Cosuri de fum din inox pentru expulzarea fumului de la centrale și șeminee

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cosuri de fum din inox pentru expulzarea fumului de la centrale și șeminee

Suntem în plin sezon al construcțiilor și pretutindeni casele ajung la stadiul final cu rapiditate. Dacă sunteți posesorul unei case la roșu sau a unui proiect inițial de construcție a casei, cred că știți deja importanța pe care o au coșurile de fum.

Indiferent dacă îți montezi o centrală pe lemne, un șemineu sau ai o sobă clasică, despre cosuri de fum din inox vei auzi doar păreri bune, față de coșurile tradiționale din șamotă sau cărămidă zidită care sunt dificil de întreținut și scapă fum.

De multe ori vă spun că articolele mele sunt bazate pe experiență personală, ei bine și în acest caz va povestesc despre soba din casa părinților mei și cum am ajuns sa montam cosuri de fum din inox în coșul zidit.

Construcția a fost finalizată în 2014, iar în bucătărie avea sobă clasică, șemineu în salon și ieșire pentru centrala pe lemne. Coșul de fum a fost zidit la interior, în inima casei, din tuburi speciale de șamotă. În prima iarnă soba era încă verde și a explodat. Bine, nu explodat în sensul că a zburat cât colo, ci din cauza supra alimentării și a unui combustibil inadecvat, s-a format presiune și au crăpat toate îmbinările, inclusiv cele ale coșului de fum, până pe acoperiș. Toți meșterii care au fost chemați au dat din umeri, cum construcția coșului a mers odată cu cea a casei, acesta fiind prins în planșeuri, unică soluție dată de ei era dărâmarea întregului coș și reconstrucția acestuia.

Din nefericire acest lucru era imposibil, mansarda fiind deja terminata, izolată și îmbrăcata în rigips. Primul pas a fost achiziționarea unei sobe clasice și îmbrăcarea coșului de fum în plăci ceramice, însă spre sfârșitul iernii fumul și-a găsit drum și tot etajul superior și mansarda au început să miroase a funingine.

Cosuri de fum din inox pentru expulzarea fumului de la centrale și șeminee

După îndelungi căutări, soluția ideală a fost montarea unor tuburi pentru cosuri de fum din inox în interiorul coșului de fum zidit. Astfel că iarna trecută a fost prima iarnă în care în casa părinților mei a mirosit a cetină proaspătă de brad, a portocale și a vin fiert cu scorțișoară.

Cu ajutorul acestor cosuri de fum din inox, randamentul sobei a crescut, tirajul a fost excelent și tata spunea că nu se formează nici condens și sunt mult mai ușor de curățat. Astfel am profitat din plin de șemineul din salon și toată iarna am aprins focul în el.

cosuri de fum din inox pentru semineu

Însă nu doar frumusețea lui ne-a încântat privirea ci și căldura emanată, căci pe lângă conexiunea cu tubul de fum, a fost montată și tubulatura ventilatie care recuperează căldura din partea de sus, unde fumul fierbinte este expulzat în tuburile de cosuri de fum din inox și o introduce în camera.

În acest mod camera rămâne încălzită pentru mai mult timp, iar căldura se disipează în toată încăperea nu doar în apropierea șemineului.

Inițial șemineul era „dorit” în mijlocul unui perete că să „dea bine” privirii, dar cel care l-a montat ne-a explicat că tubulatura circulara gen cea care se folosește pentru extragerea fumului și aburului la hote profesionale de bucătărie nu poate fi folosită în acest caz.

Primul lucru pe care trebuie să să îl știm cu toții este acela că tuburile extensibile, cum ar fi cele plasate în extractoare de fum ale hotelor sunt realizate din aluminiu, iar acest material nu este capabil să reziste la temperaturile ridicate ale fumului unui șemineu care prin arderea lemnului degajă temperaturi care de obicei ajung în jur de 300 ° C.

Cu toate acestea, dacă avem nevoie de un tub flexibil, datorită dificultății de instalare și a spațiului îngust, putem apela la tubulatura flexibilă din inox. Aceasta este similară cu cea de aluminiu însă este doar flexibilă nu și extensibilă.

cosuri de fum din inox pentru semineu

Avantaje coșuri de fum din inox

Coșurile de fum din inox pot avea multiple aplicații industriale și civile. Acestea sunt soluția ideală de evacuare a gazelor arse în siguranță, dar pot fi folosite și ca elemente de legătură între un coș de fum clasic și sobă sau șemineu de exemplu.

Coșurile de fum din inox se curăță mult mai simplu decât cele tradiționale, nu sunt atacate de aciditatea condensului, însă trebuiesc izolate pentru ca diferența de temperatură să nu provoace un condens prea mare, fapt ce va afecta randamentul dispozitivului de încălzire.

După experiență avută în casă părinților mei, vă recomand să consultați un specialist care să va recomande diametrul corect, înălțimea coșului de fum și cel mai important tot un specialist să îl monteze.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Be the first to comment on "Cosuri de fum din inox pentru expulzarea fumului de la centrale și șeminee"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*