Statui Vivante, street art la Bucuresti

Share the joy

Pe cele mai aglomerate străzi din marile oraşe ale lumii, mulţi artişti în general şomeri sau studenţi, îşi folosesc corpul ca suport pentru expresia artistică, rămânând nemişcaţi pentru perioade lungi de timp. Această mişcare artistică care în ultimii ani a copleşit inimile turiştilor, a fost numita „statui vivante” sau „statui umane”.

Statuile vivante sunt fenomene artistice care fac parte din artă urbană, cum ar fi graffiti sau alte mişcări artistice stradale. Practicat în multe ţări, de către tineri artişti, boemi şi auto-cursanţi, acest act artistic exprimă sentimentele, emoţiile, modurile de gândire sau de ideile în care cred. Actul artistic are loc pe străzi, pieţe şi parcuri şi nu în galerii de artă sau pe vreo scenă.

Statuile vivante şi-au făcut apariţia pentru prima dată într-un orăşel din Spania, Rambla din Barcelona. Ele au prins viaţă la începutul anilor ’80, fiind o mare contribuţie culturală nouă.

Unii susţin această nouă artă şi consideră că aduce un aport cultural relevant, organizându-se expoziţii, existând chiar şi un campionat al statuilor vivante. Însă în unele locuri această artă nu este înţeleasă şi statuile vii sunt urmărite de autorităţile locale şi amendate.

Am avut ocazia să cunosc această artă chiar la ea acasă, în Barcelona, iar sentimentul pe care îl ai în faţă unei statui vivante este de nedescris. Statuile vivante oferă artă pentru toată lumea,în costumele lor originale, frapează prin nemişcare.

 

statui vivante

statuie vie, Barcelona, arhiva personala

Anul acesta ai și tu ocazia sa vezi statuile vivante. Teatrul Masca organizează Festivalul Internațional de Statui Vivante, ajuns în 2016 la cea de-a șasea ediție. Va fi mai cea mai bogată ediție de până acum, atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. Masca a acordat o atenție deosebită statuii vivante în această perioadă și a creat nu mai puțin de 40 de astfel de statui. Accesul la toate reprezentațiile din cadrul Festivalului este gratuit, iar programul este următorul:

– 16 Iunie: ora 20.00 –Noaptea Statuilor Vivante – Casa Filipescu Cesianu, aflată la intersecția dintre Calea Victoriei și Strada Sevastopol, București.
– 17-18 Iunie: Parcul Crângași
– 19-20 Iunie: în Parcul Al. I Cuza

Expozitia de statui umane, va aduce un omagiu marelui nostru sculptor,  două dintre aceste statui vivante vor reprezenta o fărâmă din arta sculptorului Constantin Brâncuși.

Pentru a dezvoltă abilităţi în această artă, boemul artist se antrenează din greu înainte de a ieşi pe străzi.Pentru a deveni o statuie vie este nevoie de răbdare şi echilibru fizic. Mulţi sunt adevăraţi artişti ai deghizării şi petrec ore întregi alcatuind un scenariu şi creând un machiaj fabulos pentru acesta, costumele devenind o extensie a corpului. Pentru a reprezenta ideile şi conceptele pe care le transmit, costumatia pe care o folosesc este incredibilă, artiştii oferind toată pasiunea în a transpune până în cel mai mic detaliu toată imaginaţia lor.

Daca ai cont pe instagram, pe data de 16 Iunie, de la ora 20.00,esti asteptat la un instameet, la Noaptea Statuilor Vivante (Casa Filipescu Cesianu, la intersecția dintre Calea Victoriei și Strada Sevastopol).  Cei pasionați de Instagram pot încărca fotografii de la eveniment folosind hashtagul #statuivivante, iar cea mai reușită fotografie va fi premiată cu 50 de euro. Pentru a intra în concurs, fotografiile trebuie să fie încărcate pe Instagram în perioada 16 – 19 iunie.

Hai si tu la Festivalul International de Statui Vivante !

1 Comment on "Statui Vivante, street art la Bucuresti"

  1. interesant, iar castigul mi se pare fantasitic, multumim pentru informatie

Leave a comment

Your email address will not be published.


*