Gustul copilăriei, rețeta clasică de tăieței de casă cu ou și alte paste proaspete

supa cu taietei
Share the joy

Gustul copilăriei, rețeta clasică de tăieței de casă cu ou și alte paste proaspete

Când eram copil, cea mai așteptată zi a săptămânii era sâmbăta. În vacanțele petrecute la bunici fericirea nu avea început și nici sfârșit, dar erau unele mici amănunte care creștea acea euforie făcând că viața mea de copil să fie perfectă.

Ei bine sâmbăta se preparau bucate, în general pentru toată săptămâna, mai ales dacă era în toiul muncilor agricole. Casa se umplea de miresme delicioase și curtea de zarvă și nerăbdare, căci eu și fratele meu nu mai conteneam cu întrebarea… „când este gata?”

În preajma sărbătorilor se făceau bucate alese, dar în rest, învârtita cu mere (un fel de cozonac umplut mere rase), salata orientală și ciorba de găină erau meniul zilei.

Ciorbă așa bună ca a bunicii nu am mai mâncat de atunci și cred că alături de ingredientele din bătătură, un plus de savoare îl reprezentau tăiețeii făcuți în casă.

Altădată, aceeași tăieței erau fierți în lapte și serviți după caz cu miere și dulceață, cu ceapa verde tăiată mărunt și prăjită în untură sau strecurați și presarăți din belșug cu nucă, scorțișoară și miere. Dar rețetele în care bunica folosea acei tăieței erau infinite și întotdeauna aveau un gust extraordinar.

Paste proaspete, diversitate în bucătărie

Pastele, în toate formele lor, sunt unul dintre alimentele cele mai cunoscute și utilizate în bucătăria noastră. Majoritatea rețetelor care folosesc acest ingredient se prepară după tradiționalele rețete italiene, deși în Orient se găsește de asemenea un sortiment de paste făcute din făină de orez, cel mai adesea umplut cu peşte sau legume.

Astăzi foarte multă lume a reînviat tradiția preparării pastelor în casă și rețete precum cele de aici sunt ridicate la rang de artă, preparate cu ingrediente sofisticate și mâncate cu poftă. De aceea m-am gândit să vă scriu rețeta de bază din care derivă toate pastele cu ou și pe care le puteți combina cu tot felul de sosuri cu ingrediente dulci sau sărate, pentru a pune pe masa familiei mâncare proaspătă și delicioasă, preparată în casa.

Indiferent dacă vorbim de tăieței, paste subțiri, caneloni sau chiar lasagna, rețeta de astăzi poate fi folosită cu succes pentru a prepara pastele proaspete cu ajutorul cărora să creați rețete de tot felul.paste proaspete

Rețeta de bază tăieței de casă cu ou

Sunt sute de tipuri de paste și nu mă refer doar la forma pe care o au, ci și la ingredientele folosite la prepararea acestora. Sunt sortimente de paste cu ouă proaspete (cu ou întreg sau doar cu gălbenușul) și paste fără ou. Paste făcute cu făină albă normală, făină integrala sau specialități precum făina de orez, ovăz sau de castane.

De tipul de făină va depinde de tipul de paste care vor fi făcute. Ia dacă pe lângă ou adăugăm sucuri concentrate de legume, precum suc de sfeclă, spanac sau morcov, vom obține paste colorate, delicioase și sănătoase, ideale pentru masa celor mici.

taietei de casa

Ingrediente tăieței de casă cu ou

Pentru fiecare ou se pune 100 g făină albă și nimic altceva. Astfel încă la mine în casă cu 200 g făină și 2 ouă, pregătim paste pentru 3 persoane.

Mai puteți folosi făină albă în amestec de 50% cu făină neagră sau făină de ovăz, care conferă pastelor o imagine rustică, ușurează întinderea aluatului și de asemenea absorb sosurile mai bine.

Oul și făina se frământă împreună până obținem un aluat omogen și elastic, nu foarte tare.

Pentru că un aluat să iasă reușit, cu o consistență bună, și să nu se rupă în momentul întinderii, este necesar să fie bine frământat timp de aproximativ 10-15 minute. Acesta este momentul în care trebuie să se activeze glutenul, iar aluatul să capete elasticitate. Dacă este lipicios se mai adaugă făină, dacă observați că iese prea tare, se adaugă câteva picături de apă. Apoi când este gata se lasă acoperit cu folie jumătate de oră, după care se întinde în foi care se taie în forma dorită.

Pentru a face paste nu este esențial să aveți un aparat de întins/tăiat paste, dar adevărul este că ajută foarte mult. Ar fi necesară și o mașină de frământat, pe lângă cea de întins și tăiat, dar bunica frământa într-un castron și tăia tăiețeii cu un cuțit, așadar și nouă ar trebui să ne reușească.

taietei de casa

Pentru a tăia, putem folosi alte opțiuni foarte utile și versatile, cum ar fi rola de tăiat pizza, formele pentru biscuiți sau cuțitul ondulat pentru brânză, dar există mai multe tipuri de paste în care veți avea nevoie doar de degetele voastre pentru a le modela. Între acestea aș numără tortellini, ravioli sau diverse paste groase pentru umplut precum și foile de lasagna care doar se întind cu sucitorul și se taie la dimensiunea tăvii.

Astăzi am vrut să fac niște tăiței dolofani, tăiați cu un cuțit, fix așa cum făcea bunica. Se poate folosi un accesoriu suplimentar, dar merge perfect și cu cuțitul, ideal unul mai mare cu lamă lată. Trebuie însă să presărați foile din belșug cu făină, astfel încât să nu se lipească, apoi să le tăiați cu cuțitul la grosimea dorită.

Cum se fierb aceste paste proaspete cu ou

Pastele proaspete se fierb în multă apă cu un pic de sare, astfel încât să se elibereze de făina pe care au preluat-o și să rămână fine și curate. Timpul de fierbere este mai redus decât la pastele cumpărate din magazin și în general în 5-8 minute sunt gata.

paste facute in casa

Eu fac acest pas inclusiv pentru tăiețeii pentru ciorbă. Îi fierb înainte, îi clătesc cu un jet e apă rece, apoi îi pun în ciorbă și îi mai las să clocotească un minut.

Uneori eu le prepar doar cu ulei de măsline, oregano și parmezan, dar cel mai des fac foi proaspete pentru lasagna, tortellini umpluți cu tot felul de combinații și desigur tăiețeii clasici pentru ciorba de găină.

Dacă nu se folosesc, tăiețeii de casă se pot usca apoi păstra într-un recipient etanș… dar eu fac întotdeauna proaspeți și nu îi usuc niciodată.

Ție îți plac pastele preparate în casă? Ce rețete prepari cel mai des cu acestea?

supa cu taietei de casa

1 Comment on "Gustul copilăriei, rețeta clasică de tăieței de casă cu ou și alte paste proaspete"

  1. Eu ador pastele făcute în casă ,in special supa de pui de casa cu tăiței făcuți in casa.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*