Răceala în sarcină, cum te fereşti, cum te tratezi
Primăvară este un anotimp minunat, presărat cu nuanțe și miresme încântătoare, dar totodată este și anotimpul contrastelor când vremea îți poate da într-o clipă peste cap toate planurile.
Copiii, bătrânii și femeile însărcinate sunt cei mai vulnerabili în față capriciilor vremii, iar guturaiul și gripa sunt cele mai comune afecțiuni ce își fac prezența în această perioadă.
Dacă ești însărcinată și în ciuda faptului că ai avut grijă maximă de tine ai răcit, astăzi vin cu câteva sfaturi pentru a combate răceala în sarcină fără a lua medicamente.
Cred că știi deja că atunci când ești însărcinată, organismul își reduce eficacitatea barierei de apărare a organismului pentru a preveni respingerea fătului de către sistemul imunitar. Acest lucru se întâmplă deoarece jumătate din încărcătura genetică a acestuia este de la tată și este interceptat ca un intrus de corpul nostru. Acesta este și motivul pentru care în această perioadă în care corpul tău trece prin aceste transformări miraculoase te poți îmbolnăvi mai ușor.
Totodată banalele răceli pot dura chiar și două săptămâni deoarece acum ești mai vulnerabilă la acest tip de infecții și organismul face mai greu față atacului agenților patogeni.
Cum să te tratezi dacă ai prins o răceală în sarcină
Evident, o simplă răceală nu dăunează micuțului tău care este bine protejat în interiorul săculețului embrionar, de aceea nu trebuie să te panichezi și sub nicio formă nu trebuie să iei vreun medicament singură.
Apoi trebuie să te asiguri că organismul tău primește toate vitaminele și toți nutrienții necesari pentru a lupta împotriva virușilor.
Bineînțeles că la acest pas alimentația joacă un rol crucial. Aici supa de pui chiar face minuni!
Mănâncă multe fructe și legume, prepară-ți sucuri și supe calde care îți oferă săruri minerale și vitamine, pentru ca în acest moment, mai mult că niciodată, ele te vor ajută să rămâi hidratată și să elimini mucusul care este atât de inconfortabil.
Nu trebuie să apelezi la leacuri băbești și, dacă simți nevoia, neapărat trebuie să vorbești cu medicul tău, mai ales dacă simptomele nu se îmbunătățesc în câteva zile.
Odihna este și ea extrem de importantă, de aceea trebuie să dormi ori de câte ori este posibil și mai ales să dormi atâta timp cât ai chef. Ai nevoie de toată energia pentru ca corpul tău să își revină cât mai curând posibil.
Cum eviți să te îmbolnăvești când ești însărcinată
Regulile care urmează sunt general valabile pentru o viață sănătoasă. Întotdeauna trebuie să aerisim încăperile măcar câte un sfert de oră dimineața și seara.
Evită mediile excesiv de uscate sau excesiv umede, atât în casa ta, cât și în orice loc în care trebuie să stai mult timp și nu vă expuneți la frig pentru o perioadă lungă de timp, apoi evitați schimbările bruște de temperatură.
Încercați să nu aveți contact cu persoanele răcite pentru a evita să vă contagiați.
De când cu pandemia au apărut mesaje de conștientizare, dar este important și să vă spălați pe mâini frecvent și temeinic. Acest obicei este esențial pentru a evita transmiterea oricărei boli infecțioase. Mai presus de toate, dacă nu ați reușit să vă spălați pe mâini, nu vă atingeți nasul, ochii sau gura.
În orice caz, împotriva răcelii nu există vaccin, dar există împotriva gripei și chiar poate fi făcut de către femeile însărcinate, dar aici trebuie să te consulți cu medicul tău. Dacă alături de disconforturile tipice ale unei răceli, cum ar fi curgerea nasului și durerea în gât, se adaugă febră și dureri musculare, neapărat trebuie să te consulți cu medicul pentru ca poate fi vorba chiar de o gripa sezoniera.
Sper ca aceste mici sfaturi să te ajute să acționezi pentru a te simți mai bine și să știi ce poți face pentru a nu afecta sănătatea bebelușului tău, dacă suferi de o răceală în timpul sarcinii. Trebuie doar să ai răbdare și să ai grijă de tine. În câteva zile vei observă cum te simți mai bine.
Așa cum vă spun tot timpul, articolele mele sunt pur informaționale și nu trebuie să înlocuiască o vizită la medic sub nicio formă.
De aceea vreau să subliniez că ori de câte ori simți că ceva este în neregulă, trebuie să te adresezi de urgență medicului. Fie că este vorba de un mic disconfort la nivelul sânilor unde poți apela la o mamografie pret bun la orice clinică, fie că este vorba de un disconfort la nivelul organelor genitale, unde ginecologul tău te va îngriji și îți va da cele mai bune sfaturi.
Nu uita că prevenția e cea mai bună metodă de a te păstra sănătoasa!
Be the first to comment on "Răceala în sarcină, cum te fereşti, cum te tratezi"