Toxoplasmoza în sarcină, trebuie să renunț la pisica mea?

pisica
Share the joy

Toxoplasmoza în sarcină, trebuie să renunț la pisica mea?

Perioada sarcinii este extrem de sensibilă din perspectiva riscului de infectare cu diverse boli, nu neapărat pentru că acest lucru este mai probabil, ci pentru că anumite infecții virale sau parazitare pot fi extrem de periculoase pentru fătul nenăscut.

Analizele medicale efectuate în timpul sarcinii sunt esențiale pentru a monitoriza sănătatea mamei și a fătului. Ele pot depista afecțiuni precum diabetul gestațional, anemia, tensiunea arterială crescută și infecțiile. Detectarea acestor condiții în stadiile incipiente poate duce la intervenții și tratamente precoce, reducând astfel riscul de complicații pentru mamă și copil.

De asemenea, analizele medicale pot oferi informații esențiale despre dezvoltarea fătului și pot detecta anomalii genetice sau malformații structurale. Aceste informații sunt valoroase pentru a pregăti viitoarea mamă și echipa medicală pentru eventuale intervenții necesare la naștere sau pentru a oferi sprijin și consiliere adecvată în cazurile în care există afecțiuni serioase.

Toxoplasmoza în Timpul Sarcinii

Toxoplasmoza este una dintre bolile care trebuie luate în considerare în timpul sarcinii din cauza riscului potențial pe care îl prezintă pentru făt. Este o infecție cauzată de parazitul Toxoplasma gondii, care poate fi găsit în sol, în fecalele de animale infectate sau în carnea insuficient gătită a animalelor crescute la fermă.

Infecția cu toxoplasmoză în sarcină poate avea consecințe grave. În timp ce mulți oameni infectați cu toxoplasmoză nu prezintă simptome sau doar simptome ușoare, infecția poate fi periculoasă pentru femeile gravide și pentru făt. Infecția nou-născutului poate provoca complicații precum avort spontan, naștere prematură, malformații congenitale sau chiar deces fetal.

Importanța Detectării Toxoplasmozei în Timpul Sarcinii

Detectarea toxoplasmozei în timpul sarcinii este foarte importantă pentru a lua măsuri de protecție adecvate pentru mamă și făt. Analizele medicale, cum ar fi testele de sânge pentru anticorpi împotriva toxoplasmei, pot indica dacă o femeie este susceptibilă la infecție sau dacă este deja infectată.

În cazul unei infecții cu toxoplasmoză, consultarea și supravegherea medicală sunt esențiale. Medicul poate recomanda tratament adecvat pentru a reduce riscul de transmitere a infecției către făt și pentru a monitoriza orice potențiale complicații. De asemenea, sunt necesare măsuri preventive pentru a evita expunerea la parazit, cum ar fi evitarea consumului de carne insuficient gătită, spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu fecalele de pisică.

Am pisică, trebuie să renunț la ea dacă sunt însărcinată?

Toxoplasmoza în sarcină

Vreau să subliniez că, din păcate, încă există un mit fals conform căruia a fi în contact cu pisicile în timpul sarcinii este foarte periculos, deoarece acestea pot transmite temuta boală a toxoplasmozei. Acest lucru le face pe multe femei să se gândească cu adevărat dacă ar trebui să renunțe la animalul lor de companie atunci când rămân însărcinate.

Dar atunci când un animal devine parte dintr-o familie, fie că este o pisică sau orice altă specie de animal de companie, lucrul logic, normal și de dorit este că este bine îngrijit, are carnet de sănătate cu toate vaccinurile la zi și este dus la veterinar la controalele obligatorii, având parte de îngrijire, atenție, hrană și tot ce are nevoie.

Dacă este așa, și în ciuda faptului că, într-adevăr, o pisică infectată ar putea transmite boala omului, fiind foarte gravă dacă aceasta apare în timpul sarcinii, riscurile de contagiere ar fi practic zero deoarece practic  pisicile ca atare nu ne pot infecta cu toxoplasmoză, așa că este sigur să le mângâiem și să trăim cu ele în timpul sarcinii. În cazul în care animalul este infectat, ne putem infectata doer daca venim in contact direct cu fecalele sale, așa că la curățarea cutiei cu nisip trebuie să fim deosebit de atenți si să folosim mănuși.

Picioare umflate în sarcina și alte simptoame

Dar pe lângă diverși viruși, în timpul sarcinii putem experimenta și alte simptoame neplăcute, precum grețuri, amețeli sau sindromul de picioare umflate în sarcină.

Dacă grețurile și amețelile trec sau se atenuează după primul trimestru, picioarele umflate par să ne însoțească în odiseea celor 9 luni și uneori chiar să rămânem cu un număr în plus la încălțăminte.

Umflarea picioarelor în timpul sarcinii, cunoscută și sub numele de edem gravidar, este un fenomen comun și este cauzată de mai multe factori precum retenția de apă, creșterea presiunii uterine, hormonii, poziția în timpul odihnei și chiar stresul și oboseala.

Trebuie să ținem cont că în timpul sarcinii, organismul retine mai multă apă și sare pentru a susține creșterea și dezvoltarea fătului. Această retenție de lichide poate duce la umflarea picioarelor și a altor părți ale corpului.

Apoi pe măsură ce fătul crește, uterul exercită presiune asupra venelor din pelvis și zona inferioară a corpului. Aceasta poate îngreuna circulația sângelui de la picioare înapoi spre inimă, ceea ce poate contribui la umflarea picioarelor.

Și schimbările hormonale din timpul sarcinii pot afecta vasele de sânge și capacitatea corpului de a regla lichidele. Aceste modificări pot contribui, de asemenea, la umflarea picioarelor.

Nu în cele din urmă sarcina poate fi o perioadă de stres și oboseală fizică, ceea ce poate afecta circulația sângelui și poate contribui la umflarea picioarelor, iar dacă în plus un reușim să ne odihnim bine și acest lucru poate încetini circulația sângelui și favoriza acumularea de lichide în picioare și glezne.

Dar venirea pe lume a copilului este un moment de neegalat care ne face să uităm micile neplăceri pe care sarcina ni le poate produce și nașterea devine o clipă de bucurie pură și emoție copleșitoare, în care toate așteptările și pregătirile sunt răsplătite de prezența micuțului în brațele părinților. Este un moment în care iubirea devine palpabilă, iar fiecare clipă devine memorabilă.

Be the first to comment on "Toxoplasmoza în sarcină, trebuie să renunț la pisica mea?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*