Anomalii de Colette Freedman și Sadie Turner, recenzie carte
Bine v-am găsit la o nouă recenzie de carte.
Astăzi încep o serie de recenzii a unor cărți care m-au bulversat oarecum, ieșind din tiparul lecturilor mele obișnuite. Voi cei care ma urmăriți ştiti deja că îmi plac acele romane în care istoria pură se împletește cu mult suspans și multe elemente fantasy. Ei bine, exact acel fantasy m-a făcut să îmi doresc cartea de astăzi si nu îmi pare rău de alegerea făcută.
Sincer, romanul Anomalii l-am ales după descriere. Nu mai citisem nimic de autoarele acestuia și nici nu am găsit în acel moment multe recenzii care să mă influențeze în vreun fel.
Descriere:
„În viitor, nu mai există boală. Nu mai există război. Nu mai există nemulțumire. Toți cetățenii sunt membri supuși ai Guvernării Globale. Însă o singură vară este pe cale să schimbe totul.
Keeva Tee tocmai a împlinit cincisprezece ani. Este pe punctul de a pleca în mult așteptata excursie la Tabăra Monarch, pentru a primi imprimarea celui care i-a fost desemnat partener de viață. Dar în clipele fericite și lipsite de griji petrecute în Comunitatea Oceanică a auzit și zvonurile de temut despre „anomalii” – cetățeni care nu pot fi imprimați. Iar când Keeva ajunge la Tabăra Monarch, cel mai întunecat coșmar al ei devine realitate – este și ea o anomalie.
Din acel moment, începe să se îndoiască de toate convingerile din trecut. Dacă libertatea și individualitatea au fost sacrificate de dragul siguranței? Găsind un avertisment scrijelit sub patul din tabără, Keeva începe să înțeleagă: revolta va fi pedepsită, iar răzvrătiții vor fi anihilați.”
Titlu: Anomalii
Autor: Colette Freedman și Sadie Turner
Gen: Fantasy, Distopic, Post Apocaliptic, SF
Nr pagini: 308
Exemplarul mi-a fost oferit de Editura Herg Benet
Observ o tendință a autorilor contemporani de a-și uni forțele pentru a zămisli capodopere superbe, cărți care să rămână undeva gravate în suflet și care să te lase cu întrebarea la care nu vei înceta sa cauți răspuns: Şi dacă totuși?
Sadie Turner este originară din Brighton, Anglia şi lucrează că producător şi scriitor în Los Angeles. Are diverse proiecte în dezvoltare împreună cu mai mulţi antreprenori de la Hollywood, fapt care a propulsat-o rapid în lumea literaturii.
Colette Freedman este dramaturg de succes. A contribuit la diverse proiecte literare împreună cu Jackie Collins şi Michael Scott.
Anomalii, recenzie carte
Genul cărţii m-a pus cumva la colţ. Prima parte din acest volum aparține genului literar distopic.
Regulile impuse de un guvern strict, o comunitate, un oraş în care are loc acţiunea şi care a fost teribil de afectat, m-a făcut să mă gândesc la Divergent şi Jocurile Foamei, la minciună şi neputinţă, la speranţă şi voinţă, la un viitor care poate și trebuie să fie schimbat.
Romanul are un ritm alert, împărţit în capitole scurte, ceea ce îl face mai uşor de citit şi de asimilat. Cartea este scrisă la persoana întâi, ceea ce te atrage și mai mult în ițele acestei poveşti și te face să te identifici oarecum cu personajele şi întâmplările petrecute între filele încărcate cu atâta emoție.
Personajele sunt ambiţioase, cu o voinţă de fier şi caractere puternice.
Povestea e… ei bine povestea e cea care te duce într-o lume care în urma unui război a ajuns să fie supusă câtorva persoane, un grup de aleşi cu idei bizare şi reguli extreme.
În lumea asta războiul care a distrus aproape totul, numit Marele Război Tehnologic în care mai multe țări au încercat să se distrugă una pe cealaltă, a dus la topirea calotelor de gheață de la Polul Nord, făcând ca America de Sud, Europa și Antarctica să se scufunde. Singurele țări rămase au fost Asia, Australia și Canada cu doar 11 state originale.
După război, oamenii au început să se îmbolnăvească pentru că toate sursele de apă au fost infectate. Dar o mână salvatoare a pus capăt tuturor molimelor, aducând pace și bunăstare… să fie oare chiar atât de simplu?
Personaje
Keeva este personajul principal. O fetişcană vioaie cu speranţe tinereşti, cu ţeluri şi dorinţe care într-o lume normală ar fi ceva uzual. Trăiește în lumea ei pură, lângă oceanul pe care îl iubește ca pe viaţa ei. Înoată în fiecare zi și se simte bine în universul ei magic.
Protagonistul masculin este Calix, fiul lui Sorbek. Calix îl urăște pe tatăl său, urăşte metodele sale și tot ceea ce acesta reprezintă, totuși el nu poate să-l oprească… încă.
Sobek Vesely stăpânește tehnologia și ajută la salvarea lumii de dispariție. Sobek a creat un fel de program, un implant-cip introdus în fruntea fiecărui cetățean, pentru a ajuta țările rămase să supraviețuiască. Însă va fi de acord să-și implementeze tehnologia în lume doar dacă ar fi fost numit lider mondial.
Apoi mai sunt Zilli, Blue si multe alte personaje care construiesc o lume perfectă.
Autoarele au imaginat și au construit încet și în detaliu fiecare colţ și fiecare personaj, imprimându-le o traiectorie, astfel încât în mintea mea puteam vedea această lume ca și cum ar fi fost reală, iar personajele au devenit prietenii mei.
Odată ce Sobek a preluat puterea, impune regulile lui absurde. Împarte totul în șase comunități: Muncă, Agricultură, Ecosistem, Energie Regenerabilă, Ocean și comunitatea Academică, iar fiecare dintre aceste comunități primește o culoare. Fiecare obiect de îmbrăcăminte, fiecare lucru… până și fiecare gând trebuia să aparțină comunității din care face parte fiecare personaj. Mai era un grup de elită, Protectorii, oameni aleși de Sobek.
Keeva și lumea ei era albastră, ca oceanul pe care îl iubea atât.
Cartea explorează o lume în care sub conducerea lui Sorbek, oamenii sunt fericiți, nu mai există nici o boală, omenirea este mulțumită, ascultătoare și pașnică. Acest lucru a fost realizat de Guvernarea Globală care ține cetățenii la curent cu tehnologia avansată şi controlează cu ajutorul acesteia.
Dar totul este o minciună, iar lumea perfectă a lui Keeva se năruie când aceasta ajunge în tabăra unde este declarată o Anomalie.
La cincisprezece copii sunt trimiși la Tabăra Monarch unde se întâlnesc cu partenerii lor perfecți, stabiliți încă de pe când aveau 5 ani și apoi continuă să ducă o viață perfectă într-o societate perfectă. Dar există și anomalii, cei care nu mai au partenerii perfecți și care nu se încadrează în sistemul perfect. Keeva este o anomalie şi alături de ea alți 6 adolescenți primesc temuta stigmată.
Kai este și el o Anomalie. Iar între el și Keeva se aprinde o scânteie interzisă.
Nu o sa fiu spoiler si nu vă povestesc mai mult. Vă invit să descoperiți o lume în care totul este altfel decât pare. O lume în care jocurile de culise sunt identice cu cele din viaţa reală, unde adevărul este minciună și fiecare are scopul lui ascuns.
Cartea m-a surprins în totalitate și prin genurile pe care le împletește majestuos între paginile sale și prin personajele pe care am ajuns să le îndrăgesc.
Dacă mi-a plăcut mie, cu siguranță o veți îndrăgi și voi.
Trebuie să vă mai spun că am rămas cumva cu un gust dulce-amar, căci am descoperit cu stupoare ca e abia primul volum, acum freamăt de nerăbdare să văd ce se va întâmpla cu Keeva si Kai…
Cartea o găsiți la Editura Herg Benet, costa putin peste 26 de lei, iar în luna august toate comenzile primesc o carte cadou.
Ce bine ar fi daca nu ar mai exista boli si razboaie!
Azi o incep si eu dar deja ma gandesc cu regret ca e doar primul volum. Am citit doar lucruri bune despre ea si sigur imi va placea.
Mai facut curioasa cu asa recenzie faina.