Amintiri dulci din copilărie: Rețete cu foi de napolitană

foi de napolitana
Share the joy

Amintiri dulci din copilărie: Rețete cu foi de napolitană

Pentru multi dintre noi copilăria este o perioadă plină de bucurii și amintiri plăcute, iar printre cele mai îndrăgite momente se numără acelea în care gustam dulciurile speciale ale vremurilor de altădată. În rândul acestor delicii de neuitat se regăsesc și celebrele „Foile lica cu rahat”,”Foi de napolitana umplute cu ciocolată de casă” sau foi de napolitană cu diverse umpluturi dulci care au cucerit inimile multor copii și adulți deopotrivă.

Foi de napolitana umplute cu rahat și lămâie

Foile de napolitana umplute cu rahat și lămâie erau produse chiar și de patiserii și cofetării tradiționale, și au devenit rapid un adevărat simbol al copilăriei românești. Aceste prăjituri făceau parte din categoria „de casă”, fiind pregătite cu multă migală și pasiune de către gospodine. Cu aspectul lor atrăgător și gustul inconfundabil, aceste delicii erau adevărate comori pe care ni le împărțeam cu prietenii la școală sau pe străzi.

Ingrediente:

  • 2 foi mari de napolitana
  • 500 g rahat
  • 200 g unt
  • 2 lamai ( coaja rasa și suc)

Rețeta e foarte simpla: se da rahatul prin mașina de tocat carne împreună cu lămâile. Untul se freacă spuma separat, apoi se amesteca cu rahatul. Foile de napolitana se împart în doua, astfel prăjitura va fi mai înaltă. Crema rezultata se împarte în trei părți egale și umplem foile de napolitana. Prăjitura obținută se lasă la frigider peste noapte. In umplutura se pot pune alune, nuci, stafide sau alte fructe uscate, dupa preferință.

Copilărie dulce și delicioasa…

Rețeta tradițională a foilor cu umplutura de rahat implica foile subțiri de napolitana și umplutura de rahat, cu lămâie, stafide și nuci, creând o combinație gustativă ce nu putea fi uitată, asemenea unui delicios desert sofisticat, expus în vitrina unei cofetarii de lux.

Uneori mama umplea foile cu ciocolata făcută în casa, iar în anii adolescentei le umplea cu dulce del leche, un fel de lapte condensat caramelizat. Alături de clătite, cred ca erau dulciurile care se găseau întotdeauna pe masa din bucătăria noastră.

foi de napolitana umplute cu ciocolata de casa

Sărbătorile și evenimentele speciale erau prilejul perfect pentru a savura aceste minunății. În perioada sărbătorilor de iarnă, Moș Nicolae aducea de cele mai multe ori micile atenții în forma acestor dulciuri îmbietoare. Erau așezate cu grijă în pungi și cutii, așteptându-și nerăbdătoare destinatarii.

În afară de gustul lor delicios, foile de napolitana cu rahat erau și un simbol al copilăriei pentru că aduceau cu ele o doză generoasă de nostalgie. Aromă familiară, textură mătăsoasă, dulceața plina de savoare și toate acele momente simple, dar fericite, în care le savuram alături de prieteni și familie, rămân întipărite în inimile noastre ca amintiri prețioase.

Cu trecerea timpului și odată cu apariția unei game tot mai variate de dulciuri și produse de patiserie, foile de napolitana cu rahat au început să devină din ce în ce mai rar întâlnite în cofetăriile moderne. Cu toate acestea, ele continuă să trăiască în amintirile și sufletele celor care au avut bucuria de a le gusta în copilărie.

Astfel, foile de napolitana, indiferent de umplutura pe care o aduc, rămân un simbol al copilăriei dulci și al amintirilor care ne umplu inimile de bucurie și căldură. În fiecare dată când ne aducem aminte de ele, suntem purtați cu gândul înapoi în timp, în acele clipe magice în care micile plăceri aduceau cea mai mare fericire.

Be the first to comment on "Amintiri dulci din copilărie: Rețete cu foi de napolitană"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*