Top 3 rețete de fursecuri de Crăciun, simplu de făcut, spectaculoase la privit, delicioase la gustat

fursecuri de craciun
Share the joy
  • 219
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  

Top 3 rețete de fursecuri de Crăciun, simplu de făcut, spectaculoase la privit, delicioase la gustat

Încă un an a nins peste noi și din nou avem petrecerile de iarnă aproape. Pentru mine sunt zile superbe de împărtășit cu cei dragi, de a fi cu familia, prietenii și cunoscuții… sunt momente de distracție, de plăcere, de dăruire, de mâncare, de dans, de cântat și colindat, de dorință, de visare și speranță… pentru că nu-i așa, Crăciunul are o magie specială?

Și ce ar fi sărbatorile fără prăjiturile tradiționale, fără cookies de craciun, fără miros de cozonaci proaspeți, abia scoși din cuptor, fără turtă dulce și fursecuri cu vanilie și scorțișoară? Decembrie este magic și astăzi vreau să gătim împreună pentru cele mai dulci momente din an.

Gastronomia românească este atât de delicioasă încât ori de câte ori mă gândesc la sărbătorile mari îmi aduc aminte cu nemărginită plăcere de serile de iarnă din copilăria mea când împreună cu mama făceam biscuiți și fursecuri de tot felul. Pe atunci le umpleam cu diverse creme pe care mama le prepara doar din unt, oua, lapte și diverse arome. Uneori era un singur tip de cocă, iar fursecurile erau făcute într-o formă pe aragaz, diferența făcând-o crema și zahărul prin care erau tăvălite: cu scorțișoară, vanilie sau cacao.

Astăzi însă, dacă ai un cuptor electric, poți face în același timp mai multe tipuri de prăjituri, economisind energie și timp. Serile lungi și ore întregi de modelat se reduc doar la timpul de preparare și decupare a fursecurilor, în timp ce coptul acestora se poate face pe mai multe nivele în cuptorul electric, toate în același timp.

Eu v-am povestit de nenumărate ori cum coc în același timp și cozonaci și fac și friptură sau prepar tot felul de brioșe, negrese precum cele de aici și plăcinte, pe care le pun în cuptorul electric cu ventilația pornită și funcția de coacere activată sus și jos.

Cred că alegerea unui cuptor electric a fost cea mai înțeleaptă decizie pe care am luat-o pentru electrocasnicele din bucătărie.

fursecuri de craciun

Top 3 rețete de fursecuri de Crăciun

Ideile de decorare a fursecurilor și biscuiților de Crăciun pe care vi le propun astăzi vor trezi cu siguranță spiritul sărbătorilor în casă ta. Sunt rețete încercate de mine, pe care vi le-am arătat și pe blogul culinar și care vor reuși negreșit.

Alegeți întotdeauna ingrediente de bună calitate, încercând să înlocuiți zahărul cu îndulcitor sau miere și pasta de zahăr pentru ornat cu ciocolată și veți obține niște dulciuri cu adevărat spectaculoase. În loc de coloranți puteți folosi pudră de spirulină care este verde și albastră, turmeric, pudră de sfeclă roșie sau ceai matcha.

1. Turtă dulce de Crăciun

De departe cel mai iconic dulce al Crăciunului, turta dulce este extrem de simplu de făcut.

Avem nevoie de :

  • 400 g făină
  • 1 ou
  • 2 linguri mirodenii pentru turtă dulce ( ghimbir, scorțișoară, nucșoară)
  • un praf de copt
  • un praf sare
  • 160 g unt gras
  • 200 g zahăr brun
  • 60 ml miere

Mai întâi se amestecă ingredientele uscate. Separat se bate spumă untul cu zahărul, după care se adaugă oul și mierea. Această cremă pune peste ingredientele uscate și se frământă un aluat omogen și elastic, pe care îl păstrăm în folie la frigider cel puțin o oră.

Din acest aluat se întind foi de jumătate centimetru grosime care se decupează cu forma dorită.

Figurinele de turtă dulce se coc în cuptorul preîncălzit timp de 10-12 minute la 170 de grade, sau până când devin ușor aurii.

Decoram turta dulce cu glazură de zahăr sau cu ciocolată topita și diverse bombonele colorate.

turta dulce

2. Fursecuri Linzer cu nucă și gem

Aceste fursecuri sunt extrem de delicate și au o textură plăcută, care mai că nu te lasă să te oprești din mâncat. Partea frumoasă este că le poți umple cu diverse tipuri de gem și să pară că ai făcut mai multe feluri de prăjituri.

Ingrediente:

  • 400 g făină
  • 200 g unt
  • 150 g zahăr
  • 2-3 plicuri zahăr vanilat
  • 50 g nuci măcinate
  • 1/2 plic praf de copt
  • 5 gălbenușuri
  • zahăr pudră vanilat pentru ornat

Untul se freacă spumă cu zahărul, se adaugă gălbenușurile unul câte unul, apoi se pun toate celelalte ingrediente și se frământă. Se obține un aluat sfărâmicios, care se păstrează la rece pentru o oră.

Acest aluat se împarte în 4 și se întinde în foi din care se taie rondele cu un pahar. Apoi în mijlocul a jumătate din aceste rondele se decupează o fereastră prin care se va vedea umplutura.

Fursecurile se coc 15 minute la 150 grade, iar când sunt reci se lipesc câte 2 cu ce fel de gem preferați, astfel puteți avea diferite forme și culori de biscuiți. Se tăvălesc ușor prin zahăr pudră.

Fursecuri Linzer

3. Fursecuri cu unt, rețeta de bază

Această rețetă este probabil cea mai simplă și mai gustoasă din cate am făcut vreodată. Ai nevoie de doar câteva ingrediente să le prepari, iar gustul este absolut minunat.

Acestea pot fi preparate cu până la 2 săptămâni înainte și păstrate în cutie de metal sau borcan de sticlă până când vor fi așezate pe masa de Crăciun. Între timp se frăgezesc și gusturile se amestecă, rezultând cele mai bune fursecuri de Crăciun.

Ingrediente:

  • 280 g unt
  • 1 gălbenuş
  • 85 g zahăr pudră
  • 1 praf de sare
  • 400 g făină
  • 1 plic budincă de vanilie
  • 3 linguri iaurt grecesc
  • aromele preferate

Modul de preparare este la fel de simplu ca procurarea ingredientelor…

Untul se mixează cu zahărul, apoi se adaugă gălbenușul și aromele. Incorporam iaurtul, sarea, făina și budinca de vanilie. (puteți folosi o budincă de cacao și în acest caz fursecurile vor fi de ciocolată).

Se întinde o foaie de jumătate de centimetru grosime din care se decupează fursecurile. Acestea se lasă la frigider 15 minute, până se întăresc, apoi se coc în cuptorul preîncălzit la 170 °C, timp de 12-15 minute.

Când sunt reci se decorează după imaginație.

fursecuri de Crăciun

Propunerile de fursecuri pentru Crăciun pe care am ales să vi le prezint astăzi sunt o modalitate frumoasă de a decora masa pentru cinele festive din luna decembrie. În plus îi puteți antrena și pe cei mici în decorarea acestora.

Bucurați-vă de ideile colorate și originale în care puteți decora rețetele clasice pentru a vă umple casa cu bucurie de Crăciun!

cookies de craciun

  • 219
  •  
  •  
  • 1
  •  

2 Comments on "Top 3 rețete de fursecuri de Crăciun, simplu de făcut, spectaculoase la privit, delicioase la gustat"

  1. Mulțumesc pentru rețete.

  2. Fursecuri cu unt fac si eu,dar acum parca as incerca si niste turta dulce

Leave a comment

Your email address will not be published.


*