Pătuț bebe, scaun de mașină și cărucior – ce trebuie să ai înainte de a pleca la maternitate

camera bebe
Share the joy
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pătuț bebe, scaun de mașină și cărucior – 3 obiecte pe care trebuie să le ai înainte de a pleca la maternitate

Să devenim părinți este o experiență unică, specială și minunată, care te umple de dragoste și fericire pentru toată viața. Fiecare experiență din primii ani de viață a copiilor noștri este infinit de dulce, momente ce se gravează în inima noastră pentru totdeauna.

Când devii mamă începi să fii îngrijorata pentru lucruri de care habar nu ai fi avut că există, treci prin diverse stări de anxietate și tot ce îți dorești e ca puiul tău să fie comod, să nu-i fie foame, sete sau să nu simtă frigul și chiar dacă toate etapele sunt pline de tandrețe, nu poți să nu te întrebi în fiecare moment dacă faci ce este mai bine pentru copilul tău.

Sosirea unui copil în familie implică luarea a numeroase decizii, mai ales dacă este primul. Scaunul auto, căruciorul, pătuțul, toate produsele de igienă și toaletă pe lângă garderoba micuțului trebuie alese cu grija.

Cred că primele obiecte pe care le cumperi în momentul în care vei deveni părinte sunt pătuțul și căruciorul și după caz, scaunul de mașină care astăzi ar trebui să fie nelipsit din autoturismul oricărui părinte.

Criterii de alegere scaune auto pentru copii

Despre scaune auto pentru copii am mai vorbit pe blog. Eu am avut câte unul special în fiecare etapă de dezvoltare a copilului meu și chiar dacă astăzi are 12 ani și este mai înalt decât mine, încă nu s-a așezat niciodată pe scaunul copilotului și întotdeauna are pusă centura de siguranță pe bancheta din spate. Chiar dacă pare puțin lucru, scaunul special este cel mai important pas pentru siguranța micuților noștri atunci când călătoresc cu noi în mașină încă din primele zile de viață.

Scaunele auto sunt esențiale pentru transportul bebelușilor și copiilor mici în mașină. Acestea protejează copilul în cazul unui accident auto și reduce riscul de leziuni grave și deces în cazul unui accident. Centurile de prindere protejează copilul la fel cum ne protejează pe noi centurile de siguranță și în cazul unui impact sunt disipate forțele, încetinind mișcarea corpului, protejând coloana și capul.

scaun auto copii

Când alegeți scaunul auto pentru bebeluși și copii, e bine să țineți cont de o serie de aspecte. Dar în principal, scaunul auto pentru copii se alege după categorii de:

 • vârstă
 • greutate
 • înălțime

Alte criterii de alegere a unui scaun auto pentru copii sunt:

 • sistemul de prindere
 • scaun auto testat și omologat
 • materiale de calitate
 • husa detașabilă;
 • să se potrivească cu mașina – verificați dacă mașînă are conectori Isofix integrați;
 • ușor de montat și demontat

Așadar când te întorci de la maternitate ar trebui să ai deja un scaun auto Grupa 0 sau pentru 0-10 kg. Nici nu te gândi să te întorci acasă cu pruncul nou născut în brațe!

Pătuț bebe, confort și siguranță pentru fiecare copil

Alegerea pătuțului potrivit pentru copilul nostru nu este o sarcină deloc ușoară, deoarece constă în găsirea echilibrului perfect între confort, estetică și siguranța celui mic. Pătuțul nu se cumpără în pripă, se alege cu grijă când încă te simți confortabil să plimbi cu burtica prin magazine sau îl cumperi online de pe un site specializat.

patut bebe

Primul lucru de care trebuie să ții cont este că un pătuț bebe trebuie să respecte toate normele de siguranța a mobilierului pentru copii. De aceea cel mai bine este să eviți achiziționarea unui pătuț de proveniență incertă și să cumperi unul dintr-un magazin unde vei primi un certificat de garanție și alte acte doveditoare că pătuțul ales este făcut din materiale adecvate și mai ales oferă siguranță în utilizare.

Pătuțul trebuie să fie confortabil și sigur pentru a asigura bunăstarea copilului. Poate fi din lemn sau bare de metal și material. Totodată trebuie să îndeplinească o serie de condiții precum:

Un pătuț bebe bun ar trebui să fie larg pentru a permite o bună mobilitate a picioarelor și a brațelor.

Somiera pe care se sprijină salteaua trebuie să fie fermă și trebuie să aibă mai multe poziții, astfel încât atunci când copilul crește să o putem muta mai jos.

Pereții laterali ai pătuțului trebuie să fie astfel proiectați încât să nu permită copilului să își pună capul sau membrele între bare sau alte elemente, dar trebuie să permită supravegherea în totalitate a celui mic.

Salteaua pentru un copil nou născut trebuie să fie fermă, trebuie să le evităm pe cele excesiv de moi, iar pernele nu trebuie utilizate în primele luni de viață. Trebuie să țineți cont că bebelușii nu au nevoie de sprijin suplimentar, cum ar fi pături rulate pentru a le ține pe spate sau jucării de plus în pătuț, deoarece acestea vor ocupa spațiul și pot fi periculoase pentru un bebe mic.

camera bebe

Pătuț clasic sau pentru călătorii?

Eu pentru copilul meu am avut două pătuțuri. Unul clasic, din lemn și unul pentru călătorii.

Lemnul este cel mai folosit material pentru confecționarea pătuțurilor deoarece este cel mai igienic, iar vopseaua folosită astăzi este sigură, non-toxică.

De asemenea, mai există pătuțuri pentru călătorii care sunt și ele un must have. Când vom petrece câteva zile departe de casă este important că cel mic să aibă un loc special, sigur și confortabil pentru dormit.

Din acest motiv un pătuț de călătorie este un accesoriu esențial pentru vacanțe, dar și pentru a dormi în casa bunicilor de exemplu, deoarece este un spațiu folosit doar de cel mic, fără posibilitatea de a fi contaminat cu microbi.

În plus acest tip de pătuț poate fi folosit ca loc de joacă, astfel încât micuțul tău să se poată juca într-un loc sigur.

Astăzi există pe piață o mulțime de opțiuni și pentru acest tip pătuț bebe, de la cele mai simple, la unele cu tot felul de accesorii și cu modele foarte elaborate.

Unii părinți preferă să fie foarte robust și încăpător pentru a fi folosit ca loc de joacă, în timp ce alții care călătoresc mult îl doresc un pătuț bebe cât mai mic și mai ușor.

Mai sunt și alte tipuri de pătuțuri bebe, precum balansoar, cu baldachin sau pătuțuri co-sleeping care se atașează la patul matrimonial.

Ce cărucior cumpăr pentru bebelușul meu

Să fiu sinceră, pentru mine acest pas a fost îngrozitor. Locuiesc la etajul 4 și chiar dacă am lift, trebuia să fie un model care să încapă înăuntru cu tot cu bebe. Totodată trebuia să fie un model ușor pe care să îl iau în brațe și să îl urc două rânduri de scări până la ușa liftului, iar modelul ales trebuia să fie mic sau pliabil pentru a nu-mi ocupa loc în casă.

Căruciorul este esențial pentru confortul și siguranța celui mic, deoarece va fi folosit pentru transportul micuțului chiar din primele zile de viață de aceea fie să alegi un model care să se transforme de la landou până la căruț sport, fie te orientezi către modele pe care să le folosești în anumite etape de viață.

Piața abundă de tot tipul de cărucioare ușoare, cu umbrele, cărucioare 3in1, duble sau triple…și toate într-o gamă imensă de culori ce se adaptează diverselor stiluri și bugete.

Evident trebuie să te raportezi la un buget. Un cărucior bebe care se transformă este cel mai convenabil pentru că este versatil și copilul va fi transportat comod şi în siguranţă din primele zile, până la 2-3 ani.

carucior bebe

Accesoriile căruciorului precum umbreluţa, husa de ploaie sau pentru insecte, buzunarele speciale sau gentuța atașată sunt și ele importante, pentru că atunci când ieşi la plimbare trebuie să ai tot felul de rezerve la ține precum: scutece, şerveţele, biberoane, jucării, o hăinuță sau o păturică în plus, etc.

Mărimea şi modul de pliere sunt factori determinanți dacă locuiești la bloc și nu ai spațiu de depozitare.

Totodată căruciorul trebuie să încapă în portbagajul mașinii și să fie uşor de manevrat.

Roțile sunt și ele criterii care pot înclina bălanța spre un model sau altul. Unele se pot bloca, altele se învârt 360 de grade, iar la unele cărucioare mânerul este reversibil şi ai posibiliatea de a plimba copilul și cu faţa și cu spatele la tine.

Pătuțul, scaunul de mașină și căruciorul sunt obiecte pe care trebuie să le aveți înainte de a pleca la maternitate, pentru ca venire celui mai mic al casei să se facă în condiții de maximă siguranță și confort.

 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  

5 Comments on "Pătuț bebe, scaun de mașină și cărucior – ce trebuie să ai înainte de a pleca la maternitate"

 1. Foarte tare articolul, multumesc mult pentru sfaturi si pentru link! 😉

 2. Un articol interesant pentru viitoarele mamici!

 3. Confirm faptul că sunt foarte importante toate trei.Scaunul de masina sau scoica le situez pe locul 1.Si daca nu ii obișnuim de mici,atunci când cresc le va fi mai greu

 4. Sfaturi foarte bune,mulțumim!

 5. Foarte utile pentru mamici si bebe!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*