Care sunt simptomele travaliului – cum ştii când se apropie naşterea
Nașterea este un eveniment foarte important și emoționant în viața unei femei și pregătirea pentru acest moment poate fi un proces important și provocator. Unele mame aleg să se pregătească prin participarea la cursuri prenatale, altele preferă să citească și să învețe prin experiență personală. Indiferent de abordarea alesă, există câteva aspecte esențiale care trebuie luate în considerare atunci când te pregătești pentru naștere.
În primul rând, este important să înțelegi opțiunile tale de naștere. Acestea pot include nașterea naturală, provocata sau nașterea prin operație sau nașterea prin cezariana. Este primordial să discuți cu medicul tău sau cu moașa despre opțiunile tale și să îți formezi o idee clară despre ce îți dorești să se întâmple în timpul nașterii tale.
Este, de asemenea, important să îți alegi un locul unde va veni pruncul tău pe lume, fie la o clinica privata, fie la un spital. Acest lucru poate influența opțiunile tale de naștere, așa că este important să cunoști opțiunile disponibile și să discuți cu medicul tău sau cu asistenta medicală despre care opțiune este cea mai potrivită pentru tine.
Totodată trebuie să îți pregătești partenerul pentru naștere. Acest lucru poate însemna să îl incluzi în pregătirile tale, să îi oferi informații despre naștere sau să participați la cursuri împreună.
Un alt lucru foarte important să îți pregătești bagajul pentru naștere, inclusiv haine confortabile, produse de igienă personală și alte obiecte de care le poți avea nevoie în timpul nașterii. Trebuie să discuți cu medicul tău sau cu asistenta medicală despre ce ai nevoie să ai în bagaj.
Odată ce ai rezolvat toate aceste lucruri, nu îți mai rămâne decât să aștepți marea întâlnire.
Când ești în ultimul trimestru, pruncul tău este pe cale să vină pe lume. Nervii și îndoielile cu privire la data nașterii încep să te invadeze și o mulțime de întrebări nu îți dau pace. Voi ști când sunt în travaliu? Ce simptome trebuie să am? Dacă este o alarmă falsă și merg degeaba la spital? Cum știu dacă am eliminat acel dop gelatinos și cum voi simți când se „rupe apa”?
Ei bine, fără loc de îndoieli, cu câteva zile înaintea nașterii, tânăra mamă va începe să simtă simptomele travaliului care anunță că sarcina este pe cale să se încheie, iar nașterea bebelușului este chiar după colț.
Simptomele travaliului
Deși fiecare femeie și fiecare sarcină sunt diferite, există o serie de semne care o anunță pe mamă că nașterea bebelușului este pe cale să se întâmple. Nu îţi fă griji dacă vei putea să îţi dai seama când ar trebui să mergi la spital. Corpul te va avertiza.
Descendenta copilului
În ultimele săptămâni de sarcina bebelușul este așezat în poziția corectă pentru a se naște. În acest moment, se potrivește în pelvis. Veți observa abdomenul inferior. La coborâre, bebelușul încetează să mai apese pe diafragmă și pe stomac și, prin urmare, respirația și digestia se îmbunătățesc. Destulă ușurare pentru mamă, nu-i asa? În schimb, noua poziție a bebelușului face ca presiunea asupra pelvisului să crească, provocând dureri de spate și mai multe călătorii la baie.
Acest simptom al travaliului poate apărea cu câteva zile înainte de naștere sau chiar cu câteva ore înainte de naștere. Prin urmare, nu este un semnal decisiv să mergi la spital, ci mai degrabă ca mama să rămână în alertă.
Expulzarea dopului gelatinos
Dopul gelatinos este un „dop” care se dezvoltă în canalul cervical, sigilând-ul. Acesta s-a format la începutul sarcinii pentru a preveni posibilele bacterii și infecții să ajungă la placentă. Scopul său este de a proteja copilul în aceste 9 luni. Când dezvoltarea copilului s-a terminat, uterul începe să se dilate și atunci se desprinde dopul mucos.
Multe femei nu observă expulzarea dopului gelatinos, altele o simt cu câteva ore înainte de a naște, iar altele chiar în momentul nașterii. Poți observa când elimini o substanță groasă de culoare închisă. În acest moment, bebelușul nu mai este protejat, așa că trebuie să avem grijă de igiena noastră intimă mai mult ca niciodată.
Dilatarea
Colul uterin a început să se dilate. În prima faza se pierde dopul gelatinos, apoi va continua să facă acest lucru până la momentul nașterii copilului.
Când copilul este gata să se nască, corpul trimite un semnal colului uterin. În acel moment, țesuturile încep să se înmoaie și să devină mai elastice. Totul pentru a permite viitoarea expulzare a copilului.
Dureri de spate și de abdomen
Durerea primelor contracții începe în partea inferioară a spatelui și se extinde până la zona inghinală. Este unul dintre primele simptome ale travaliului adevărat. Pe de altă parte, veți simți și dureri în abdomen. Este absolut normal. Pe măsură ce bebelușul coboară, presiunea asupra abdomenului inferior crește. Din acest moment mai pot trece două săptămâni, până la naștere.
Când ar trebui să merg la spital?
Dacă se rupe apa, trebuie să mergi de urgenţă la spital. Dacă doar încep contracțiile regulate, ai timp sa îți iei bagajul, să anunți rudele și să pornești liniștită spre spital.
Cu două săptămâni înainte de a naște, mama va începe să simtă primele contracții. Acestea anunță că trupul termină de pregătire pentru expulzarea copilului. Primele contracții pe care le simte o mamă sunt neregulate și de intensitate scăzută. Nu sunt dureroase.
Contracțiile travaliului sunt dureroase și regulate. Ele apar la fiecare 5 minute și nu se opresc ore întregi. În momentul contracției burtica se întărește și intensitatea creşte. În acest moment, va trebui să mergi la spital, mai ales dacă ești proaspătă mamă. Copilul este pe drum!
Marea întâlnire
După ce medicul sau moaşa ţi-a aşezat în braţe pruncul… vei fi pe veci MAMA.
Tratament icter bebeluși acasă
Un alt detaliul pe care vreau să îl subliniez este icterul neonatal. Conform specialiştilor este un tratament icter bebeluşi acasă. Icterul neonatal reprezinta colorația în nuanțe de galben a sclerelor, a mucoaselor și a tegumentelor nou-născutului. În majoritatea cazurilor, icterul neonatal nu constituie un semn de îngrijorare, acesta remite de la sine sau are nevoie de tratament prin fototerapie.
*Sursa: Regina Maria Blog
Be the first to comment on "Care sunt simptomele travaliului – cum ştii când se apropie naşterea"