De ce să investești în acțiuni în 2022
Trăim vremuri incerte. După o pandemie care ne-a secătuit de puteri, iată-ne spectatori la un război pe care nimeni nu îl aprobă, scumpiri mai mari ca niciodată și multe alte lucruri care ne îngrijorează. Pe lângă acestea mulți dintre noi ne întrebăm cum să gestionăm economiile în așa fel încât să nu se piardă.
Devalorizarea banilor este probabil cel mai mare pericol care ne paște în 2022, de aceea căutarea celor mai bune sfaturi pentru a investi banii este crucială acum.
Putem spune că majoritatea dintre noi, indiferent de jobul pe care îl avem, căutăm stabilitate financiară, dar cu preocuparea de a nu fi nevoiți să suportăm îndatoriri și dobândă mare la împrumuturi pentru a o atinge.
Pentru cei care sunt antreprenori, a ști să-ți gestionezi banii într-un mod sănătos este și mai important, având în vedere incertitudinile pe care le poate aduce acest lucru atunci când te ocupi de conducerea propriei afaceri , mai ales pentru antreprenorii începători.
Unde și cum să ne investim economiile astfel încât acestea să nu fie reduse de inflație
Înainte de a te întreba in ce sa investesti, ar trebui să poți economisi cel puțin câteva procente din venitul tău lunar pentru a avea o plasă de siguranță care să acopere cel puțin 6 luni de cheltuieli în caz de urgență.
Totodată nu uita că unele investiții îți permit să folosești o sumă mică pentru ele, în timp ce altele necesită o valoare financiară mai mare pentru a începe.
Desigur că recuperarea investițiilor funcționează în același mod. Sunt unele pe care le poți retrage oricând, precum cele în fonduri de economii și altele în care îți vei revedea banii abia după șase luni sau un an.
Dacă cercetezi piața, vei vedea că există opțiuni de investiții disponibile pentru fiecare, de la cel mai nesigur la cel mai îndrăzneț.
Totuși, nu este indicat să pui tot ce ai într-o singură investiție, pentru că pe măsură ce piața financiară oscilează, dacă vă puneți toți banii la un loc puteți suferi pagube semnificative sau chiar puteți pierde toată suma investită.
Întrucât riscurile asociate investiției în acțiuni sunt semnificativ mai mari decât, de exemplu, al investițiilor în instrumente monetare, este necesar că alegerea titlurilor ce vor fi cumpărate să fie făcută în urma unei analize detaliate și care să ia în considerare factorii ce pot determina evoluții pozitive ale cursului de tranzacționare. Este bine cunoscut că principalele surse de câștiguri pentru deținătorii de acțiuni sunt două:
- dividendele acordate de către emitent
- câștigurile din creșterea prețului acțiunilor.
Pe piață de capital românească există, încă, incertitudine privind politica de dividend a emitenților (cu câteva excepții), precum și mult eclectism în ceea ce privește modalitatea de plata, lucruri ce impun că micul investitor să ia în considerare la momentul investiției în acțiuni nu doar câștigul din dividende, care este parțial impredictibil, ci și posibilitatea obținerii de câștig din diferența de preț între momentul cumpărării și cel al vânzării.
Pentru cei care sunt abia la început și nu au cunoștințe despre subiect, cercetarea pe cont propriu poate să nu clarifice toate îndoielile și detaliile despre investiții.
Pentru a fi mai sigur, merită să consultați un specialist în domeniu, fie de la bancă, un broker bursa, un contabil, un analist sau un economist.
Mulțumim pentru informații.