Cum să-i încurajezi pe copii să iubească lectura?

carti ieftine
Share the joy

Cum să-i încurajezi pe copii să iubească lectura?

Despre cărți am vorbit foarte des pe blog. Băiatul meu obișnuiește să citească mult, de aceea am încercat să îi ofer cărți care să îl atragă și să îl facă să le iubească, cărți care mi-au plăcut și mie și v-am vorbit și vouă despre ele.

Copiii pot deveni cititori pasionați dacă sunt stimulați de la o vârstă fragedă și cărțile din casa sunt la îndemâna lor. Uneori, o carte care este la modă, stârnește imaginația unui copil. În alte cazuri, profesorii sunt cei care reușesc să-i transforme în cititori, arătându-le diferite genuri de cărți și stiluri de scriere. Un bibliotecar poate și el să pună cartea potrivită în mâinile unui copil, dar când cei mici își privesc părinții sau frații citind, pentru plăcerea simplă de a face acest lucru și de a se bucura de lectură, acest gest capătă conotații speciale și îl vor imita. De aceea astăzi vin cu câteva sfaturi pentru ca copiii tăi să se îndrăgostească de lectură:

  • Citiți-le cu voce tare încă de când sunt în leagăn

Fie că este vorba de un nou născut sau piciul ghemuit pe canapea după antrenamentul de fotbal sau ora de balet, profită de acest moment pentru a petrece timp de calitate împreună. În plus față de întoarcerea paginilor, copiii își vor aminti toate zâmbetele și chiar inflexiunea vocii tale. Să știți că foarte mulți copii încă se bucură să li se citească o carte, chiar și după ce învață să citească singuri. Indiferent de vârstă se vor bucura să asculte glasul părinților, de învățarea pronunției corecte, de a pune întrebări și de a se relaxa și bucura de poveste.

Pentru cei mai mici sunt cărți copii 1 an special concepute pentru ei, iar pentru cei ce pot să urmărească slovele, există serii captivante și cărți cu diferite subiecte care îi vor atrage în acest univers magic.

Mulți copii devin fani ai lecturii după ce au citit o serie. Iar astăzi există o mulțime de serii de cărți bune care îi atrag pe copii și îi fac să-și dorească să citească fiecare volum.

Chiar și pentru cei foarte mici au apărut serii de cărți interactive precum Răspundel isteţel, compusă din cele mai interesante povești și cele mai frumoase jocuri.

  • Profită de poveștile clasicele atât de atrăgătoare

Unele cărți sunt considerate clasice pentru copii, pentru că continuă să atragă cititorii generație după generație. Puteți încerca să ii aratati copilului cărțile preferate de când erați voi copii, precum Cenușăreasa, Pinochio, Doamna și vagabontul etc..

  • Oferă cărți despre lucrurile pe care copilul tău le iubește

Dacă băiatului tău îi plac mașinile, caută să îi oferi cărți despre tot felul de vehicule. Dacă copilul tău iubește super eroii, prințesele sau fantomele, caută cărți cu acele personaje. Astăzi sunt tipărite cărți despre orice subiect preferat de cei mici.lectura

  • Permiteți-le să citească lucruri amuzante

Lucrurile amuzante sunt o modalitate foarte bună de a încuraja dragostea pentru lectură. Unii părinți nu sunt siguri că ar trebui să își lase copiii să citească cărți amuzante despre alti copii care fac tot felul de năzbâtii. Vorbește cu copiii tăi despre conținut, dar ține cont de faptul că ei vor să citească aceste cărți nu pentru că vor să imite acțiunile personajelor, ci pentru că își pot trăi indirect propriile obrăznicii în timp ce citesc povestea.

  • Găsiți un echilibru între cărți și benzi desenate

Romanele grafice sunt unele dintre cele mai populare apariții din lumea cărților pentru cei mai mici cititori și îi pot face pe copii să devină fani ai lecturii. Pe blog am câteva articole despre astfel de cărți, poate vă puteți inspira.

Transformați lectura într-o activitate familiară

Duceți-vă copiii la bibliotecă des pentru a împrumută cărți noi sau pentru a asculta povești. Răsfoiți cărți la librăria locală, căutați cărți în anticariate și la târgurile de cărți împreună cu cei mici, astfel vor înțelege că fiecare volum poate fi prețuit și recitit de foarte multe ori.

Citiți-le copiilor înainte de culcare și încercați să găsiți timpul și spațiul pentru ca cei mici să citească de plăcere în mașină, atunci când călătoresc, după ce termină temele sau în orice moment al zilei când nu au nimic de făcut.

Însă te avertizez… toate aceste lucruri ar putea transforma lectura într-un obicei!

Be the first to comment on "Cum să-i încurajezi pe copii să iubească lectura?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*