Principalele condiții pentru montarea unei centrale termice de apartament
Suntem în plină iarnă cu temperaturi atât de mici că îți dârdâie și gândurile. Îmi aduc aminte cu neplăcere de unele zile din iernile copilăriei mele unde în apartamentul din plăci prefabricate, ieșeau aburi din gură când scoteam căpușorul de sub plapumă dimineață fără a visa la centrale termice și alte astfel de instalații care ar fi ridicat câteva grade în dormitoarele mici.
În ultimii ani tot mai mulți români s-au debranșat de la rețeaua comună de încălzire, în mare parte pentru a evita cheltuielile care erau impuse datorită pierderilor din rețea, dar și pentru confortul și comoditatea de a avea apă caldă sau căldură oricând ai nevoie. Desigur fără a lasă să curgă jumătate de metru cub de apă rece plătit că și cum ar fi caldă, de cele mai multe ori terminând prin a face un dus cu apă lălâie.
Cea mai eficientă soluție care înlocuiește vechiul sistem de termoficare este o centrală termică de apartament. Caloriferele electrice, panourile radiante și boilerele sunt și ele soluții la îndemână, însă au consum mai ridicat și sunt uneori mai costisitoare decât centrala termică, unde mai pui că nu au un randament la fel de bun.
Pașii de urmat pentru montarea unei centrale termice de apartament
Astăzi am plătit la administrația blocului cheltuielile aferente lunii trecute și am văzut afișată o listă nouă cu toți pașii care trebuie urmați pentru instalarea unei centrale termice de apartament, m-am gândit să vă spun și vouă, în cazul în care în această vară doriți să vă debranșați de la sistemul central de termoficare.
Pentru centralele termice pe gaz este nevoie de autorizații speciale de funcționare de la ISCIR, autoritate națională – Operator Responsabil cu Supravegherea și Verificarea Tehnică a Instalațiilor. Pentru a obține această autorizație de funcționare, trebuie întocmit un dosar care să conțină diverse avize și acte, asta doar după ce ai achiziționat o centrală termică pentru locuința ta pentru că fiecare aviz se dă în funcție de aceasta.
Cum alegem modelul de centrală și instalația aferentă?
O centrală termică de apartament se alege în funcție de mai multe criterii cel mai important fiind suprafața locuinței.
Astăzi sunt mai multe tipuri de centrale pe gaz: cu condensare, tiraj forțat etc.. În cazul în care locuim la bloc trebuie să iei în considerare și acest aspect, apoi aș mai aminti:
- puterea centralei termice;
- numărul de calorifere ( sau modalitatea de încălzire dacă este prin pardoseală);
- punctele de apă;
- izolarea termică a locuinței;
- temperatura medie dorită în locuința.
Pentru instalația de redistribuire a căldurii și apei calde aveți nevoie de țevi PPR.
Știu că în anii trecuți s-au făcut instalațiile la centrale din țeavă de cupru, însă datorită temperaturilor ridicate a agentului termic care le străbate, acestea se deformează și cu timpul devin extrem de inestetice, în plus exista riscul să se fisureze în orice moment.
Acest tip de tevi ppr sunt tot mai des folosite pentru instalațiile de apă, în mare parte pentru flexibilitate și rezistența ridicată, apoi pentru ușurință de utilizare și aspectul estetic care nu deranjează vizibil chiar dacă țevile sunt la vedere.
Procedura de instalare a centralei termice depinde de tipul centralei alese și de proiectul cu recomandări efectuat de o firmă autorizată care se ocupă de montarea centralei în apartament.
Alte componente obligatorii și necesare ale instalației pentru o bună funcționare a unei centrale termice sunt:
- kit de evacuare gaze
- regulator gaz
- termostat
- robineți și coturi
- filtru calcar
- detector gaze
- calorifere
Acte necesare instalare centrala termică
Dosarul cu actele necesare autorizării de funcționare a centralei termice care va fi prezentat la ISCIR trebuie să contină printre altele:
- proiectul instalației executat de firma autorizată care va monta centrală
- proces verbal de punere în funcțiune a instalației de gaze naturale în interiorul locuinței personale
- factură de achiziție a centralei termice împreună cu certificatul de garanție și manualul de utilizare al acesteia
- raportul primei puneri în funcțiune eliberat de tehnician
- declarație de conformitate pentru instalația de încălzire
- copie după autorizația ISCIR a firmei care a executat instalația
Mai sunt necesare diverse acte de la asociația de proprietari, achitarea tuturor cheltuielilor comune și acordul vecinilor, pentru apartamentele de bloc.
Autorizarea de funcționare obținută are o valabilitate de 2 ani, după care este necesară o verificare tehnică periodică realizată de o firmă autorizată ISCIR sau reprezentanții rețelei de distribuție gaz din zona unde locuiți.
Instalarea unei centrale termice presupune mai mult decât simpla achiziţie și punere în funcțiune a acesteia. Izolarea locuinței va duce la un confort termic sporit și amortizarea tuturor cheltuielilor într-un timp relativ scurt.
Dacă locuiți la casă nu se schimbă prea mult datele problemei. Pe lângă materiale pentru hidroizolatii de calitate puteți lua în calcul să folosiți doar încălzirea prin pardoseli. În acest caz este important să folosiți pentru fiecare încăpere un circuit din țevi PPR care provine din același val, adică să nu fie adăugate în planșeu pentru că în timp locul unde sunt unite poate ceda și vor necesită reparații și mult deranj.
Durata de viaţă a unei centrale termice de apartament este în medie 10 ani. De aceea este foarte important ca atât serviciul de garanţie, cât şi cel de post-garanţie, să fie asigurate de către firme specializate, autorizate ISCIR.
Multumim pentru sfaturi.
Am centrala termica din 2000 si inca nu e cazul sa o schimb dar anul trecut am schimbat tevile pentru ca incepusera sa cedeze una cate una.
Am o centrala cam veche ce-i drept. A trecut cu putin peste 10 ani si inca mai merge. Zicea sotul ceva de una cu condensare, dar pana nu moare asta nu cred ca o schimb