It’s so easy… și alte minciuni – Duff McKagan

It's so easy... și alte minciuni Duff McKagan
Share the joy
 • 17
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

It’s so easy… și alte minciuni – Duff McKagan

„Give me a whisper
And give me a sigh
Give me a kiss before you
tell me goodbye…”

Cândva, în adolescență mea, adoram baladele rock, iar între toate trupele momentului Guns N Roses erau preferații mei.

Cine și-ar fi închipuit că atâția ani mai târziu aveam să citesc o carte scrisă de unul dintre membrii trupei mele favorite, fiind prima autobiografie citită ( în afară de cele de la școală desigur) care m-a făcut să trăiesc fiecare rând, să aud fiecare oftat și fiecare scrâșnet al autorului.

Nu cred că mai este nevoie de fraze pompoase pentru a face intrarea în scenă a fostului basist Guns N Roses, Duff McKagan. Starul rock care a cântat alături de Velvet Revolver, McKagan, Jane’s Addiction, Loaded şi Walking Papers.

Însă mă simt mică sub avalanșă de informații și parcă privesc la scenă cu alți ochi acum, când am văzut cum arată cu reflectoarele stinse.

Povestea de viață a basistului Guns N ‘Roses, Duff McKagan aduce în prim plan bătăliile interioare, lupta cu alcoolul și dependența de droguri pe care le depășește doar pentru a-și urma visul și muzica sa. Duff vorbește despre adevăratele provocări din viața de zi cu zi, despre copilăria sa și despre modul în care formația Guns N ‘Roses a dat un sens vieții sale.

Michael „Duff” McKagan este cel mai mic copil al unei familii numeroase, parte din clasa muncitoare din Seattle. Acesta a fost întotdeauna cunoscut sub numele de membru punk al trupei Guns N ‘Roses căreia i-a pus bazele. Un adevărat Seattle-Head ce a adus o valoare imensă rockului, preț care va face parte din moștenirea sa în lumea muzicii.

It's so easy... și alte minciuni

It’s so easy… și alte minciuni

Pentru prima dată de când vă povestesc despre cărțile pe care le citesc și pe care vă invit să le așezați și în biblioteca voastră, nu pot spune ca fac o recenzie… nici măcar că vă povestesc cartea, It’s so easy… și alte minciuni nu este o carte oarecare, între paginile sale Duff McKagan a așezat viaţa sa dezgolită de secrete, cu rănile la vedere, a spus poveşti pline de amărăciune, pur și simplu a pus viaţa…

Am putea crede că totul vine de-a gata, atât de ușor pentru artiști și cartea aceasta este un clișeu în care un tip oarecare pornește din suburbii, uită de unde pleacă, devine un star rock și aproape moare din pricina viciilor și exceselor sale, dar renaște din cenușă, se ridică de pe cea mai de jos treaptă a existenţei sale pentru a scrie câteva capitole în care să se laude ce mișto e viața de artist.

Dar nu e așa… notele baladelor rock s-au transformat în litere cuminți, în cuvinte pure, pline durere. Această carte este o cale spre smerenie, o modalitate de a demasca mitul rock și de a pune filtru sclipirilor show-bizului.

Versurile baladelor curg fluide, se transformă în cuvinte și povestesc trăirile artistului relatând felul în care s-a zbătut să ajungă pe culmile gloriei, dar totodată povestesc ironic și despre excesele pe care le-a avut, despre pierderile din cauza acestora și despre golurile pe care le-au lăsat.

După cum recunoaște chiar el în autobiografia sa, a făcut parte a 31 de trupe din orașul său natal până să formeze trupa Guns N ‘Roses. Uneori doar înlocuia un membru lipsă. Alteori se lipea de o trupă căreia îi insufla puțin din valoarea sa, asta pentru că era un artist complet ce putea atinge orice instrument și să ii dea viaţă doar cu pasiunea sa pentru muzică.

It's so easy... și alte minciuni Duff McKagan

Duff McKagan

McKagan a început în 1993 o carieră solo cu lansarea albumului Believe in Me, un album cu piese care continuă să sune energic și puternic ca în prima zi. În album, pe lângă compunerea fiecărei melodii și scrierea fiecărui vers, Duff a avut și invitați de seama precum Slash, Jeff Beck, Lenny Kravitz sau Skid Row.

It’s so easy… și alte minciuni nu este o carte despre Guns N ‘Roses ci despre ceva mult mai important pentru Duff, pentru care a fost întotdeauna clar că valoarea prieteniei și camaraderiei este de nemăsurat. Sunt aproape 370 de pagini în care autorul face o declarație sinceră despre treptele pe care le-a urcat și de pe care a căzut în drumul lui spre împlinirea visului, zugrăvind culmile succesului şi decăderea fără a dezvălui secretele celor din jur, punând luminile rampei direct pe sufletul sau, iar când acestea s-au stins, uitându-l drogat și cu pancreatită pe un pat într-un hotel din Seatle, a găsit puterea de a se ridică și a merge mai departe.

Duff a fost și este un basist fabulos, dar și un chitarist competent cu un stil bine definit, foarte punk, cu o personalitate puternică. Un muzician solitar, un cântăreț agresiv, cu o doză de originalitate și mai multe fațete pe care le dezgolește în cartea sa.

Decalogul lui Duff demască multe dintre structurile societății noastre care judecă fiecare om extrem de dur și ne invită la meditații, la ierarhizarea valorilor noastre care ar trebui să fie cele mai importante în viață: familie, părinți, prieteni, voința de a do it yourself, de a fi stăpân pe viața ta și nevoia de a fi consecvent și perseverent. Ma ales că provine dintr-o familie destrămată, tatăl fiind cel care i-a părăsit pe când avea 7 ani și care revine când Duff este pe culmile succesului, însă doar pentru a-i cere bani, fără a-i acorda sprijin și fără a-l susține.

It’s so easy… și alte minciuni nu este o carte de auto-ajutor, nu pretinde să evanghelizeze şi nici nu este o lamentare, pur şi simplu este o carte despre voință, despre puterea unui om de a-și urma visul, însă cred că ni se potrivește tuturor, căci este o poveste extraordinară cu un final fericit, cel puțin pentru moment… Duff revenind alături de trupa în care s-a consacrat.

În interiorul cărții găsiți și un mini album cu fotografii diverse, unele inedite, personale.

It’s So Easy: And Other Lies a fost lansată în Statele Unite în 2015 și a stat la baza unui film documentar cu același titlu.

În România cartea a fost adusă de Editura Casa, iar lansarea acesteia a fost pe dată de 23 noiembrie 2017. Pe site găsiți o descriere completă a cărții și alte detalii interesante.

 • 17
 •  
 •  
 • 1
 •  

1 Comment on "It’s so easy… și alte minciuni – Duff McKagan"

 1. Cred ca aceasta carte ar trebui citita pe muzica formatie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*