Cum scăpăm de umezeala din băi și de mucegai
Baia este singurul loc din casă pe care îl putem numi “curat-murdar”. Totodată trebuie să subliniez că în această zonă a casei în care se concentrează cel mai mare număr de puncte de apă, totul este predispus la acumulare de umiditate, de la mobilierul care este în general din lemn/MDF, până la prosoape și covorașe. Toate aceste lucruri însumate conferă acestei încăperi particularitatea de a fi deosebit de sensibilă la prezența ciupercilor și bacteriilor.
Umiditatea în baie este una dintre cele mai mari probleme care se accentuează în acest moment al anului, când dăm drumul la încălzire. Este ceva de care nu-ți dai seama până când, brusc, rosturile dintre plăcile de faianță încep să devină negre și mucegaiul începe să se vadă atât pe pereți, cât și pe tavan.
Unde apare frecvent mucegaiul?
Apa caldă și vaporii de la duș, în contact cu suprafețele reci, favorizează condițiile de apariție a acestor microorganisme nedorite, iar acestea pot prolifera în locurile cel mai nebănuite precum garniturile de la cabina duș, panoul de sticlă, în toaletă, în colțuri, etc… În băi este foarte greu de evitat umiditatea complet deoarece apa este folosită constant.
Evident principalul chiriaș al băilor sunt ciupercile, toate dăunătoare sănătății. Mucegaiul este una dintre cele mai temute și odată ce își face cuib în casa noastră, greu reușim să îl eliminăm. Mucegaiurile se dezvoltă pe diferite tipuri de suprafețe care acumulează o cantitate infimă de umezeală. Lumina obscură sau întunericul sunt de asemenea prieteni foarte buni ai ciupercilor. De aceea astăzi vă voi povesti câteva lucruri care ajută la împiedicarea dezvoltării oricărui tip de mucegai, iar în articolul celor de la Romstal, pe care va recomand să îl citiți, veți găsi o multitudine de trucuri pentru scoaterea mucegaiului de pe pereți.
Curățenia și aerisirea spațiilor, principala arma împotriva igrasiei
În primul rând pentru a evita dezvoltarea fungilor este necesar să se mențină un grad ridicat de curățenie și o dezinfecție riguroasă, acest lucru îl știe oricine, iar astăzi sunt foarte multe produse pentru curățenie care practic “omoară 99%” dintre bacterii și ciuperci. Atunci cum de apare mucegaiul în casele noastre? La acesta întrebare răspunsul este chiar în proiectarea locuințelor noastre, de aceea dacă ai o baie veche și nu mai scapi de mucegai, poate este timpul să o renovezi.
În primul rând ventilația redusă sau chiar inexistentă, mai ales în băile blocurilor vechi, este principala sursă care menține activă prezența mucegaiurilor în aceste încăperi. Băile fără ferestre sunt veșnic predispuse la apariția diverselor tipuri de mucegai.
Apoi suprafețele de aici trebuie să fie cât mai puțin sensibile la acumularea de umezeală, să fie ușor de spălat și rezistente la diverse substanțe care se utilizează la curățarea lor.
Cu cât băile sunt mai ventilate și au mai multe ore de lumină naturală, cu atât vor fi mai puține șanse să fie populate de mucegai.
Toaleta este principala sursă de dezvoltare a bacteriilor, de aceea este foarte important să se mențină și aici un nivel ridicat de curățare și dezinfectare.
Renovarea, un mod sigur de stârpit mucegaiul
Cea mai radicală armă pe care o puteți folosi în războiul împotriva umidității din baie este renovarea și utilizarea materialelor de construcții din nouă generație, majoritate cu calități impermeabile.
Chiar eu am vorbit adesea despre acest lucru și despre cum am renovat băile din apartamentul meu, iar pe blogul meu veți găsi o multime de idei modele băi, astfel încât oricât de minusculă ar fi baia voastră să o puteți transforma într-o încăpere spectaculoasă.
Cum să elimini rapid aburul din baie
Ideal ar fi că baia să aibă fereastră. Din nefericire multe din blocurile construite acum 2 decenii nu au acet privigeliu. Dar dacă te numeri printre norocoși, lasă fereastra deschisă cel puțin 10 minute pe zi pentru ca baia să se usuce. De asemenea, încearcă să-l deschizi și imediat după duș, astfel încât aburul să fie diminuat.
Dar și aici poate apărea temuta ciupercă…
Dacă baia nu are geam alege să montezi un ventilator de baie care va ajuta la extragerea aburului.
O altă idee este să folosești un dezumificator și un aparat care curăță picăturile de apă de pe panourile dușului și de pe pereți.Unul din cele cu rezervor, pentru curățat ferestrele, este perfect.
Folosiți lavete ultra absorbante și după utilizarea dușului sau a chiuvetei încercați să lăsăți totul cât mai uscat.
Un aspect fundamental pentru combaterea umidității din baie este curățarea corectă a acesteia.
Este indicat să curățați temeinic baia cel puțin o dată pe săptămână, deoarece praful atrage și el mucegaiul, așa că o baie curată poate preveni acest tip de problemă.
Când vine vorba de combaterea umidității , unul dintre locurile în care se acumulează cel mai mult este pe faianță, în special cea care se află în interiorul dușului. În plus, una dintre cele mai mari probleme vine atunci când umezeală se infiltrează între rosturi. Nu este doar inestetic, ci și dăunător.
Din acest motiv trebuie să verificați constant rosturile plăcilor, deoarece micile fisuri pot cauza scurgeri de apă.
Siliconul sanitar pe care îl folosim pentru a sigila marginea căzii sau a chiuvetei trebuie și el schimbat periodic, mai ales atunci când observăm apariția primelor focare de mucegai.
Nu in cele din urmă mobilierul suferă și el consecințele umidității, în special cel din PAL și MDF. Acesta ajunge să se deterioreze foarte repede. Ideal este să așezi dulapurilela cel puțin 5 cm distanță față de perete, astfel încât să nu fie complet în contact cu acesta și să fie direct impregnate de excesul de umiditate care se acumulează pe pereți atunci când se produce condens.
Multumim pentru sfaturi.
Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru recomandari 😀