Martorii de bord – ce semnifică, cum sunt clasificați și cât mai poți circula după ce se aprind

ce trebuie sa faci cand se aprind martorii in bord
Share the joy

Martorii de bord – ce semnifică, cum sunt clasificați și cât mai poți circula după ce se aprind

În sfârșit a început vacanța. Crăciunul e chiar după colț și în weekendul asta mulți dintre noi plecăm în concediul mult visat în vizită la părinți, rude sau prieteni. Oricum ar fi, șoselele sunt pline ochi și în unele locuri se circulă infernal.

Orice șofer, indiferent dacă are sau nu experiență, dacă circulă zilnic sau ocazional cu mașina, trebuie să fie atent la ceilalți șoferi în momentul în care conduce, dar și la vreme, condițiile asfaltului, restul pasagerilor din mașină și desigur pietonii. Atenția sporită la tot ce se întâmplă în jurul mașinii poate preîntâmpina evenimente neplăcute care pot fi văzute și evitate de șofer dacă este atent, dar cum știm ce se întâmplă în interiorul motorului și sub caroserie, despre aceste lucruri cine ne anunță?

bord masina

Pentru a răspunde acestei întrebări, fără a face presupuneri inutile la orice zgomot care ni se pare mai ciudat, au apărut luminile de avertizare din bordul mașinii, așa numiții martori bord.

Într-o societate în care o imagine valorează cât o mie de cuvinte, micul beculeț care se aprinde în spatele volanului tău este materializarea perfectă a acestei afirmații. Dar pictogramele de diferite culori pe care le avem pe panoul din bord îndeplinesc o funcție atât de importantă încât orice șofer ar trebui să cunoască perfect fiecare dintre aceste simboluri.

Totuși, chiar dacă toți șoferii sunt pe deplin convinși să știu perfect semnificația și utilizarea martorilor de avertizare, imposibil să nu se panicheze atunci când în timpul unei călătorii un beculeț ciudat se aprinde în bordul mașinii. În acel moment păstrarea calmului e cel mai important lucru, pentru că poți circulă liniștit și în condiții de siguranță până la primul PECO sau atelierul auto preferat.

Înainte era mai ușor pentru că mașinile erau elementare și o simplă privire sub capotă îți dezvăluia tot ce trebuia să știi. Astăzi șoferul nu poate fi conștient de presiunea exactă a roților, nivelul de ulei, frâne, lumini, baterie, ABS, ESP sau alternator fără a se uita la elementele fundamentale: martorii indicatori de pe bord.

Câți martori există în bordul mașinii mele

Desigur, nu există un răspuns absolut sau general, pentru că trebuie să se țină seama de câțiva factori precum anul de fabricație al vehiculului și dacă este pe motorină, benzină, hibrid sau electrică, dar cu cât este mai modernă, cu atât va avea mai multe inovații, deci va fi însoțită de mai mulți martori. Pentru a vă face o idee, o mașină modernă poate avea aproximativ o sută de martori. În timp e mașinile de acum două decenii aveau doar câțiva.

Producătorii respectă niște reguli stabilite de comun acord, dar fiecare o face într-un mod diferit. Dacă adăugăm și acestei circumstanțe evoluția fascinantă a industriei auto în ultimii 20 de ani, vom realiza diferența importantă la care am asistat și astăzi avem sisteme de securitate care nu existau până acum, astfel că dimensiunile, design-urile, formele și locațiile martorilor vor depinde foarte mult de model, de producător și de modernitatea acestuia.

Dar un lucru trebuie să ne fie clar: trebuie să cunoaștem semnificația martorilor de bord pentru a ne bucura de șofat în siguranță, așa că trebuie să trecem în revistă manualul vehiculului nostru și să cunoaștem fiecare dintre particularitățile martorilor care se aprind în bordul mașinii.

martori aprinsi bord masina

Alfa-Romeo secon hand și martori bord aprinși

Acum câțiva ani am cumpărat un alfa-romeo second hand. Mașina era foarte bine întreținută și avea toate piesele originale. Cred că doi sau trei ani nu am avut nicio problema, singura grijă fiind alimentarea. Într-o dimineață însă, când să ies din parcare, o imagine minusculă s-a luminat în bordul meu: un semnul exclamării într-un fel de paranteză. Pe atunci nu aveam internet pe telefon să butonez pentru a avea răspuns la atenționarea din bord, astfel încât am oprit și am parcat, plecând la serviciu pe jos convins că aveam ceva defect și că mă va costa o avere reparația.

Nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit că sistemul TPMS m-a avertizat că presiunea din pneuri a scăzut sub nivelul indicat de producător, mașina pe care o aveam înainte, nefiind dotată cu astfel de sistem.

Pe blogul celor de la autovit.ro am găsit un articol foarte interesant despre cei mai importanți martori din bordul unei mașini, eu nu o să vi-i descriu pe toți aici, dar mi s-a părut interesantă clasificarea acestora după culori.

martori bord

Semnificație martori bord mașiniă, cât mai poți circula după ce s-au aprins

Motivul pentru care semnalele luminoase sunt distribuite astfel este unul foarte simplu și fiecare categorie anunță un anumit tip de problemă. Astfel, un martor de bord poate fi:

Roșu – când anunță o defecțiune gravă a mașinii sau o problemă de siguranță care necesită atenția imediată a șoferului. Martorii roșii indică faptul că defecțiunea este destul de gravă și trebuie să oprim vehiculul în siguranță, cât mai curând posibil. Apoi trebuie să apelăm la asistență.

Galben – (sau portocaliu, după caz) semnalizează când o componentă nu mai funcționează corespunzător și care trebuie înlocuită. În funcție de tipul acestor becuri aprinse în bord, defecțiunea poate necesită reparație urgentă sau care poate fi amânată, dar doar câteva zile.

Martorii galbeni sau portocalii indică o defecțiune a unui sistem, dar asta nu trebuie să implice imobilizarea vehiculului ci doar atenția șoferului și prezentarea într-un service pentru remediere.

Verde – (sau albastru, după caz) – sunt martorii ce te informează cu privire la statusul unei componente a mașinii (ușă deschisă, avarii pornite, lumini de întâlnire aprinse, etc.).

Acești martori ne oferă informații despre vehicul, dar nu este o defecțiune și prin urmare putem consideră că sunt informativi.

Articolul celor de la Autovit.ro este este destul de detaliat și vă invit sa îl citiți pentru că, aşa cum spuneam, e foarte important a cunoști toți martorii din bordul mașinii tale și semnificația acestora, totuși atunci când se aprind martori în bord, nu e cazul sa te panichezi și în funcție de ce semnifică fiecare și ce măsuri se impun, vei putea să te urci la volan cu siguranța că vei ști cum să procedezi în cazul unui eveniment nefericit sau, după caz, că nu ai vreun motiv de îngrijorare.

2 Comments on "Martorii de bord – ce semnifică, cum sunt clasificați și cât mai poți circula după ce se aprind"

  1. Mulțumim pentru informatii

  2. Am permis dar nu imi place sa conduc.Conduc foarte rar și atunci pe distanțe mici și cu soțul în dreapta,deci nu mă prea pricep la martori de bord și tot ce ține de mașină

Leave a comment

Your email address will not be published.


*