Congelator vertical vs ladă frigorifică – Avantaje și dezavantaje

lada frigorifica artic
Share the joy

Congelator vertical vs ladă frigorifică – Avantaje și dezavantaje

Congelarea alimentelor este o metodă eficientă și practică de conservare a prospețimii acestora pe termen lung. Prin scăderea temperaturii sub punctul de îngheț, se încetinește procesul de deteriorare, prelungindu-se astfel durata de viață a alimentelor. Această tehnică păstrează nu doar calitățile nutriționale ale alimentelor, ci și gustul și textura acestora. Mai mult decât atât, congelarea ne permite să avem acces la o varietate mai mare de alimente, indiferent de sezon.

Contextul pandemic pe care tocmai l-am traversat ne-a arătat cat de vulnerabili suntem și cât de multă nevoie avem de o reeducare în domeniul consumului de alimente.

Cândva demult, în toate casele era un congelator încăpător în care găseai tot ce avei nevoie pentru a face cat mai puține vizite la supermarket, astăzi am renunțat la acest electrodomestic atât de util, dar pandemia ne-a făcut să ne aducem aminte de cât este de important sa ai alimentele la îndemână.

Totuși… dacă ar fi sa alegi acum, ce ai cumpăra? un congelator vertical sau o ladă frigorifică? În articolul de astăzi am strâns informații despre avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele, pentru a-l alege pe cel care ți se potrivește cel mai bine dacă îți dorești un astfel de aparat electrodomestic pentru casa sau afacerea ta.

Caracteristici de luat în considerare atunci când alegeți între un congelator vertical sau orizontal

Temperatura optimă de congelare a alimentelor este de -18 grade Celsius. Această valoare asigură o încetinire a proceselor de deteriorare a alimentelor și inhibă dezvoltarea bacteriilor, păstrându-le astfel prospețimea și valoarea nutritivă. Funcția No Frost este o caracteristică importantă a unui congelator modern, care ajută la menținerea unei temperaturi uniforme și previne acumularea de gheață în interiorul compartimentului. Aceasta asigură o distribuție uniformă a aerului rece, prevenind formarea cristalelor de gheață și eliminând necesitatea de a dezgheța manual aparatul. Astfel, funcția No Frost nu doar simplifică întreținerea congelatorului, ci și contribuie la păstrarea alimentelor în condiții ideale pentru o perioadă mai lungă de timp.

Când cumpărați un congelator, principalele elemente care trebuie evaluate pentru a decide asupra unui model sau altul sunt:

 • Consumul

Cunoașterea consumului de energie al ambelor aparate este probabil definitoriu, alături de prețul acestora. Deși pot avea sisteme de reglare automate, cele mai multe congelatoare verticale au tendința de a consuma mai mult. Unul dintre motive este că lăzile frigorifice au etanșare mai mare și, în plus, dacă se oprește curentul, pot păstra alimentele în siguranță chiar și pentru 2 sau 3 zile. Prin urmare, congelatorul ladă este mai eficient din punct de vedere energetic și vă permite să economisiți mai multă energie.

 • Spațiul ocupat și modul deschidere a ușii congelatorului

Una dintre principalele caracteristici de luat în calcul este spațiul pe care îl va ocupa noul congelator și capacitatea de stocare pe care o are. Un congelator cu ladă pentru o familie mică nu este același lucru cu un congelator pentru o singură persoană sau plasarea acestuia într-un apartament mic fata de spațiul pe care îl ocupa într-o casă mare. Din acest punct de vedere congelatoarele verticale sunt mai practice, în timp ce congelatoarele orizontale sunt mai mari, mai compacte, au adâncime mai mare și au o capacitate mai mare de a stoca alimente.

Deși funcția lor este aceeași, felul în care se deschide ușa congelatorului face o mare diferență datorită necesităților de spațiu și locației a acestuia. Deschiderea în sus a ușii a congelatoarelor orizontale, face ca acestea să fie cea mai pragmatică variantă, în comparație cu congelatoarele verticale, care au aceeași deschidere ca și un frigider, așa că trebuie să se garanteze că sunt amplasate într-o zonă mare care să vă permită deschiderea completa a ușii fără probleme majore.

 • Poziția congelatorului

Aceasta este, fără îndoială, principala diferență dintre aceste aparate. Congelatoarele orizontale stau pe podea, în timp ce congelatoarele verticale au aceeași configurație și poziție ca și un frigider.

congelator vertical

 • Capacitatea de organizare a alimentelor în interiorul unei lăzi frigorifice

Un alt element esențial pe care trebuie să-l apreciem înainte de a decide asupra unui congelator orizontal sau vertical este capacitatea de depozitare internă și organizarea în cadrul acestora. Congelatorul orizontal are o capacitate de depozitare mai mare. Totuși, când vine vorba de organizarea alimentelor, congelatorul vertical este împărțit în compartimente transparente care permit o aranjare a alimentelor mai practică, simplă și ușor de localizat.

Congelatoare verticale: avantaje și dezavantaje

Congelatorul vertical este asemănător unui frigider. Are o ușă cu deschidere frontală și este împărțit interior în sertare sau rafturi transparente. Cele mai notabile avantaje ale congelatoarelor verticale sunt următoarele:

 • Organizare ușoară deoarece au diferite coșuri și rafturi.
 • Au funcție de dezghețare automată.
 • Ocupă mai puțin spațiu decât congelatoarele orizontale.
 • Datorită distribuției lor, curățarea și întreținerea lor este ușoară

Dezavantajele congelatoarelor verticale

Congelatoarele verticale au și unele dezavantaje în comparație cu congelatoarele orizontale:

 • Prețul său mediu este mai mare decât cel al congelatoarelor orizontale.
 • Au mai puțin spațiu pentru a plasa articole foarte mari.
 • În timpul unei pene de curent, au nevoie de puțin timp pentru a permite alimentelor să se dezghețe.

Lăzi frigorifice: argumente pro și contra

 • Lada frigorifică are un spațiu de depozitare mare, este adânca și nu are coșuri despărțitoare sau rafturi. Ușa este situată în partea de sus și se deschide în sus.
 • Au o capacitate mare de a stoca alimente în ele.
 • Prețul mediu al acestora este, în general, mai mic decât cel al congelatoarelor verticale.
 • Funcționarea lor este mai simplă.
 • Din punct de vedere energetic, consumă mai puțin.
 • Au o rezistență mai mare în timpul întreruperilor de curent, păstrând siguranța alimentelor.lada frigorifica

Dezavantajele congelatoarelor cu ladă

Congelatoarele orizontale prezintă și unele dezavantaje în comparație cu congelatoarele verticale:

 • Distribuirea alimentelor poate fi mai dificilă, deoarece acestea nu au rafturi separatoare.
 • Nu au sistem automat de dezghețare.
 • Sunt mai greu de curățat, din acest motiv întreținerea lor necesită mai mult efort.
 • De asemenea, uneori poate fi mai dificil să găsești alimente depozitate.
 • Ocupă mai mult spațiu decât congelatoarele verticale.
Şi totuși, congelator vertical sau orizontal?

Păstrarea în siguranță a alimentelor congelate în congelatoare este crucială pentru menținerea calității și siguranței acestora. Temperatura constantă și corespunzătoare este cheia în prevenirea dezvoltării bacteriilor și a degradării alimentelor. Un congelator bine întreținut trebuie să funcționeze la o temperatură de -18 grade Celsius sau mai jos, asigurând astfel încetinirea proceselor chimice și microbiene care duc la degradarea alimentelor. Ambalarea adecvată în recipiente etanșe la aer și rezistente la umiditate este si ea esențială pentru a preveni formarea de cristale de gheață și pentru a evita pierderea de nutrienți și gust. Respectarea termenelor de valabilitate și rotirea regulată a produselor sunt, de asemenea, practici esențiale. Păstrarea alimentelor congelate nu doar garantează siguranța alimentară, ci și menține calitatea acestora, permițând consumatorilor să se bucure de produse proaspete și sănătoase, indiferent de momentul în care au fost cumpărate sau pregătite pentru congelare. Așadar congelarea devine un aliat de încredere în gestionarea eficientă a proviziilor alimentare și în menținerea unui stil de viață sănătos.

Odată ce v-am explicat toate avantajele și dezavantajele congelatoarelor verticale și orizontale, decizia vă aparține. În funcție de care dintre cele două îndeplinește cerințele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale și ale familiei tale, te vei decide asupra unui model sau altul.

Be the first to comment on "Congelator vertical vs ladă frigorifică – Avantaje și dezavantaje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*