Card de credit sau de debit? Avantajele și dezavantajele fiecăruia
Astăzi avem cu toţii cel puţin un card bancar în portofel. Probabil şi tu ai unul sau chiar mai multe carduri. Le foloseşti la cumpărături zilnic sau doar ocazional, la plata facturilor sau la achiziţionarea unor obiecte de valoare mai mare. Uneori plăteşti câteva lucruri din coşul zilnic, iar alteori ai nevoie să acoperi cheltuieli mai mari, cum ar fi achiziţia unui televizor sau a unui colţar nou. Care card îl foloseşti? Cel de debit sau cel de credit? În acest articol discutăm despre diferenţele dintre aceste carduri şi avantajele folosirii fiecăruia dintre ele.
De fiecare dată când deschidem un nou cont ne lovim de aceeaşi dilemă: card de credit sau card de debit?
Astăzi însă sunt bănci precum cea de aici care îţi permite să deschiz un cont de debit fără să te deplasezi la bancă. Astfel în intimitatea căminului, fără să te simţi presat în nici un fel, poţi aplica online şi să îţi deschizi contul căruia să îi ataşezi un card de debit. Tot aşa de uşor cum faci shopping pe internet, tot aşa de simplu este acum să îţi deschizi online un cont în care să primeşti salariul şi din care să plăteşti diferite cheltuieli.
Tot ce ai de făcut mai apoi este să te deplasezi la sediul băncii pe care o alegi şi să îţi ridici cardul fără nici un fel de cheltuieli şi să activezi contul.
Card de debit
Cardurile de credit şi de debit sunt de fapt produse bancare foarte diferite, cu toate că mulţi dintre noi le folosim alternativ pentru aceleaşi scopuri. În general, este recomandat utilizarea unui card de debit, pentru că acesta permite o mai bună gestionarea a banilor, în timp ce cardul de credit pare să te îmbie la cheltieli mai mari.
Cardul de debit emis nu trebuie să aibă alte cheltuieli ascunse şi nici taxe adiţionale. Întotdeauna când alegem să ataşăm un card unui cont, trebuie să fim atenţi la taxele de emitere şi întreţinere, care uneori pot fi ascunse .
De exemplu la această bancă ai zero lei comision de emitere şi zero lei comision de administrare anuală. În plus, mai ai următoarele avantaje de comision zero: la plata cumpărăturilor cu cardul, când plăteşti facturile la bancomatele băncii sau când retragi bani şi personalizezi PIN-ul la bancomatele proprii.
Atunci când foloseşti un card de debit, plata serviciilor sau a bunurilor achiziţionate se face direct din contul curent în funcţie de suma pe care o ai în cont. Astfel poţi cheltui doar în limita fondurilor din cont. Acesta fiind principalul dezavantaj.
Cardurile de debit sunt un mijloc de plată conectat la un cont bancar verificat. De fiecare dată când vom face o achiziţie se decontează din contul bancar imediat. În cazul în care contul nu are sold, tranzacţia este respinsă chiar dacă acum mai multe carduri includ posibilitatea de a suportă descoperirile de mici , de 3 până 6 salarii.
Card de credit
În schimb, cu un card de credit poţi plăti chiar dacă nu ai bani în cont. Astfel, titularul contractează un credit la bancă, aşa numita descoperire de sold (deci, înainte de a ne acorda un card de credit, banca studiază viabilitatea noastră, asigurându-se că avem posibilitatea de a acoperi cheltuielile).
Cardurile de credit sunt un pic mai complicate decât cardurile de debit. Cardurile de credit reprezintă un mijloc de plată dar, totodată şi o formă de finanţare şi acest lucru este motivul pentru care funcţionarea acestora este mult mai complexă si mai costisitoare. Pe scurt, cardurile de credit vă permit să achiziţionaţi produse sau servicii fără a avea banii în acel moment, deoarece plata se amână până la data decontării ( de obicei , o lună). Odată ce se ajunge la acea dată, clientul trebuie să plătească datoria. Atunci când ai un card de cretit este ideal să plăteşti datoria la termen, deoarece după expirarea acestui termen va trebui să plăteşti dobânda.
Creditul poate fi „returnat” , în mai multe moduri: fie la o anumită dată, fie printr-un procent lunar sau o rată fixă. În schimb, cardurile de debit sunt un mijloc de plată în sine: suma se plăteşte direct din contul deţinătorului de card in acel moment, fără a genera costuri suplimentare.
După cum se poate observa, diferenţele sunt semnificative şi variază în funcţie de preferinţele şi necesităţile fiecărui dintre noi. Însa cardul de credit poate genera cheltuieli uriașe, dacă nu ești atent.
Card de credit sau de debit? În cele din urmă totul depinde de modul de plată a datoriei generate de achiziţiile noastre.
Eu aleg cardul de credit . Peste câțiva ani o să îmi trebuiască un card si mă bucur că am putut învăța atâtea lucruri.
eu mizez pe cel de debit. Bine, nu e cardul meu personal, este cardul de salariu al sotului, dar are mai putine comisioane si e mai sigur asa ca sa nu acumulam datorii.
Al meu e tot de debit! Dar abia acum am vazut si eu ce mare e diferenta.
Cel mai bu card e cel cel de debit in primul rand pentru ca nu platesti dobanda ca la cel de credit.
Eu detin ambele variante si marturisesc ca cele de credit mi-au mancat sufletul si banii. Pe termen lung sunt ca o piatra de moara legata de gat.
De debit, clar! Cel de credit e ok pentru cumparaturi serioase si urgente, gen frigider, mobila din casa… Sotul are unul si chiar pt astea l.am folosit cand ne.am mutat
Eu as zice alrfel. Cel mai bun card e cardul de credit daca stii sa il folosesti inteligent 😉
Nu am card de debit ci de credit si sunt foarte multumita de el 🙂
Nu am card de debit , dar pe cel de credit …deci sunt multumita de ceea ce am.
Banca Transilvania este banca mea preferata pentru ca in prezent am card la ei. Au internet banking cu 1 leu pe luna si asta imi place maxim. Card de debit am la alta banca si nu imi mai doresc altul
Eu am doar de debit, in ideea ca nu am nevoie de cel de credit. Totusi, multi oameni opteaza si pentru aceasta varianta
Eu prefer un card de debit pentru ca vreau sa cheltuiesc doar cat am. Urasc sa ma stiu datoare si mai ales la banca 🙂
Ambele sunt necesare. Cu putina atentie si cumpatare, te poti descurca bine si cu cele de credit.
Eu am numai card de debit, dar vad ca sunt diferente majore intre cel de credit si cel de debit.
Si eu am card la Transilvania, sunt foarte multumita!
Card de credit am si eu, uneori ma ajuta, alteori ma incurca. Din pacate, in vacanta am platit cu el 😀 noroc ca nu a fost mare comisionul de la lei la euro.
E cu dus si intorc. Da, am nevoie de card de debit pentru a nu cheltui bani in prostie, dar as vrea card de credit ca sa-mi pot satisface toate nevoile.
Aveti nevoie de un credit urgent?