Celelalte scrisori către Rita de Kaos Moon, recenzie

Celelalte scrisori către Rita de Kaos Moon
Share the joy

Celelalte scrisori către Rita de Kaos Moon, recenzie

Viața fiecăruia dintre noi este o succesiune de întâmplări care se repetă la nesfârșit. Ne întoarcem întotdeauna la pașii noștri dintâi într-un mod obsesiv, doar pentru plăcerea sadică de a începe din nou.

Uneori ne învățăm lecția și o luăm de la capăt încărcați de emoții noi și concluzii de cele mai multe ori trase de păr. Poate de această dată nu vom săvârși aceleași erori, ne gândim, și vom lipi un alt cerc mai strălucitor în lanțul mult prea scurt al vieții noastre. Alteori însă…

Celelalte scrisori către Rita de Kaos Moon

Cartea despre care vă povestesc astăzi m-a lăsat fără prea multe cuvinte de spus. Sper că toate aceste file care m-au ținut captivă aproape două săptămâni, au lustruit o za din lanțul vieții mele și cumva am pășit mai departe cu oarece învățături.

Volumul m-a șocat de la primele pagini. Limbajul fără perdea și umorul în cea mai brută formă a sa, te acaparează fără să vrei.

Celelalte scrisori către Rita de Kaos Moon părea o carte cuminte și m-am trezit lungită pe canapea alături de Nic Labiș, un Casanova neliniștit, întotdeauna la vânătoare, întotdeauna în căutarea idealului feminin.

Și Nic mi-a povestit totul…

Cititul acestei cărți e ca atunci când mergi la o petrecere de fete cuminți și te trezești privindu-ţi colegele dansând goale pe mese. Chiar dacă se parcurge ușor, lectura e un carusel de emoții. Am ras pe săturate, am zâmbit amar și chiar mi s-au împăienjenit ochii de lacrimi.

Cartea Celelalte scrisori către Rita de Kaos Moon ar putea fi despre mine sau despre tine, iar ca să înțelegi unde te situezi trebuie să o citești fără prejudecăți căci Celelalte scrisori… nu e o carte ca oricare alta. Nu e o carte pentru cei ce au citit doar clasici, nici pentru pudici, e o carte de viață pentru filosofi amatori, fix așa cum suntem cu toții… Și credeți-mă că fiecare cuvânt vă va merge direct la suflet.

Celelalte scrisori către Rita de Kaos Moon

Scrisă la persoană întâi, pare un monolog aiurit a personajului principal care povestește fără perdea cam tot ce se întâmplă în viața lui, în dormitorul lui… și al altor câțiva. Dialogurile lipsesc în totalitate, însă felul în care este scrisă, te plasează cumva acolo, te fac să simți miros de țigară și gust de alcool, te fac sa vrei să ciulești urechile să auzi gemetele celor doi.

Într-un oraș prăfuit, în care nu se întâmplă nimic, Bucureștiul tău sau al meu, Nic caută în orice femei o Rita pierdută. O caută la propriu și la figurat, răscolindu-i trupul și sufletul, căutând ceva să îl întregească pe el, să unească sufletul și trupul său aflat în derivă sub tricourile împrăștiate peste tot. Dincolo de umorul obscen, dincolo de relatările pornografice ale lui Nic, Celelalte scrisori către Rita este despre viață, exact așa cum o trăim și nu vrem să recunoaștem.

Avem cu toții tendința de a ne educa și a trage concluziile doar din punctul nostru de a percepe și interpreta realitatea, în funcție de plăcerea, disprețul sau indiferența față de ceea ce trăim. Nic pare să fie mai generos și ne relatează viața sa ca o experiență comună care îl face să se simtă atât de bine, încât tânjește să tot repete. Retrăiește în mintea și dormitorul său fiecare experiență și are tendința de a încerca să reproducă fiecare clipă trăită… de fiecare dată cu o altă Rita.

Pe Rita o vom cunoaștem prin ochii lui Nic, acest volum fiind partea a doua la „Scrisori către Rita” pe care eu nu am citit-o… încă, dar mi-am făcut o promisiune solemnă să o am până la sfârșitul verii, căci stilul autorului m-a cucerit.

Despre autor

„Kaos Moon e acel frumos nonșalant care te face să mergi în pielea goală prin oraș, fără să-ți fie rușine! Scrie ca și cum face sex și face sex precum scrie…“
— Fred Schonfeld —

Kaos Moon este pseudonimul sub care Ștefan Caraman, scriitor român contemporan, a ales să publice cele două „Rite”.

„De când scrii? Cred că de când m-am îndrăgostit de prima femeie. Nu am fost în stare sa îi spun că o iubesc, asa că am început sa scriu cum ar fi fost dacă aş fi avut curajul să ii spun că o iubesc.”

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dramaturgi români, Ștefan Caraman are un portofoliul impresionant. În 1996 a debutat cu proză scurtă, a continuat cu teatru și în prezent scrie romane și pe blogul său. Activitatea sa i-a adus mulți admiratori, iar simplitatea omului dincolo de cuvinte, o poți urmări și tu AICI.

Celelalte scrisori către Rita de Kaos Moon a fost publicat la editura hergbenet.ro, iar în posesia mea a ajuns pentru ca am dat like unor citate care mi-au plăcut… dar asta e altă poveste deja.

Până una-alta vă invit să o descoperiți pe Rita și Nic al său… sau invers…

P.S. Dacă aveţi un puşti minor în casă, ascundeți cartea de el până ajunge la vârsta majoratului, nu de alta dar veți avea de răspuns la multe întrebări incomode, în cazul în care o răsfoiește.

2 Comments on "Celelalte scrisori către Rita de Kaos Moon, recenzie"

  1. Valeria Chertes | iulie 25, 2018 at 1:23 am | Răspunde

    Multumesc pentru recenzie.

  2. Frumos articol. Felicitari.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*