Poziția corectă la calculator – cum ne protejăm sănătatea spatelui

pozitia spatelui
Share the joy

Poziția corectă la calculator – cum ne protejăm sănătatea spatelui

Cei care își petrec cea mai mare parte a zilei de lucru în fața PC-ului ajung adesea să sufere de dureri de spate. O postură greșită în fața unui calculator, pentru un număr mare de ore în fiecare zi, poate fi responsabilă pentru acest disconfort care se poate transformă pe nesimțite într-o afecțiune cronică. Problema se datorează menținerii corpului ore în șir în aceeași poziție. Evident la fel se întâmplă cu cei care petrec ore întregi în picioare, care au și ei dureri de spate și în plus și de genunchi.

Poziția corectă la calculator este cea mai bună modalitate de a preveni problemele de spate care pot apărea mai devreme sau mai târziu. Recomandările experților atunci când vine vorba de realizarea unei igiene posturale corecte la un loc de muncă unde ești obligat să stai așezat toată ziua sunt menite să atenueze durerile de spate și gât.

Ce zone sunt afectate de o poziție incorectă la calculator?

Cele mai frecvente zone ale corpului nostru în care se reflectă durerea datorată posturii greșite în scaunul de lucru sunt de obicei gâtul, partea inferioară a spatelui și cervicala. Cu toate acestea, durerea nu se reflectă întotdeauna în zona musculară direct afectată, deoarece tensiunea poate răspândi durerea în alte zone ale corpului.

Ca fapt divers, capul nostru cântărește în medie 5 kg atunci când stăm în picioare. Dar când suntem aplecați cu capul înclinat înainte, precum atunci când lucrăm cu ghilotine pentru hârtie de exemplu, această greutate poate solicita gâtul cu o forță egală cu 20 kg. Așadar și când stăm la calculator, dacă nu menținem coloana dreaptă și ne aplecăm spre monitor, obligăm toată coloana vertebrală și gâtul să susțină o greutate suplimentară, datorată mutării punctului de greutate prin aplecarea capului către ecran. În această poziție mușchii noștri cervicali contractă pentru a susține noua sarcină și stresul muscular crește pe măsură ce se menține această poziție.

poziţia corectă a spatelui

Care este poziția corectă la calculator?

Foarte important este și scaunul în care obișnuiești să îți petreci timpul în față monitorului. Alege întotdeauna un scaun de bună calitate, ergonomic, care ajută la menținerea unei poziții de lucru corecte.

  • Ține-ți întotdeauna tălpile lipite perfect de sol. Dacă nu se ajunge la sol, se poate folosi un suport pentru picioare, dar niciodată nu trebuie să stăm cu picioarele atârnate.
  • Țineți-vă spatele lipit de spătarul scaunului, ajustând poziția în partea inferioară a spatelui. Multe scaune de birou au o pernuță suplimentară pentru acea zonă, folosiți-o cu încredere!
  • Umerii trebuie să fie ținuți relaxați cât mai mult posibil. În timp ce antebrațele ar trebui să fie pe masă sau cu mâinile în poală.
  • La fel și cu capul, trebuie să-l menținem într-o poziție neutră. Nu trebuie să privim constant în jos sau să stăm cu capul înclinat înainte când lucrăm la tastatură, deoarece acest lucru ar provoca mai multă tensiune musculară.

Poziții de evitat când lucrăm la calculator

  • Nu te apleca înainte, fie cu capul, cu privirea, fie cu trunchiul.
  • Nu încrucișa picioarele, deoarece acest lucru creează compresie în vasele de sânge. De asemenea, poate provoca alterarea punctelor de presiune la o fesă mai mult decât la alta.
  • Nu stați așezați doar pe marginea scaunului. Întotdeauna coloana trebuie să fie paralel cu spătarul scaunului.

Este important de subliniat că nu doar postura corectă ne va ajută să reducem durerile musculare, dar și că un scaun potrivit pentru lucru ne va oferi mult mai mult confort. Iar înălțimea biroului și poziția monitorului contribuie și ele la o postura corectă.

Ideal este să stai la aproximativ 40 cm distanță de monitor astfel încât capul să își mențină o poziție naturală, cu spatele sprijinit de spătarul scaunului, acordând atenție mai ales părții inferioare a spatelui.

Acum știți ce trebuie să faceți și ce trebuie să evitați atunci când lucrați în față unui monitor, urmând aceste sfaturi, vă veți păstra sănătatea coloanei vertebrale intactă.

Be the first to comment on "Poziția corectă la calculator – cum ne protejăm sănătatea spatelui"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*