Mâncare de Crăciun, 4 feluri care se pot găti în avans și păstra în congelator

mancare de craciun
Share the joy
  • 91
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  

Mâncare de Crăciun, 4 feluri care se pot găti în avans și păstra în congelator

Oficial mai sunt doar 35 de zile până la Crăciun. Puțin mai mult de o lună până când ne vom reuni cu cei dragi și vom petrece așa cum doar noi românii știm să o facem. Strânși cu toții în casa părinților în jurul mesei copioase de Crăciun, vom cânta colinde după ce în ajun am împodobit bradul.

Dar indiferent dacă ne vom petrece timpul cu prietenii sau familia, vom alerga după cadouri și liste lungi de cumpărături și deși unele sunt inevitabile, în această perioadă a anului avem tendința de a face cheltuieli care în multe cazuri sunt inutile.

Nu trebuie să vă spun eu și nu este o noutate pentru nimeni că prețurile produselor alimentare din supermarketuri vor crește chiar înainte de Crăciun. Chiar și așa, lipsa de organizare și stresul de a încerca să planifici totul în ultima clipă duce la excese și goana după cadouri și mâncare de crăciun subțiază considerabil economiile.

Dacă anul acesta ați decis să căutați câteva trucuri pentru a economisi timp și bani, astăzi vă aduc o listă cu cele mai tipice alimente pentru sărbători, pe care le puteți congelă fără probleme.

Să fiu sinceră, în copilăria mea congelatorul era strict pentru carne. Nu îmi aduc aminte că mama să fi congelat ceva pe când eram copil. Mai târziu a început să păstreze la congelator zarzavaturi, fructe și legume, dar micul congelator din frigiderele de odinioară putea găzdui extrem de puține lucruri.

Acum 3 ani mi-am cumpărat un frigider Beko, din cel No Frost, cu lumină albastră, asemănătoare cu cele de aici. Sunt mulțumită ca este încăpător și conservă mâncarea excelent.

Înainte de sărbători, cam pe la mijlocul lui noiembrie, decongelez și spăl frigiderul urmând întocmai sfaturile din acest articol. Scris de specialiști, are câteva trucuri grozave care mă ajută să păstrez aromele fără să le amestec și preparatele congelate nu își pierd farmecul sau savoarea.

Fructe de mare

În ultimii ani fructele de mare au invadat magazinele. Fiul meu adoră creveții, cu toate că eu nu prea îi agreez, dar acestia împreună cu alte fructe de mare precum crabi, homari, caracatiță sau scoici sunt între felurile principale care se vor regăsi pe masă în multe case.

Eu am tot tipul creveți în congelator și întotdeauna când îi găsesc la oferta cumpăr cantități mai mari pentru că sunt cei care se păstrează perfect câteva săptămâni bune, iar dacă frigiderul este curat și proaspăt decongelat, nu își modifică gustul în niciun fel.

Când îi scot, îi las la dezghețat câteva minute apoi îi fierb maxim 4 minute într-o crăticioara cu apă, un pic de sare și o frunză e dafin. Când sunt gata îi storc imediat și îi așez pe cuburi de gheață. În acest fel capătă o culoare portocalie frumoasă și rămân fragezi.

fructe de mare mâncare de Crăciun

Pește

La fel ca fructele de mare, peștele poate fi de asemenea înghețat și astfel evitați să-l cumpărați de Crăciun atunci când prețul său este uneori și cu 50% mai scump. De fapt, este foarte recomandat ca orice peste proaspat să fie congelat timp de 24 de ore, deoarece în acest fel se elimină viermii anisakis, un parazit care se regăsește tot mai des în carnea de peste și supraviețuiește la temperaturi ridicate de gătire.

Carne

Orice tip de carne poate fi înghețată și poate rezista la temperaturi scăzute mai mult decât orice alt produs. Congelam carte dintotdeauna si stim acest lucru. Ideal ar fi sa facem porții mici si sa decongelăm doar cat ne trebuie pentru a evita risipa.

mancare de craciun

Fructe și legume

În această perioadă a exceselor de Crăciun, este ideal să aveți la îndemână niște fructe și legume la care să apelați din când în când. Deși prețul acestora nu crește exagerat , congelarea fructelor și legumelor este o opțiune simplă pentru a face, de exemplu, mai mult loc în frigider pentru alte alimente.

Fructele pe care le vei congela trebuie să fie proaspete și în stare bună . Cele mai recomandate sunt fructele roșii, dar și piersicile, pepene sau lămâie, deoarece acestea nu se oxidează.

Dacă vorbim despre legume, singurele care nu sunt recomandate să fie înghețate sunt salata, castraveții, țelina și, în general, cele care conțin multă apă, deoarece atunci când se dezgheță își schimbă textura.

Ca fapt divers eu congelez căpățâna de varza proaspăta, apoi o decongelez și fac sarmale. Foaia devine elastica și subțire deoarece prin congelare apa se cristalizează apoi se elimina.

Ce mâncare putem congela pentru Crăciun

Dar nu doar ingredientele din care putem prepară mâncare pentru Crăciun se pot congela. Foarte multe preparate finale pot fi așezate în cutii de plastic și congelate. Cu o zi înainte de crăciun le scoatem din congelator și le lăsăm în frigider peste noapte. În ajun le vom încălzi în cuptor și vor fi absolut delicioase.

Friptura congelată

Fripturile sunt delicioase și nelipsite de pe masa de Crăciun. Acestea pot fi trase în vid sau păstrate în cutie de plastic. Totodată pot fi porționate mai ușor și chiar dacă prezentarea nu va fi aceeași, veți economisi timpul și banii pentru a cumpăra si prepara carne înainte de sărbători.

Ciorbe și supe

mâncare de Crăciun

Ciorbele sunt de obicei o opțiune foarte obișnuităla orice masă în anotimpul rece. Deși pentru a le pregăti puteți folosi tot felul de ingrediente și nu neapărat scumpe, dacă sunt gata cu câteva zile înainte vă veți salva de la a trebui să tocați și să gătiți totul.

Supa și ciorbele se congelează înainte de a adăuga tăieței. Vom adaugă tăiețeii și vom fierbe supa 15 minute după ce o decongelăm. Tăiețeii își pierd textura și imaginea prin congelare. Singura supă care poate fi congelată gata, este ciorbă de burtă sau rădăuțeană.

Dulciuri congelate

Nu o să va vină să credeți, dar cozonacii sunt mai buni atunci când stau la congelator. Rămân fragezi și moi și nu se aspresc.

Unele foi, briose, placinte, fursecuri sau chiar checul de crăciun pot trece prin procesul de congelare fără a-și modifica gustul sau aspectul.

parjituri congelate

Sarmale congelate

Ce ar fi crăciunul fără sarmale? Cred că acest fel de mâncare este tipic sărbătorilor importante și sunt atât de iubite de români. Acestea pot fi congelate atât gătite cât și crude. Dacă alegem să le gătim, vom aștepta să se răcească și le punem la înghețat în caserole. Crude le putem păstra în pungi, făcute calupuri, pe care le vom scoate și le vom pune la fiert.

Tips & tricks

Nu se pot congela salatele de beouf, ouăle umplute, prăjiturile cu crema sau torturile. De asemenea orice preparat cu gelatină își pierde aspectul și textura.

Întotdeauna scoateți mâncarea din congelator cu o zi înainte și lăsăți-o să se decongeleze în frigider. Astfel va fi că proaspăt scoasă din cuptor și decongelarea lentă va face să-și păstreze absolut toată savoarea.

Nu congelați totul strâns și îngrămădit. Cel mai bun lucru este să înghețati fiecare porție individual dacă este posibil. După ce s-au înghețat, le puteți muta într-un alt sertar împreună.

Veți fi surprins de banii pe care îi puteți economisi, de cât de relaxant va fi totul și cât timp veți avea pentru a disfruta de toate acele lucruri mărunte care aduc atâtea bucurii.

Tu congelezi mâncare pentru Crăciun?

decoratiuni craciun

  • 91
  •  
  •  
  • 1
  •  

2 Comments on "Mâncare de Crăciun, 4 feluri care se pot găti în avans și păstra în congelator"

  1. O idee foarte buna.

  2. Pentru persoanele foarte ocupate, cu job, cu copii, etc. este o ideie foarte buna. Eu nu congelez, altfel… care ar mai fi rolul pensionarelor :))

Leave a comment

Your email address will not be published.


*