Cancerul colorectal: depistare și tratament prin metode minim invazive

colonoscopie
Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Laparoscopie și colonoscopie, două proceduri minim invazive în depistarea și tratarea cancerului colorectal

Cancerul este una dintre cele mai temute afecțiuni ale acestui secol. Aproape fiecare familie are un membru atins de această boală nemiloasă și oriunde te-ai uita pare o explozie de cazuri. Adevărul este că lucrurile nu stau chiar așa și datorită medicinii moderne și a testelor screening tot mai mulți pacienți sunt diagnosticați precoce, șansele acestora de a supraviețui temutei boli crescând astfel semnificativ.

Cancerul începe atunci când celulele din corp încep să se înmulțească și să crească fără control. Aproape orice celulă din corp se poate transforma în cancer și se poate răspândi în alte părți ale corpului dacă nu este depistată la timp.

Poate și pe vremea străbunicilor noștri oameni sufereau de cancer și în cele din urmă își găseau sfârșitul datorită flagelului nemilos, dar pe atunci medicina era mult mai limitată și metodele de depistare de astăzi nu existau, iar oamenii mureau de… boală.

Mai bine previi decât să tratezi…

Între toate tipurile de cancer, cancerul colorectal este unul dintre puținele care pot fi depistate cu ajutorul unei metode minim invazive numită colonoscopie, metodă de diagnosticare care ar trebui să între în rutina de prevenție a oricărei persoane trecute de 40 de ani sau ar trebui realizată atunci când unele simptome pot indică suspiciunea de cancer colorectal.

Cancerul colorectal este cancerul care începe în colon sau rect, cele două boli fiind adesea grupate sub o umbrelă de caracteristici comune. La fel cum o analiză de sânge poate arată medicului curant că ceva nu este în regulă fără că tu, ca pacient, să sesizezi ceva, și cancerul colorectal are un test de screening, colonoscopia, care poate depista precoce leziunile sau formațiunile canceroase.

Majoritatea cancerelor colorectale încep cu modificări la nivelul mucoasei interioare a colonului sau rectului, cu dezvoltarea anumitor formațiuni. Acestea sunt denumite polipi și pot fi observați foarte ușor atunci când se efectuează o colonoscopie.

Nu toți polipii sunt leziuni precanceroase sau canceroase și în funcție de mărimea sau aspectul acestora, în timpul colonoscopiei pot fi prelevate probe pentru examenul anatomopatologic ce va duce la un diagnostic precis. Unii polipi se pot transforma în cancer în timp, de obicei în câțiva ani, dar dacă la o colonoscopie se observă tendința de formare a polipilor, vizita regulată la medic și efectuarea tuturor examenelor recomandate vă poate salva viața.

Despre colonoscopie – o procedură importantă în descoperirea cancerului colorectal

O colonoscopie este o procedură medicală care permite medicului să se uite în interiorul colonului pentru a descoperi dacă există polipi, zone anormale sau chiar cancer.

Un colonoscop este un instrument subțire și flexibil, în formă de tub, cu o lumină și un obiectiv minuscul ce redau imaginile pe un ecran chiar în timpul procedurii. Uneori colonoscopul este dotat cu un instrument pentru a îndepărta polipii sau probele de țesut ce vor fi verificate ulterior.

cancerul colorectal

Colonoscopia poate crea disconfort, dar nu este dureroasă, diconfortul fiind accentuat de pudoare și diverse tabuuri pe care le asimilăm de-a lungul educației. De asemenea în unele spitale se efectuează cu anestezie și astfel pacientul nu iese din zona de confort, eliminând stresul resimțit în urma procedurii.

Pregătirea pentru colonoscopie este în schimb extrem de importantă, ducând la un rezultat exact, dacă este respectată întocmai.

Astăzi soluțiile care trebuie băute pentru a provoca golirea intestinului au gust bun și întregul proces are loc în confortul căminului tău.

Laparoscopie – o operație minim invazivă, cu recuperare imediată

Nici descoperirea unui polip canceros nu are aceleași repercusiuni asupra sănătății bolnavului precum se întâmplă acum câțiva ani.

La spitalul Regina Maria de exemplu, polipozele adenomatoase sunt operate laparoscopic, minim invaziv, pacientul recuperându-se în câteva zile.

Cancerul colorectal este o boală în care se formează celule maligne în țesuturile colonului sau rectului, iar cu ajutorul laparoscopului poate fi îndepărtată chiar și o porțiune de colon, fără trauma unei operații clasice, inciziile pentru introducerea instrumentelor fiind de doar câțiva centimetri.

Studiile de screening al cancerului arată că depistarea precoce contribuie semnificativ la prelungirea speranței de viață a pacientului, tratamentele moderne ducând chiar la vindecare.

Pentru unele tipuri de cancer, șansa de recuperare este mai mare dacă boală este descoperită și tratată într-un stadiu incipient, așadar nu amâna controalele de rutină și vizitează-ți medicul chiar și atunci când te simți bine.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 Comment on "Cancerul colorectal: depistare și tratament prin metode minim invazive"

 1. Valeria Chertes | mai 19, 2021 at 7:45 pm | Răspunde

  Intotdeauna este bine sa mergi la medic din timp.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*