Recenzie „Arta de a-ți crea amintiri” de Meik Wiking

Arta de a-ți crea amintiri de Meik Wiking
Share the joy

Arta de a-ți crea amintiri de Meik Wiking

„Din ce sunt făcute amintirile? De ce oare o melodie, un miros, un gust ne pot transporta înapoi spre ceva ce uitaserăm? Și cum putem învăța să creăm amintiri fericite și să fim mai buni în a le păstra?
Fiecare an are un număr fix de zile. Unele zile trec fără să lase nici o urmă, de alte zile ne amintim o viață. „

Voi aveți amintiri fericite? Dar triste?

V-ați întrebat vreodată de ce unele amintiri ne rămân gravate în suflet pentru toată viață și altele le uităm imediat ce s-au întâmplat?

Dar din ce sunt făcute amintirile? De ce ne amintim ce ne amintim? Cum sunt codificate, stocate și preluate experiențele și informațiile de creierul și conștiința noastră? Este posibil să creezi amintiri memorabile și să îți protejezi „eul” de amintiri neplăcute?

Meik Wiking, cel mai fericit om din lume

Meik Wiking, directorul primului institut de cercetare a fericirii din lume și autor al cărților Mica enciclopedie Hygge și Mica Enciclopedie Lykke, ne aduce un nou bestseller – Arta de a-ți crea amintiri, un manual practic pentru crearea de momente pline de satisfacții și transformarea lor în amintiri minunate.

Ca cercetător și expert în fericire, Meik susține că fericirea noastră depinde în mare măsură de relația noastră cu trecutul nostru și de amintirile pe care le păstrăm, dar și de capacitatea noastră de a construi o relatare pozitivă a vieții noastre din trecut și până astăzi.

Nostalgia acționează ca o bancă a fericirii, păstrând amintiri pozitive pe care le putem extrage în momentele cand avem nevoie, dar Meik ne arată în această carte că este posibil să creăm noi amintiri înainte de a se termina toate acele evenimente atât de emoționante încât s-au însămânțat singure în subconștientul nostru unde au crescut și au înflorit pentru a ne face fericiți.

Nostalgia este ambiguă și apare în diferite situații în moduri diferite declanșând sentimente diferite, de aceea trebuie să ne străduim să făurim amintiri frumoase care trezite de nostalgie să ne încălzească inima. Iar în cartea Arta de a-ți crea amintiri, Meik ne învață cum să facem acest lucru.

Arta de a-ți crea amintiri de Meik Wiking

Cum să creezi amintiri frumoase

Cred că deseori folosim cuvântul sentiment și uneori sensul său inițial este denaturat. Un sentiment este experiența subiectivă care însoțește emoțiile. Cu alte cuvinte este o impresie ușoară și scurtă. Cu toate acestea este posibil să perpetuăm nostalgia având sentimentele răscolite.

Nostalgia ne afectează pe toți și cu toții am lăsat în urmă momente pe care le retrăim lăuntric din când în când, cu dragoste și entuziasm. Unii dintre noi sunt mai susceptibili decât alții să se simtă nostalgici și s-ar putea să ne dorim să privim doar înainte. Sau poate suntem unul dintre cei care păstrăm fiecare dintre lucrurile de care ne leagă anumite amintiri: jucării din copilărie, tricoul primului nostru concert, biletul acelei călătorii… Suntem foarte diferiți în această privință și totul depinde foarte mult de personalitatea noastră și de modul nostru de a vedea viața.

Amintirile ne călăuzesc prin viață, ne ajută să creștem personal și amintirea vremurilor fericite ne poate înveseli chiar dacă s-au terminat. Este minunat să reflectăm asupra cât de norocoși am fost să știm cum vrem să evoluăm și să acționăm în consecință. Nostalgia amintirilor ne permite să ne cunoaștem mai profund, să scoatem tot ceea ce este mai bun în noi înșine, crește stima de sine, ne protejează de singurătate și ne dă putere să ne confruntăm cu noi provocări. Cheia este să știi cum să folosești acest sentiment pentru a progresa, iar aprecierea evenimentelor pozitive care ne-au format este o parte esențială a stării noastre de bine.

Recenzie „Arta de a-ți crea amintiri” de Meik Wiking

Arta de a-ți crea amintiri de Meik Wiking este o carte foarte practică care combină diverse cercetări științifice despre fericire cu tehnici mnemonice care ajută la accelerarea construcției amintirilor nostalgice care durează o viață și ne ajută să fim mai fericiți. Include un număr mare de sfaturi și exerciții, astfel încât cititorul să crească numărul de amintiri memorabile stocate în creierul său.

Cartea Arta de a-ți crea amintiri este un fel de enciclopedie a momentelor, cu ilustrații superbe și emoționante. Orice curiozitate legată de amintiri își are răspunsul în această carte.

Autorul, un danez ce a înființat Institutul de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, a fost declarat cel mai fericit om din lume și are un stil aparte de a povesti, foarte liniștitor și… hygge. Desigur pe blog găsiți și recenziile celorlalte cărți scrise e el, dar de departe aceasta mi se pare cea mai buna.

Cartea este în mare parte despre amintiri, fericite și triste, efecte ale lor și anomalii ale acestora. Da! este și multă știință în felul în care se creează amintirile.

După ce vei citi această carte vei deveni un expert în a-ți crea amintiri fericire și vei stăpâni arta de a creiona cele mai frumoase experiențe pentru a lasă în urmă amintiri favorabile și de neuitat.

Poate nu știați, dar amintirile pot avea efecte secundare. Există oameni care nu își amintesc nimic niciodată, însă există alții care își amintesc totul. Din prima lor zi până în ultima. Curios, nu-i asa?

În principiu, această carte a fost scrisă cu scopul de a arăta lumii cât de importante sunt amintirile și cum putem educa creierul nostru pentru a pute fructifica la maxim toate experiențele trăite.

Toate informațiile despre amintiri au fost adunate de Meik și puse în paginile acestei cărți cu scopul de a dezvălui tainele amintirilor.

În final, autorul ne sugerează niște sfaturi pentru păstrarea amintirilor cât mai proaspete și mai frumoase, pentru a avea momentele cele mai de preț, nemuritoare în inima și sufletul nostru.

Pentru mine, viața bună – o viață plină, o viață bogată – este o viață plină de scopuri și de bucurii. Este atunci când viața îți oferă o satisfacție a prezentului, speranțe și împăcare cu trecutul. Fericirea nu este o mâncare dintr-un singur ingredient.

Toate cărțile scrise de Meik Wiking pot fi achiziționate de pe site-ul celor de la Libris unde puteți găsi o mulțime de titluri interesante care să vă facă aceste zile de izolare mult mai frumoase.

Arta de a-ți crea amintiri de Meik Wiking

2 Comments on "Recenzie „Arta de a-ți crea amintiri” de Meik Wiking"

  1. Foarte tare!Nu m-am gândit niciodată că poate exista o carte despre cum iti poti crea amintiri plăcute.Cum ar zice bunica mea:’ Ce au mai scos,maica,astia!’

  2. Excelenta cartea, multumesc pentru recomandare 😀

Leave a comment

Your email address will not be published.


*