Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Tarta cu mere și vanilie, îndulcită cu zahar brut din trestie

tarta cu mere si zahar brut
Share the joy
  • 109
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tarta cu mere și vanilie, îndulcită cu zahăr brut din trestie

Tarta pe care v-o arăt astăzi nu este deloc complicată. Practic este o rețetă, care poate fi adaptată. Însă lipsa zaharului rafinat, o transformă într-un dulce mai putin nociv, iar combinația între mere și crema de vanilie este pur și simplu delicioasă. În loc de mere puteți folosi căpșuni, piersici, pere sau orice alte fructe preferate.

Cu siguranță te-ai întrebat de multe ori care este diferența între zahărul rafinat și zahărul brun, mai ales ca ambele sunt folosite pentru același scop… acela de a îndulci bucatele și băuturile noastre. Ei bine, zaharul brun este obținut din trestia de zahăr și nu a trecut prin procesul de rafinare, fiecare cristal fiind învelit în melasă, de unde vine și nuanța aurie.

În multe produse de cofetărie și băuturi îndulcite găsim de obicei zahăr rafinat, foarte dulce, fără proprietăți benefice organismului, care consumat în exces poate duce la diverse afecțiuni.

În schimb zahărul nerafinat se evidențiază în principal datorită conținutului ridicat de carbohidrați și zaharoză și cantități mai mici de glucoză și fructoză, pe lângă faptul că nu are conținut de grăsimi care dăunează sănătății.

Zahărul brut este zahărul brun care a fost cristalizat din sucul de trestie de zahăr, fără a trece printr-un proces tehnologic de rafinare, astfel încât nu numai că aroma sa este mai intensă și îndulcește mai mult, dar pare să aibă și mai puține calorii.

Zahărul brut este un aliment bogat în vitamine, printre care se remarcă vitamina B3, B9, B2, B5 și B6. De asemenea acesta are o contribuție nutrițională de elemente precum potasiu, calciu și sodiu și în cantități mai mici fier, magneziu și fosfor. Aceste elemente si minerale necesare organismului se pierd in procesul de rafinare, iar zaharul obtinut este cel alb, fara nicio contributie la sanatatea organismului.

Desigur și zaharul brut trebuie costumat cu moderație, însă prăjiturile create cu acesta au savoare deosebită.

Tarta cu mere si zahar brut

Ingrediente foaie fragedă:
  • 100 g. faină albă
  • 1 gălbenuș de ou
  • 50 ml ulei de cocos
  • un vârf cuțit sare

Toate ingredientele se pun într-un castron și se frământă până se omogenizează. Se obține un aluat fin, care se întinde ușor în foaie. Aluatul fraged poate fi făcut cu o zi înainte și păstrat la rece, învelit în folie să nu se usuce, însă acesta trebuie scos din frigider cu jumătate de oră înainte de a-l pune la cuptor.

Se întinde o foaie subțire care trebuie să îmbrace pereții și fundul tăvii și se dă la copt 10 minute în cuptorul încins în prealabil la 180 grade.

Ingrediente cremă de vanilie:
  • 3 gălbenuşuri
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri faină albă
  • 50 g zahăr brut
  • 0 lingură extract de vanilieTarta cu mere si zahar brut

Pentru cremă amestecam cele 3 gălbenușuri crude zahărul brut până devin cremoase și pufoase. Adaugăm apoi făina și omogenizăm. Subțiem compoziția cu laptele încalzit în prealabil, amestecând încontinuu cu un tel să nu formeze cocoloașe.

Se pune cratița la foc mediu, până ce începe să fiarbă. Amestecăm în continuare iar crema va începe să lege imediat, aproximativ 1 minut. La sfârșit adaugăm extractul de vanilie, omogenizam bine și turnăm compoziția pe foaia coaptă pe jumătate.

Peste crema de vanilie se pun merele curăţate şi taiate cubuleţe, trase în o lingură ulei de cocos și îndulcite cu 2 linguri de zahăr brut. Când încep să se înmoaie se pun deasupra cremei de vanilie.

Ingrediente bezea:

  • 4 albuşuri
  • 4 linguri zahăr brut
  • 2 linguri gem de mere
  • 2 linguri caju crud măcinat (puteți folosi și nuci măcinate)

Albuşurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adăugăm zahărul și mixăm până devine bezea. În aceasta punem caju măcinat și gemul și omogenizam cu ajutorul unei spatule.

Turnam bezeaua peste prajitură, nivelam cu un cuțit și o lăsam la copt timp de 30-40 minute la 180 grade.

Se serveşte rece.

Tarta cu mere si zahar brutToate ingredientele le gasiţi la Sano Vita, despre care v-am vorbit în acest articol.

Alege sa fii sanatos! este deviza Sano Vita, iar eu îți spun sa alegi pentru tine și cei dragi, bucate preparate în casă, din ingrediente de calitate care vor proporționa organismului toți nutrienții necesari.

Si pentru ca uneori meniurile fără carne sunt mai sănătoase și mai gustoase, va invit și la #miercureafarcarne al lui Daniel Botea, care va așteaptă cu celebrul deja… CLOMPI și povesti despre evenimente craiovene.

  • 109
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

5 Comments on "Tarta cu mere și vanilie, îndulcită cu zahar brut din trestie"

  1. Valeria Chertes | mai 16, 2018 at 3:24 pm | Răspunde

    Gata, am furat reteta.

  2. Esti super tare! 😲😲😲

  3. ghelbere elena | mai 17, 2018 at 11:11 am | Răspunde

    Doamne, ce bine arata!

  4. Arata bestial chiar vreau sa o incerc,multumesc pt reteta si felicitari pentru preparatul reusit

  5. ghelbere elena | iunie 5, 2018 at 9:09 am | Răspunde

    Adio dieta! Nu se poate refuza o portie de tarta.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*