Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian de Ilie-Ștefan Rădulescu

Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian de Ilie-Ștefan Rădulescu
Share the joy
 • 43
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian de Ilie-Ștefan Rădulescu

Articolul de astăzi îl scriu în primul rând pentru mine. Pentru acele zile când grăbită revărs șuvoiul de cuvinte, când emoționată pun accentul și intonez un imn al slovelor, scriu, șterg, scriu și șterg din nou, lăsând în urmă virgule fără stăpân, puncte de suspensie când nu mai am nimic de spus și mai ales când uit să vă avertizez.

Cu toții avem impresia că suntem fără cusur, credem că știm totul, dar nu e așa. S-au dus anii de școală în care cadrele didactice au subliniat apăsat greșelile noastre pentru a le îndrepta, iar ritmul de viață alert, auto-corectorul telefonului și uneori formatarea textelor îmi stâlcesc vorbele, îmi rătăcesc cuvintele separându-le fără noimă de o virgulă închircită.

Chiar dacă știu și încerc să respect regulile gramaticale uneori îmi mai scapă câte o virgulă, alteori o pun în plus, intonând în gândul meu povestea pe care să o spun.

Astăzi regulile gramaticale sunt foarte des încălcate. Din grabă, din neatenție sau din comoditate. Se întâmplă tuturor, cu voie sau fără de voie, cu știință sau… din neștiință.

Prin gramatică înțelegem de obicei setul de reguli și principii care guvernează utilizarea limbii și folosirea cuvintelor într-o propoziție dar si respectarea folosirii semnelor de punctuație. Este atât de ciudat că vom continua să facem greșeli doar pentru că nu ne recitim textele, nu ne analizăm frazele și nu le rostim cu voce tare înainte de a le da drumul în eter.

Astfel putem deteriora imaginea pe care încercăm să o construim în online, de aceea când Editura Corint m-a oferit cartea Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian de Ilie-Ștefan Rădulescu, nu am putut decât să mă bucur, să sper că voi îndrepta greșelile pe care le fac uneori și că voi adăuga o carte de valoare bibliotecii fiului meu.

Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian de Ilie-Ștefan Rădulescu

„După primele două volume, consacrate folosirii greșite fie a unor semne de punctuație, fie a unor semne de ortografie (conținând exemple din presa scrisă și audiovizuală a anilor 2001-2011), lucrarea de față (bazată pe extrase selectate din presa ultimilor ani) reflectă, conjugate, citate din ambele sisteme de semne grafice (respectiv virgula, punctul, două puncte, ghilimelele, linia de pauză, cratima, blancul, apostroful, majuscula, minuscula), utilizate în scrierile românești actuale.”

Volumul este scris într-un limbaj ușor de asimilat, evitând sintagmele academice, oferind exemple comune din viața de zi cu zi, pentru a sublinia importanța semnelor de punctuație și de ortografie.

„Cele aproximativ două sute de erori de punctuație – care apar în lucrare – oglindesc cultura gramaticală precară a utilizatorilor, incapacitatea lor (chiar dacă au studii superioare) de a întrebuința corect, în enunț (propoziție sau frază), regulile de punctuație, pentru a marca, în mod corect, în scris, pauzele, intonația sau întreruperea șirului vorbirii. În general, folosirea greșită ori aberantă, precum și omiterea semnelor de punctuație duc nu numai la confuzii nedorite, ci și la denaturarea fondului de idei și afectiv al comunicării. Citatele din carte, comentate și corectate literar, ilustrează pe deplin acest lucru.”

Volum ” Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian ” se dorește tragerea unui semnal de alarmă asupra greșelilor des întâlnite în comunicările scrise și evitarea transformării lor în situații acceptate.

Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian de Ilie-Ștefan Rădulescu

Din aceeași serie face parte și titlul „Agramatisme în limbajul cotidian„, semnat de același autor.

Noi avem foarte multe cărți apărute la Editura Corint, atât pentru cei mai mici cititori, cât și pentru noi adulții. Corint Junior are o mulțime de cărți haioase, cu aventuri surprinzătoare care l-au cucerit pe fiul meu încă de la prima pagină. Tot aici puteți găsi materiale ajutătoare pentru școală, dar și volume ale scriitorilor contemporani și bestselleruri pe gustul fiecărui cititor.

În prezent Editura Corint rulează o promoție avantajoasă și oferă reduceri de până la 50% pentru titluri din colecțiile apărute!

 • 43
 •  
 •  
 •  
 •  

Be the first to comment on "Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian de Ilie-Ștefan Rădulescu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*