Trăim in epoca consumului haotic, a cumpărătorului compulsiv care pune in coş tot ce este etichetat la reducere sau cu bulină roşie pe care scrie promotie. Suntem in timpul… lipsei de timp, unde tehnologiile ne sugrumă şi în loc sa ne apropie ne transformă in singuratici cu iluzia socializării luând cina in faţa monitorului…
Strategiile de marketing ale marilor lanţuri de distribuţie ale alimentelor ne îndeamnă la consum iresponsabil, umplând rafturile cu produse cu ambalaj atrăgător, maxim size sau oferte de 1+1, al doilea la jumatate şi multe alte oferte şi reduceri care ne atrag să cumpărăm dar, multe din aceste surplusuri ajung de cele mai multe ori la gunoi, mai ales cand vine vorba de alimente uşor perisabile.
Irosirea mâncării
este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare
dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în
noua sa carte, “Economisește cu Jamie”,
apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături,
de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai
ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel
încât să valorifice la maximum ingredientele.
Dacă vrem să dăm copiilor noştri şansa la un viitor în care vor avea ce pune în farfurii nepoţilor noştri, acum e momentul să acţionăm. Eu vă voi împartăşi câteva secrete din bucătăria mea. În general economia începe cu lista de cumparături în mâna la shopping… Niciodată nu mă las influienţată şi nu cumpăr mai mult decât îmi trebuie. Fructele şi legumele le cumpăr din piaţa, mult mai sănătoase decât cele de la market, astfel fac economie şi de resurse , punând in sacoşă producţie autohtonă.
Ştiţi celebra zicală?… Nimic nu se pierde, totul se transformă… după acest principiu nu doar că veţi mânca la fiecare masă altceva dar, nu veţi irosi alimente.
S-a uscat pâinea? Nu-i nimic fă niste crutoane pentru supă sau transform-o în pesmet.
Ţi-a ramas puţin piure de cartofi? Adaugă un ou şi o lingură de branză şi voilà avem bulete de branză delicioase.
Cele câteva felii de cozonac, colţurile de la negresă şi fursecurile rupte nu trebuie să ajungă la coş ci se transformă intr-un nou desert… budincă vanilată… de ce o fi …
Fructele care încep să se treacă vor fi un compot delicios, aşa cum legumele care incep să devină moi se pot transforma în piureuri si sosuri pentru orez sau carne…
Da! În acest mod se pot face economii serioase, care nu doar că vor proteja bugetul casei dar, vor asigura un plus de resurse urmaşilor. Iar atunci când gatesc ceva la cuptor, incerc sa fac în acelaşi timp mai multe feluri de mancare folosind caldura reziduală de fiecare dată.
Ştiaţi că puteţi congela resturile de mâncare şi să le folosiîi atunci când sunteţi în pană de idei sau timp…
Tu cum faci economie în bucatăria ta ?
Jamie Oliver este protagonistul a numeroase serii de emisiuni, difuzate în
peste 100 de țări, autor a 26 de cărți de rețete, dintre care 11
publicate și în România la Curtea Veche Publishing. Cea mai recentă
carte apărută la noi în ţară este „Economisește cu Jamie”, un volum care
adună într-un singur loc 120 de reţete care pot fi făcute cu buget
redus şi care te învaţă cum să valorifici ingredientele la maximum.
Cu ocazia acestei lansări, Curtea Veche Publishing a început un concurs
pe site-ul lor în care îi invită pe bloggeri să facă economii când îşi
aleg produsele din bucătăie şi apoi să scrie concluziile pe blogurile
lor. Totodată, au ales să promoveze concursul şi prin intermediul Blogal Initiative şi să găsească printre voi, cei de-aici, câţiva eroi, pentru
că această campanie însoţită de hashtagul #EroulSaptamanii.
Be the first to comment on "Sa economisim in bucatarie si nu numai"