Cozonac Keto – sărbători gustoase cu KetoMix pentru Cozonac by Cristina Ionita

cozonac keto
Share the joy
 • 168
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  

Cozonac Keto – sărbători gustoase cu KetoMix pentru Cozonac by Cristina Ionita

Cozonacul este unul din deserturile specifice sărbătorilor românești. Delicios, aromat, fraged și pufos este o provocare pentru orice gospodină indiferent de experiența pe care aceasta o are în bucătărie, cu atât mai mult când ne dorim un cozonac keto, sărac în calorii, care să se preteze la o dietă ketogenica și o siluetă atent supravegheată.

Ce este dieta keto

Dieta ketogenică nu este o dietă „la modă ” ci una bazată pe știință și utilizată încă din antichitate. În general făcea parte din practicile medicale ale timpului, astăzi fiind foarte recomandată de nutriționiști.

Scopul dietei este de a activa propriile mecanisme de ardere a grăsimilor pentru a alimenta tot ceea ce organismul are nevoie pentru a obține energie în timpul zilei.

Dieta ketogenică ne poate ajuta să pierdem din grăsimea corporală, să reducem dorința și anxietatea de a mânca, iar unele studii susțin că ne poate ajuta în procesul de vindecare a unor boli.

Totodată dieta ketogenică este o dietă săracă în carbohidrați ce ajută la recuperarea greutății dorite. După cum știți, idealul este de a limita carbohidrații până la stimularea cetogenezei. Cetonele sunt cea mai eficientă sursă de energie, dar organismul le folosește rar, deoarece obișnuim să consumăm alimente bogate în carbohidrați. Acestea sunt o sursă alternativă de combustibil pentru organism, pe care o folosește atunci când glicemia este scăzută.

Există multe avantaje obținute în urmă acestui tip de dietă. Combinațiile de alimente și eliminarea unora, reducerea caloriilor, producția de cetone și postul intermitent face că dietă să funcționeze și să-ți ducă corpul într-o stare pe care nu ți-ai imaginat-o niciodată.

Cel mai important lucru pentru a realiza cetoza este evitarea consumului de prea mulți carbohidrați, iar cum sărbătorile sunt aproape, asta înseamnă fără cozonac, fără prăjituri, fără pâine, pasca și alte bunătăți specifice.

De aceea tare m-am bucurat când am aflat de provocarea fetelor de la NoSugarShop.ro, lansată în colaborare cu Oalesitigai.ro: Parfum de Cozonac.

KetoMix pentru Cozonac by Cristina Ionita

KetoMix pentru Cozonac by Cristina Ionita

De-a lungul timpului am mai folosit mixuri, dar niciunul keto și cum nu știam cum va fi, am ales să prepar rețeta de pe ambalaj, cu precizarea că am împărțit aluatul în două și în jumătate am pus cacao. Din punga ketomix pentru cozonac ies doi dolofani frumoși și gustoși. Eu am făcut astăzi unul, dar sunt extaziată de gustul și textura obținută, astfel încât sunt tentată să încerc și alte rețete.

KetoMix pentru Cozonac by Cristina Ionita conține făină de migdale, fibre de bambus, tărâțe de psyllium și gumă guar. Pentru aluat se mai adaugă un plic de drojdie uscată, 2 ouă + 2 gălbenușuri, 60 g unt, 50 g îndulcitor și 200 ml chefir.

Rețetă Cozonac Keto cu nucă de cocos și cacao

Ingrediente aluat cozonac:

Pentru umplutură am folosit:

 • 2 linguri de Greentella îndulcită cu stevia
 • 200 g fulgi de nuca de cocos
 • un pumn de stafide aurii
 • 2 albușuri.

parfum de cozonac keto

Să fiu sinceră voiam să fac exact rețeta de pe ambalaj, dar pentru că nu am cântărit chefirul și era 250ml în pahar, când am văzut că aluatul este moale, am hotărât să îl împart în două și în jumătate să pun cacao. Apoi am completat ambele părți cu ketomix până la obținerea consistenței dorite.

Acest aluat nu seamănă cu un aluat clasic de cozonac care este elastic din cauza glutenului din făină. Mai degrabă este pufos, fraged și aerat. Sincer nu mă gândeam că va crește atât de frumos. Nu și-a dublat volumul ca un cozonac din făină clasică, dar mie îmi place cum a crescut și chiar sunt mulțumită de rezultat.cozonac keto

 

Mod de preparare cozonac keto

Pentru început am mixat ouăle și gălbenușurile cu chefirul călduț, apoi am adăugat drojdia și îndulcitorul și după ce am omogenizat din nou, am început să pun ketomix pentru cozonac și untul.

Am mai adăugat o fiolă de esență de vanilie. Când mi-am dat seama de greșeală, am împărțit aluatul în două și într-unul am pus două linguri de cacao neagră cu conținut scăzut de grăsimi, care are o culoare surprinzătoare și un gust pronunțat de ciocolată pură. Apoi am continuat frământarea și aluatul cu cacao a ieșit super frumos de colorat.

După obținerea celor două aluaturi, le-am lăsat să crească 30 minute, după care am „montat” cozonacul ketogenic.

Prima dată am întins foaia albă, pe care am uns-o cu Greentella, o cremă tartinabilă fără zahăr și fără ulei de palier produsa handmade de Sweeteria, în laboratoarele proprii. Două linguri sunt de ajuns, se întind în strat foarte subțire și se presară cam 50 g nuca de cocos și jumătate din stafide.

Apoi întindem foaia neagră, pe care o așezăm peste cea albă. Umplutura pentru această foaie constă din cele două albușuri mixate cu două linguri de îndulcitor. Când își dublează volumul se adaugă restul de 150g nuca de cocos. Rezultă o compoziție densă, pe care o întindem peste foaia de aluat, împreună cu restul de stafide.

Rulăm lejer cozonacul duo și îl așezăm în tavă, apoi îl lăsăm să crească timp de 20-30 minute. Eu am lăsat foile un pic cam groase pentru ca nu eram sigura cum se va comporta aluatul, dar se pot întinde mai subțiri și efectul de spirala va fi spectaculos.

L-am uns cu ou bătut și o lingură de lapte și am presărat puțină nucă de cocos, apoi l-am copt ca pe un cozonac normal, la 180 grade, timp de aproximativ 60 minute.

cozonac keto

Oalesitigai.ro – locul de unde poți lua cele mai bune vase de gătit

Tava de cozonac este fantastică. Ușor de manevrat datorită marginilor, anti aderentă și destul de groasă, adăpostește în îmbrățișarea ei cozonacul și nu îl lasă să dea pe afară.

Sunt sigura că sunteți de acord cu mine că o tavă adecvată are contribuția ei la succesul oricărei rețete. Cele pe care le-am văzut pe site-ul oale și tigăi sunt fabuloase, iar tava mea de cozonac a avut și ea ceva de spus pentru un cozonac keto perfect.

Parfum de cozonac… keto

Practic cozonacul meu este format din două foi de aluat, una neagră și una albă și este umplut cu nuca de cocos și cremă de ciocolată.

Dar nici măcar nu îți dai seama că e un cozonac altfel decât cel obișnuit. Delicios și pufos de îl mănânci cu buzele, fraged și a doua zi, poate fi desertul perfect pe masa de Paște.

cozonac keto

#ketomix #nosugarshop #oalesitigai #retetefarazahar

 • 168
 •  
 •  
 • 3
 •  

Be the first to comment on "Cozonac Keto – sărbători gustoase cu KetoMix pentru Cozonac by Cristina Ionita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*