează internetul pentru a citi ziare şi pentru corespondenţa personală. Totodată este excelent pentru cei care călătoresc mult în interes de serviciu sau care doresc să îşi ia cu ei în concediu unele lucruri de la servici, care nu suportă amânare. Prin urmare, unul dintre lucrurile care fac un laptop atât de special este bateria, deoarece cu o baterie bună, de înaltă performanţă şi cu autonomie ridicată poţi lucra pe laptop oriunde, însă având cu tine puterea unui calculator.

Anterior, la începuturile erei de utilizare a laptop-ului, acesta era menit doar pentru a transporta cantităţi mari de informaţii dintr-un loc în altul. Astăzi, în afară de portabilitate, unui laptop îi este cerută şi autonomia necesară unor sesiuni lungi, o durată cât mai mare de timp în lucru, care ne permite să lucrăm oriunde, fără a fi nevoie să ne conectăm laptopul la reţeaua de alimentare. Lucru care ne face să afirmăm că bateria laptop-ului nostru este una din cele mai importante componente ale sale.

Până acum am avut două laptop-uri. De fiecare dată l-am schimbat pentru că autonomia bateriei scădea cu timpul. Ulterior am aflat că se pot cumpăra baterii laptop pentru a prelungii viaţă acestuia.

Iată câteva criterii după care te poţi ghida atunci când vrei baterii de calitate pentru laptop-ul tău.

Ce fel de baterie laptop aveţi nevoie?

Adevărul este că, în ceea ce priveşte bateria pentru laptop, nu prea este o alegere. De obicei, trebuie să cumperi una originală sau un model compatibil.

baterii laptop

Când avem nevoie de baterii laptop noi?

 • Atunci când bateria nu se mai încarcă

De multe ori, mai ales atunci când nu am folosit laptop-ul pentru o lungă perioada de timp, ne dăm seama că bateria nu mai este capabilă să stocheze energie. Evident, în aceste cazuri este necesar să cumpărăm una nouă pentru a continua utilizarea laptop-ului nostru.

 • Atunci când bateria reduce semnificativ performanţa

Experţii recomandă schimbarea bateriei atunci când această nu mai este în măsură să ofere, cel puţin 60% din capacitatea de încărcare iniţială. Tradus în ore ar fi, de exemplu, în cazul în care o baterie nouă oferă 10 ore de autonomie, dacă performanţă se reduce brusc la 5-6 ore, este cazul să începem să căutăm una nouă.

 • Când avem nevoie de mai multă autonomie decât ne oferă o singură baterie

Pentru cei care lucrează afară şi au nevoie de laptop, fără a avea o sursă de alimentare. În acest caz este nevoie de mai mult de o baterie, pentru a duce la bun sfârşit toate activităţile de zi cu zi. Deci o baterie suplimentară este necesară.

 • Degradarea bateriei laptop

Uneori, din cauza manipulării neadecvate, o baterie poate suferi un şoc fizic, de exemplu dacă o scăpăm pe o suprafaţă dură. O baterie crăpată, poate provoca accidente sau un scurt circuit în laptop.

De-a lungul timpului, bateria poate începe să se umfle, fapt ce poate provoca o explozie. De aceea este atât de convenabil înlocuirea bateriei în timp util.

Bateriile au durată de viaţă. De-a lungul timpului şi a unei utilizări excesive, acestea se degradează şi îşi pierd capacitatea de a stoca energia sau de a porni laptopul, de aceea bateriile care se învechesc, trebuie să fie schimbate.

Cum se schimbă bateria unui laptop?

Aproape toate laptop-uri au posibilitatea de a schimbă bateria foarte uşor. De obicei, au o clemă sau un simplu şurub, dar întotdeauna este indicat să va adresaţi persoanelor autorizate, în cazul în care constataţi că această sarcina este rea dificilă pentru voi. În teorie acest lucru l-ar putea face oricine, dar există şi unele modele mai vechi care trebuiesc desfăcute cu totul pentru a schimbat bateria.

Cum prelungim durata de viaţă a unei baterii de laptop?

Există multe sfaturi asupra utilizării bateriei şi încărcătorului de alimentare a unui laptop, pentru a prelungi durata de viaţă a acestora.

Cel mai important şi dovedit ştiinţific este acela de a evita să ţineţi încărcătorul conectat atunci când bateria este încărcată 100%. Atunci când o baterie atinge sarcina maximă, conectarea la reţea induce o sarcina de stres şi face că bateria să se uzeze foarte repede.

Şi descărcatul bateriei la maxim induce pierderea capacităţii de stocare. Aşadar, când ajungeţi la 20-30% din capacitate, este indicat să alimentaţi bateria.

De unde cumpărăm baterii laptop?

Eu vă spun întotdeauna să cumpăraţi din locuri autorizate, unde primiţi garanţie şi aveţi siguranţa unui preţ just pentru produsul achiziţionat.

Un astfel de loc este site-ul mival.ro, furnizor de piese de schimb şi consumabile pentru domeniul IT, servicii de reciclare/remanufacturare consumabile folosite în echipamente de birou precum şi service echipamente de birou.

Aici găsiţi baterii şi alimentatoare pentru diferite modele de laptop sau notebook, la preţuri accesibile. Site-ul este foarte bine structurat, uşurând mult căutarea. Tot ce trebuie să faci este să filtrezi căutarea după mărcile de acumulatori sau de încărcătoare potrivite, folosind criteriile din partea superioară a paginii.

După cum ştiţi, aceste baterii laptop şi majoritatea consumabilelor (cartuşe, piese, etc) sunt poluante, aşadar trebuie să le duceţi la un punct verde pentru o reciclare corectă. Mival.ro îndeplineşte această responsabilitate faţă de mediu. Aşadar aici puteţi trimite bateriile laptop care nu mai sunt bune. Acestea vor fi reciclate corespunzător, fără să afecteze mediul.

Astăzi, totul încă funcţionează pe energie. Există surse alternative, regenerabile, dar bateriile laptop se încarcă mai greu. Astfel, pentru a evita pierderea de informaţii din laptop sau să rămânem fără baterie exact când avem nevoie mai mult de ea, este necesar să cumpărăm o baterie de bună calitate la un preţ accesibil şi să o folosim în mod corespunzător.

 • 40
 •  
 •  
 •  
 •  

1 Comment on "Baterii laptop – cand le schimbam, de unde la cumparam si unde la reciclam?"

 1. Eu prefer sa folosesc laptopul in defavoarea tabletei sau a telefonului.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*