Aromă de august de Ioana Țigănilă, recenzie carte

Aromă de august de Ioana Țigănilă
Share the joy
 • 135
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Aromă de august de Ioana Țigănilă, recenzie carte

Aromă de august a luat viață de la un suflet căruia eu i-am dat viață. Fetița mea, Cataleya. Este zestrea mea pentru ea. Văd zestrea asta. Ușor prăfuită, îngălbenită, acoperită de patina timpului, acolo, sus, în mansardă. O văd cum ea o deschide și cum le citește în nopțile ploioase copiilor, nepoților, strănepoților. Dar este și moștenirea mea pentru TINE, dragă cititorule. TU, copil. TU, părinte. TU, suflet.

Dimineața de astăzi m-a deșteptat cu raze de soare. Astăzi, zi când deșteptătorul rămâne tăcut, nerăbdarea m-a trezit înaintea tuturor și în liniștea zorilor am descoperit-o pe Ioana.

Aromă de august, cartea scrisa de Ioana Țigănilă, stă pe noptieră mea de câteva săptămâni. Am vrut să o iau cu mine în vacanță, dar în iureșul pregătirilor am uitat de ea și a rămas tăcută și aromată, pârguind în așteptare.

Astăzi am citit-o pe nerăsuflate, înconjurată de aroma unei cafele spumoase, cuibărită în pledul parfumat, îmbrățișată în căldura jumătății mele.

Tipărită la Editura Herg Benet, acest volum este de fapt o carte jurnal care ne poartă prin augustul vieții Ioanei.

Povestea este narată în sens invers cronologic, iar eu am zâmbit, am suspinat și chiar am lăcrimat plimbându-mă alături de ea prin locurile de care povestește.

Ușor de citit, cu un limbaj simplu, am terminat volumul în aproape 3 ore. Lipsită de dialoguri, cartea te invită la o șuetă, iar povestitoarea pare să se așeze lângă tine și ca și când ați fi prietene de o viață, îți povestește ce a mai făcut.

Titlul, extrem de intrigant, te duce cu gândul la orice, numai la ce îți va dezvălui Ioana nu. Până și eu am picat în plasă și m-am așteptat la o carte stufoasă, cu statistici și alte lucruri despre care vorbesc prezentatorii de știri.

Despre autoare

Pe Ioana Țigănilă o cunoaștem cu toții. Este cea care ne încântă privirea de la pupitrul unei emisiuni de analiză a celor mai importante evenimente de plan extern, de la DIGI24.

Născută la Bucureşti, pe 7 noiembrie 1986, Ioana Țigănilă a petrecut primii ani de viață în cartierul Floreasca. A urmat liceul la Şcoala Centrală, apoi Facultatea de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti şi un masterat în Comunicare şi Relaţîi Publice la SNSPA.

A început să lucreze ca jurnalist de la vârsta de 14 ani, publicând în mai multe ziare locale și naționale. La 18 ani scria deja cu normă întreagă la săptămânalul de limba franceză Bucarest Hebdo, iar la 21 şi-a început carieră în televiziune.

Aromă de august ne-o dezvăluie pe Ioana așa cum o cunosc apropiații ei. O femeie de nădejde, dezinvoltă, vorbește fără perdea despre tot ce ii place și ce nu…

Cartea de astăzi începe cu cea mai importantă aromă a sa. Ioana mama, ne-o prezintă pe Cataleya, fetiţa ei de 2 ani şi jumătate, cea care avea să boteze prima aromă din porofoliul scriitoarei Ioana.

Cataleya m-a furat inima. Eu însumi mamă la rândul meu, am zâmbit și am oftat la toate trăirile lor. Am avut aceleași frustrări când am înscris copilul la grădiniță, am trăit aceeași disperare și neputință când a avut prima laringită și am vrut și eu să imortalizez toate cuvintele drăguțe pe care le-a spus.

Ioana mama are toată admirația mea și cred că e un exemplu excelent pentru tinerele mame.

Apoi a venit vremea Ioanei femeie și iubită să mă uimească. Îndrăgostită de un „arabete” este una dintre cele mai norocoase fete, chiar dacă o recunoaște cu greu. Tatăl copilului ei are altă religie, iar într-o Românie dezbinată de prejudecăți, Ioana găsește drumul cel mai ușor spre dragostea ei trecând chiar peste prejudecățile pe care ea însăși le avea.

Am râs cu lacrimi de fericire închipuindu-mi diverse scene, pe care desigur că vă las să le descoperiți singuri.

Aromă de august de Ioana ȚigănilăAromă de august de Ioana Țigănilă

Aromă de august este rețeta fericirii pe care Ioana Tiganila ne-o explică atât de lucid.

Viața, în fiecare moment, ne dă o sumedenie de particularități. Unele sunt lucruri mici, detalii, nuanțe, pensule de fericire într-o imagine pe care o analizăm în funcție de ceea ce privim, altele sunt profunde și trebuie să ne dezbrăcăm de prejudecăți pentru a înțelege adevăratul sens.

Cartea Ioanei mi-a arătat din nou că totul ar fi foarte diferit dacă am trăi complet în fiecare secundă. Dacă ne-am lasă ghidați doar de inimă, iar rațiunea nu ar fi capabilă decât de dragoste.

O poveste de viață autentică în care fiecare clipă, fiecare detaliu, fiecare conversație, fiecare aspect… ce te face să înțelegi că acele lucruri mici sunt cele ce ne fac viața atât de plină.

 

 • Mulțumesc Ioanei pentru încrederea acordată și pentru autograf.
 • Mulțumesc Editura Herg Benet pentru volumul oferit.
 • 135
 •  
 •  
 •  
 •  

Be the first to comment on "Aromă de august de Ioana Țigănilă, recenzie carte"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*