Cum schimbi frecventa radio la termostatul Division Gas 908 WHB-RF

Termostat Division Gas 908 WHB-RF
Share the joy
 • 45
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cum schimbi frecventa radio la termostatul Division Gas 908 WHB-RF

Un articol din seria DIY, astazi va arat cum sa schimbati frecventa radio la termostatul wireless Division Gas 908 WHB-RF.

Ca mai toata lumea, am vrut sa scap si eu de surplusul de cabluri din casa. Urate, inestetice, vulgare… in care copii isi agata degetelele in fiecare zi.  Asa am ajuns sa renunt la vechiul termostat ancorat bine pe perete si legat de centrala cu un cablu lung de 11 metri si sa achizitionez un Termostat Division Gas 908 WHB-RF.

Aparatul a fost cumparat din Dedeman si pana zilele trecute a functionat impecabil… apoi a luat-o razna. Centrala a prins viata propie si duduia la maxim aducand temperatura ambientala la aproape 30 de grade, chiar daca termostatul era setat la 21.  Se oprea 1-2 minute si iarasi mergea .

Stres maxim, sarbatoare legala… un nene plictisit de la reparatii centrale imi spune ca ma costa 50 roni doar deplasarea si inca 50 deschiderea aparatului si verificarea… WTF, zic… chiar asa am ajuns?

Resetez aparatul, schimb bateriile, dau un reset si la centrala… nimic, peste noapte inchid tot ca altfel consumam gaz cat sa incalzesc tot cartierul.

Dimineata urmatoare intorc cutia pe toate partile si gasesc nr de asistenta tehnica. Un domn foarte amabil ( caruia tin sa ii multumesc pe aceasta cale) imi raspunde si imi explica cu foarte mare calm, ce si cum.

Deci …daca dintr-o data centrala nu mai asculta de termostat, probabil ca are parte de niscaiva … interferente.

Cum schimbi frecventa radio la termostat

Termostatul are frecventa 433MHZ, aceasta poate fi intocmai frecventa de la router-ul vecinului, de la noua drona a zapacitu-lui de la etajul de deasupra , radio receptorul portarului sau chiar de la masina cu telecomanda a pustiului vostru.  Asadar trebuie sa schimbati canalele receptoare din interiorul termostatului… nu.. nu va speriati , nu e nimic complicat.

Aveti nevoie de o surubelnita sa desfaceti termostatul… acest lucru nu afecteaza cu nimic garantia, deoarece pentru a schimba bateriile trebuie sa efectuati aceeasi operatiune.

Mai intai inchideti transmitatorul de langa centrala. Apasati scurt pe buton , toate ledurile se vor stinge, apoi  desfaceti termostatul.

Division Gas 908 WHB-RF interior

In interior nu trebuie decat sa schimbati  pozitia unui pin de pe CI. Este vorba de acele picioruse albe de pe circuitul integrat, pe care le ridicati usor in sus. Pentru siguranta eu am schimbat 2, respectiv pin 3 si pin 6, dar puteti schimba cati vreti, asa sunteti siguri ca nu interfereaza cu altceva.

Termostat Division Gas schimbat frecventaInchideti aparatul, apoi faceti conectarea cu receptorul de langa centrala. Adica tineti apasat lung 3 secunde pana se aprinde ledul galben. Apoi de pe termostat ridicati temperatura, ledul trebuie sa clipeasca instantaneu de 6 ori, asta inseamna ca s-a facut legatura intre cele doua aparate.

Termostat Division Gas

Acum termostatul vostru trebuie sa functioneze impecabil. Daca acest lucru nu v-a ajutat, posibil sa se fi defectat releul, pentru acest lucru chiar trebuie sa va adresati unei persoane autorizate.

 • 45
 •  
 •  
 •  
 •  

6 Comments on "Cum schimbi frecventa radio la termostatul Division Gas 908 WHB-RF"

 1. Foarte tare.

 2. Am un termostat de prin 2002, de cand mi-am pus centrala si merge bine mersi si acum.

 3. Ok, multzam.

 4. Super tare. Acum am schimbat si la al meu frecventa. Merge ok. Era cat pe ce sa cumpar altul. 🙂

 5. Ruterele vecinului functioneaza pe 2,4ghz nici de cum pe 433mhz,deci nu genereaza interferente, mașinuță cu telecomanda a copilului este pe 27mhz deci iarăși nu subt interferente iar drona zapacitului… daca e de aia de o folosesti in casa e in infraroșu deci zero interferențe si de acolo. Termostatul functioneaza de fapt pe 433.92mhz si… atat nu are canale nu poti schimba frecventa. De fapt pe aceasta frecventa functioneaza mii de modele de alte dispozitive si pentru ca un receptor sa stie cine e emițătorul lui se folosesc niste coduri…. din sw acele se schimba acele coduri de acces si nu frecventa.

 6. Buna, multumesc pentru precizari. Desigur ca este vorba de un cod de comunicare intre aparate. Fecventa este un termen general utilizat chiar si de catre cei de la Division Gas in clipurile lor de prezentare. Insa foarte putina lume cauta „cod comunicare” astfel inca pentru ca dumneavoastra sa ajungeti aici v-am invitat cu „o frecventa” ;).
  Cat despre toate celelalte date subliniate de d-voastra sunt usor depasite, fiind cele standard… de acum cativa ani.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*