Dresaj canin prin ademenire – nălucirea cu recompense câini

mancare caini
Share the joy

Dresaj canin prin ademenire – nălucirea cu recompense câini

Astăzi vă vorbesc despre pisici și căței, prietenii noștri fără grai, dar capabili de atât de multă iubire, loialitate și atașament. Îi aduc în atenția voastră pe cei care ne urmează necondiționat și așteaptă atât de fericiți întoarcerea noastră acasă, dar și despre cum îi putem dresa cu ajutorul delicioaselor sortimente de recompense câini, folosind metoda de dresaj canin prin ademenire.

Despre mine știți deja că iubesc cățeii. Pe lângă că am crescut în casa bunicii, cu pisica torcandu-mi în brațe, având câinii din curte prieteni de joacă, cel mai frumos cadou pe care l-am primit la cununia civilă a fost o jucărie de pluș vie, un pui de Ciobănesc German de doar câteva săptămâni.

Importanța dresajului canin

Rona, așa cum a fost botezată cățelușa, avea să devină curând stăpâna casei, noi toți jucând după cum mișca ea codița. Privind în urmă știu că am greșit, dar atunci Rona a devenit noul membru al familiei cu drepturi depline… și pe cuvânt că a fost o alintată.

Rona a fost îngrijită bine, pe atunci nu erau multe sortimente de mâncare căței însă conform medicului veterinar a fost o frumusețe și a avut o viață lungă bucurându-ne cu ghidușiile ei. Însă așa cum am spus, era o alintată și îi cam lipseau cei 7 ani de căței de acasă. Nu asculta deloc de noi și făcea tot ce îi trecea printre urechiușele ei ciulite și credeți-mă, un câine care nu este dresat aduce cu sine o mulțime de probleme, de la distrugerea unor bunuri prin casă, în special a papucilor favoriți, până la grave devieri de comportament atunci când ieșim la plimbare.

Dacă după pantofi nu ne pare rău sau putem trece cu vederea distracția câinelui, pe stradă un cățel care nu este dresat va lătra nestingherit, va sări pe persoanele din jur și poate ajunge chiar să muște. Deoarece nu este obișnuit să asculte ordine putem să strigăm cât vrem la el căci nu se va conforma.

Dacă sunteți posesorii unui astfel de exemplar să știți că nu este totul pierdut și poate fi reeducat ademenindu-l cu recompense căței.

Cum putem dresa rapid un cățel

Metodele moderne de dresaj canin nu implică forța sau pedeapsa fizică. Asta înseamnă că trebuie să găsim modalități de a încuraja un câine să se comporte așa cum dorim, fără a exercita asupra sa vreun fel de presiune.

mancare pentru caini

Când încercăm să obligam un câine să adopte o poziție pe care nu a ales-o, sau să execute un ordin, acesta se opune în mod natural și rezistă. Nălucirea sau ademenirea cu recompense câini permite animalului să facă alegerea singur, mânat de instinctul natural de a se hrăni.

Folosirea alimentelor pentru a atrage câinele să facă ceva este o formă de mită care fuzionează cu succes cu orice tehnică de antrenament pe principiul cauză și efect.

Mulți dintre noi ne vedem puși în situația de a ne învăța câinele sau pisica să respecte ordine, uneori din necesitate, alteori doar pentru distracție, învățându-i să se prefacă morți de exemplu. Chiar dacă pare ușor, dresajul este un lucru care ne poate da mari bătăi de cap, pentru că și animalele au voință proprie și niciun chef să execute ordinele noastre.

Primele tentative de dresaj sunt genul „dă lăbuța”, „șezi” sau „culcat” dar nu trebuie să ne lăsăm cuprinși de entuziasm când animalul de compania execută aceste comenzi ușoare și să continuăm să îi corectăm comportamentul astfel încât să fim capabili de a-l face să nu înfulece tot ce se găsește de mâncare pe jos, să nu sară jucăuș pe copii și chiar sarcini mai dificile, precul adusul obiectelor sau paza unor obiective.

Ademenirea, cea mai cunoscută tehnică de dresaj

Cea mai cunoscută tehnică de dresaj este ademenirea, în care o bucată de hrană sau o jucărie este folosită pentru a atrage animalul și a ghida mișcarea acestuia până la obținerea comportamentului dorit. Majoritatea dresorilor folosesc recompense căței pentru a-și învăța patrupedul să stea, să se întindă sau să urce în mășină. În cazul exercițiului de șezut, de exemplu, stăpânul ridică de obicei o bucată mică de hrană în fața botului câinelui obligându-l pe acesta a se așeze pentru a putea apuca hrană. Astfel câinele, pentru a nu pierde contactul cu recompensa, ridică capul, coboară spatele corpului și ajunge să stea sezut. Când câinele stă sau realizează cerința pe care i-o adresăm este recompensat.

Cu această tehnică puteți determina animalul să adopte o anumită postură, să se așeze într-o anumită poziție sau să efectueze o anumită mișcare.

Așadar pentru a-ți dresa câinele, recompensele pentru căței sunt cea mai simplă și eficientă metodă.

Recompense câini, cum le alegem

Recompensele pentru căței nu trebuie vazute ca o mâncare! Sunt special gândite pentru a atrage atenția câinelui și a-l menține în alertă. Există diferite tipuri de astfel de recompense cu dimensiuni și texturi atragătoare pentru micii noștri prieteni. Unele, precum batoanele, sunt potrivite pentru a se distra o vreme, iar altele precum biscuiții vor fi înghițite rapid.

recompense câini

Pentru antrenamente alegeți recompense care sunt ușor de consumat, moi și aromate. Evident aceste specificații sunt trecute pe ambalajul produsului. Alege-le pe cele ale căror ingrediente sunt sănătoase, pentru că și cățeii pot deveni obezi, pot fi afectați de osteoporoză sau pot avea afecțiuni ale dinților… iar sănătatea lor contează și de cele mai multe ori este strâns legată de alimentație. Oricum puteți să consultați oricând medicul veterinar dacă aveți întrebări.

Un truc excelent este să schimbați sortimentele de recompense câini în mod regulat, astfel încât cățelul să nu se plictisească si să piardă din determinare.

Pentru început cumpără o borsetă specială pentru a transporta hrana și umple-o cu mai multe tipuri de recompense, astfel încât câinele tău să nu știe care va fi următoarea gustare.

Dacă sunteți atenți cu timpul învățați preferințele câinelui și puteți folosi gustările lor favorite pentru antrenamente dificile sau pentru a consolida anumite tehnici de dresaj și altele mai comune pentru antrenamente ușoare.

Dacă câinele tău nu este motivat de bunătăți, răsplătește-l cu laude, joacă și jucării și alege să îi oferi aceste recompense pentru momente în care ai nevoie ca animalul de companie să fie liniștit. Un bun exemplu ar fi atunci când ai musafiri. Poti umple un recipient tip puzzle pentru căței și să îți lași prietenul necuvântător să descopere plăcerea gusturilor diferite.

În concluzie, tehnica de dresaj prin ademenire este relativ ușor de folosit și permite obținerea rapidă a rezultatelor satisfăcătoare, așa că data viitoare când cumperi mâncare pentru căței, adaugă și recompense câini, vei ramane uimit de cât de ascultător devine patrupedul tău.

Campanii de sterilizare pisici

Nu în ultimul rând vreau să reamintesc importanța sterilizării animalelor de companie. În fiecare an sunt campanii speciale de sterilizare pisici și câini, lucru care duce la mai puține animale abandonate, care uneori devin agresive în cautarea hranei, punându-ne în pericol atunci când ne plimbăm.

Și pentru leneșele blănoase pot fi folosite recompense pentru dresaj atunci când nu folosesc litiera sau își ascut gheruțele de tetiera fotoliului nostru preferat, dar pentru a nu ne trezi cu zece meaunici în casă, sterilizarea trebuie să fie un punct important pe agenda oricărui stăpân.

Be the first to comment on "Dresaj canin prin ademenire – nălucirea cu recompense câini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*