Test antigen covid rapid acceptat de toate companiile de zbor

test antigen covid
Share the joy

Test antigen covid rapid acceptat de toate companiile de zbor

Situația asta pandemică nesuferită a împărțit lumea în două la propriu și la figurat. Departe de mine de a porni o discuție pe acest subiect, trebuie să recunoaștem că acțiunile oricăreia dintre cele două părți sau poate că a tuturor, ne-a limitat astăzi libertatea de mișcare și iată că am ajuns să nu mai putem merge nicăieri fără un test antigen covid.

Puștiul meu a făcut deja câteva testări pentru a putea participa la cursuri în format fizic și de fiecare dată mă uitam cu o frică de neimaginat la caseta din plastic sperând să nu văd și a două linie.

În mod paradoxal aceste teste îmi aduc aminte de cele la care îmi doream cu disperare două linii, dar vremurile acelea sunt departe, pierdute printre amintiri.

Cu siguranță peste ani va fi invers și printre analize specifice sarcinii cu leucogramă completă, analize de urină sau cele specifice precum analize pentru trombocite scăzute, se va strecura nostalgic și un test antigen covid.

Când trebuie să faci un test pentru detectare infecție Sars-CoV-2

Evident primul pas spre un astfel de test îl faci atunci când suspectezi că ai avut un contact purtător de virus Sars-CoV-2. Aici practic nu ai altă soluție pentru că testele PCR se fac mai greu, durează mai mult până primești rezultatul și sunt și mai scumpe. Testele rapide covid au avantajul de a oferi răspunsul în maxim o oră din momentul recoltării, iar cele efectuate la laboratoarele de specialitate, precum Poliana de exemplu, primesc cod QR valabil peste tot în Europa.

Ce este un test antigen covid

Testul rapid antigen este un test de diagnostic în vitro și este cel mai nou tip de testare a infecției cu virusul SARS-CoV-2. Acest tip de test este recunoscut oficial de Comisia Europeană încă de la sfârșitul anului trecut și detectează antigenele, adică partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște.

Testul rapid antigen indică infecția în faza acută a bolii, iar recoltarea probelor nu este complicată, dar trebuie efectuată de personal specializat. Procedura este asemănătoare celei de la testul RT-PCR și presupune recoltarea unei secreții fie din nas (preferabil), fie din gât cu ajutorul unor bețișoare prevăzute cu tampoane sterile. După ce se iau probele, acestea se introduc într-o soluție specială, din care se vor pune câteva picături în caseta de testare, în locul dedicat probei. Rezultatul va fi citit în aproximativ 15 minute, nu mai târziu.

Când ai nevoie de teste covid

În afară eliminării oricărei suspiciuni de contagiere cu virusul, testele covid sunt cerute și pentru a putea călători sau pentru a putea intra în diverse instituții în lipsa unui certificat de vaccinare.

Dacă încă nu ați reușit să vă vaccinați, indiferent de motivul pe care îl aveți, trebuie să știți că pentru a călători în unele țări, precum Italia de exemplu, aveți neapărat nevoie de test covid negativ.

test antigen covid

Astfel cei care nu au avut încă acces la vaccinare, cei care au făcut doar prima doză sau persoanele care au fost vaccinate în ultimele 14 zile, iar pentru unele destinațîi chiar și cei vaccinați cu schemă completă, sunt obligați să prezinte un test covid (RT-PCR sau antigen rapid) în momentul îmbarcării în avion sau în autocar.

După cum știm, în majoritatea țărilor Uniunii Europene, pentru a facilita mobilitatea, certificatul digital denumit Green Pass a fost lansat cu un format standardizat, cu un cod QR citit de o aplicație mobilă. Certificatul este obținut în urmă vaccinării complete sau a trecerii prin boală.

Călatorește în siguranță

Multe țări solicită deja, pentru a călători, un certificat complet de vaccinare și/ sau un test de diagnostic pentru covid-19 negativ.

Certificatul verde obținut în urmă vaccinării are o perioada de valibilitate de 12 luni, în timp ce cel obținut în urmă trecerii prin boală este recunoscut doar timp de 6 luni. Pentru cei din urmă certificatul poate fi obținut exclusiv dacă infecția a fost diagnosticată prin intermediul unui test RT-PCR și raportată la DSP pentru a fi inclus în registrul european CoronaForms.

Conform site-ului oficial vaccinare-covid.gov.ro obiectivul principal al studiului de faza 3 pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană̆, nu a presupus mă̆surarea transmisibilității SARS-CoV-2 după̆ vaccinare, ci demonstrarea eficacității pentru prevenirea bolii Covid-19. Date despre mă̆sură în care o persoană̆ vaccinată̆ mai poate transmite virusul urmează̆ a fi generate, colectate și analizate în perioada urmă̆toare. Experiența cu alte vaccinuri arată̆ că̆ în general o persoană̆ vaccinată̆ transmite într-o mai mică̆ mă̆sură̆ agentul patogen, dar această̆ ipoteză trebuie validată̆ și pentru SARS-CoV-2.

Pornind de la această premiza iată că unele țări au dispus necesitatea de a prezenta un test antigen covid negativ pentru a putea călători pentru toată lumea.

carantina covid19

Valabilitate teste covid

Trebuie să mai țineți cont că testele PCR sunt valabile 72 de ore, iar cele rapide 48 de ore de la dată efectuării.

Bineînțeles că există diverse alte situații în care este nevoie să faci un test antigen covid și atunci cel mai simplu este cu testul rapid, efectuat într-o unitate care poate oferi codul QR. Rapid și fără bătăi de cap…

Sursa foto* unsplash.com

Be the first to comment on "Test antigen covid rapid acceptat de toate companiile de zbor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*