Tort Doboş, o prăjitură senzațională pentru a sărbători iubirea

Tort Dobos
Share the joy
  • 583
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  

Tort Doboș, o prăjitură senzațională pentru a sărbători iubirea

Cea mai romantică perioadă din an, presărată cu flori, bomboane, fluturaşi şi zâmbete largi, e aici, printre inimi fără vârstă, zburdalnice și îndrăgostite.

Cum de multe ori spun, luna februarie nu este doar prilej pentru a celebra dragostea unui cuplu. Dimpotrivă, este o lună în care iubirea poate fi sărbătorită în fiecare dintre nenumăratele ei forme, la fel ca în toate zilele din viață noastră.

Pe mine sărbătoarea dragostei m-a găsit cu un plan minunat pentru că de Dragobete am primit o provocare grozavă de la ANSWEAR și Sano Vita: să pregătesc o surpriză pentru cel mai drag din viața mea și pentru asta mi-au trimis un coș plin cu bunătăți, ideale pentru o alimentație sănătoasă și un voucher de care am dat deja o comandă.

**Citește până la sfârșit pentru că am o surpriză asemănătoare și pentru tine.

concurs ANSWEAR & Sano Vita

Dacă de obicei v-am arătat rețete sănătoase, majoritatea vegan, fără zahăr și alte elemente care ar atenta la silueta, însă de această dată am pregătit o prăjitură la care soțul meu râvnește de multă vreme: prăjitura Doboș, pe care mi-o cumpăra acum mulți ani, pe când eram doar prieteni și mă invita la cofetărie.

Cu restul produselor o să vă arăt alte rețete în zilele ce urmează, dar acest Doboş ciocolatos, chiar e potrivit pentru un sfârșit de cină romantică sau orice alt eveniment. Prăjitura Doboș este un clasic al cofetăriei, un dulce care impresionează pe oricine, dar eu am tot evitat să îl fac pentru că este nevoie de mult zahăr.

Rețetă Tort Doboş

Astăzi însă eu am modificat un pic rețeta și în loc de cantitatea enormă de zahăr pe care o are rețeta originală, eu am folosit doar 300 de grame zahăr brun de la Sano Vita și au ieșit 12 porții, adică 25 de grame de zahăr per porție, ceea ce nu este rău dacă ne gândim că e o prăjitură pe care o preparăm ocazional și o împărțim cu cei dragi.

Rețeta nu este deloc complicată și dacă mie mi-a reușit din prima, cu siguranță o poți face și tu.

Tort Dobos

Ingrediente pentru 6 foi Doboş cu diametru de 25 cm

  • 12 ouă
  • 3 linguri îndulcitor pulbere
  • 200 g făină
  • 80 g unt la temperatura camerei
  • un vârf linguriță sare

Separăm ouăle. Gălbenușurile se freacă cu untul moale până formează o maioneză aerată.

Albușul se bate spumă cu sarea, apoi se adaugă îndulcitorul și se bate în continuare până formează o bezea, care se amestecă cu gălbenușurile și făina. Omogenizarea se face cu mișcări lente, pentru a păstra compoziția cât mai pufoasă.

Aluatul se împarte în 6. Fiecare foaie se coace separat, în cuptorul preîncălzit la 160 grade, pe foaie de copt, în tavă rotundă cu fund detașabil.

Una dintre foi va fi decorul, așadar cea mai frumoasă se păstrează deoparte.

Sano Vita

Ingrediente crema Doboş

  • 9 ouă întregi
  • 250 g zahăr brun din trestie
  • 400 g ciocolată neagră ( eu am avut bănuți fără zahăr de la Sweeteria cu 70% cacao)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 100 g pudră de roșcove
  • 500 g unt gras la temperatura camereipudra de roscove

 

Crema mi-a dat ceva emoții. În general evit să fac cremă din unt de frică să nu se taie. Dar aceasta a ieșit perfectă.

Ouăle se bat cu zahărul cât să se omogenizeze, apoi se pun la fiert pe baie de aburi timp de 10-15 minute. Când compoziția este fierbinte, se ia de pe foc și se adaugă bănuții de ciocolată. Se omogenizează totul și se lasă la răcit.

Eu am utilizat un lighenaș larg și crema s-a răcit complet cam în trei ore.

Pentru a bate untul fără să se taie, acesta trebuie să fie la temperatura camerei.

Eu am avut unt 82% grăsime, pe care l-am bătut fix 2 minute la viteză maximă. În spuma formată am adăugat pudra de roșcove și zahărul vanilat, apoi am omogenizat totul. În această compoziție am adăugat puțin câte puțin crema de ouă și ciocolată, amestecând câteva secunde după fiecare cantitate adăugată.

Crema a ieșit densă, onctuoasa, cu un gust de ciocolată fină.

Cu această cremă se ung foile și se păstrează o cantitate pentru a orna și glasa tortul pe deasupra, așadar un sfat bun ar fi să împărțim întâi crema pe fiecare foaie, pentru a fi siguri că repartizăm cantități egale și ne rămâne și pentru ornat.

tort Dobos rotund

Glazură de zahăr ars pentru Doboș
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță de oțet
  • o lingură unt

Aici am gafat puțin. Din dorința de a utiliza cât mai puțin zahăr, nu mi-a ieșit un caramel lucios, dar a fost la fel de delicios.

Zahărul l-am pus într-o crăticioara și l-am așezat pe foc. Când a început să se caramelizeze am adăugat oțetul și după ce am omogenizat am pus untul, amestecând energic. Caramelul fierbinte se toarnă peste foaia rezervata și se întinde pe toată suprafața, apoi se împarte în 12 porții.

Totul se montează foarte ușor. Pe un platou așezăm foile pe care le umplem cu crema. Glasam tortul și formăm 12 rozete de crema pe margini, câte una pentru fiecare felie, apoi facem o rozetă în mijloc. Pe acestea vom sprijini ornamentele caramelizate.

Tortul Doboş se păstrează la rece cel puțin o zi înainte de a fi servit.

Cuncurs ANSWEAR & Sano Vita

Cei doi complici ai mei, Sano Vita și ANSWEAR, te invită și pe tine să îți surprinzi cea mai dragă persoană din viață ta și pun la bătaie un premiu similar cu surpriza pe care am primit-o eu: muuulte produse sănătoase din gama Sano Vita & un voucher de 50 lei de la ANSWEAR.ro.

Concursul are loc pe pagina mea de Facebook și se desfășoară la ACEST LINK intre 28 februarie și 4 martie 2020.

Dacă nu te simți norocos sau nu vrei să aștepți până la sfârșitul concursului, pentru cina romantică poți comandă ingrediente pe www.sanovita.ro cu o reducere suplimentară de 15% dacă folosești codul ‘ANSWEAR’!

Sano Vita concurs

 

  • 583
  •  
  •  
  • 1
  •  

2 Comments on "Tort Doboş, o prăjitură senzațională pentru a sărbători iubirea"

  1. Mulțumesc pentru rețetă ,foarte bune produsele.

  2. Arată atât de bine tortul tau….trebuie să încerc și eu reteta

Leave a comment

Your email address will not be published.


*