Pe rau in jos… UrbanFest in Bucuresti
Un oras prin inima caruia trece un rau, este binecuvantat. Un rau… mai mare sau mai mic… poate schimba fata si viata orasului.
Un oras caruia divinitate i-a zambit este si Bucuresti, scaldat de apele Dambovitei, cu zona Vacaresti, considerata o microdelta, care este acum arie protejata si declarata parc natural.
Primul pas spre o zona curata si linistita este educarea cetateanului. Pastrarea intacta a ecosistemului este deosebit de importanta atat pentru prezent cat si pentru viitor.
Anul acesta editia UrbanFest a avut ca tema „BlueGreen – Rauri în orașe smart” si s-a desfasurat pana astazi in zonele adiacente raului Dambovița, intre Grozavesti si Parcul National Vacaresti oferind locuitorilor bucuresteni posibilitatea de a participa la diverse evenimente dar si de a aduce la cunostinta autoritatilor, viziunea lor asupra acum trebuie sa arate un rau care trece prin inima unei capitale europene.
UrbanFest, este un festival de dezvoltare urbana, organizat de de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Evenimentul a incercat sa constientizeze publicul de potentialul si valoarea raurilor in metropolele moderne.
Potentialul raului Dambovita este enorm, nu degeaba candva erau planuri marete de a-l uni cu Dunarea. Insa cum este flancat de autostrada si din acest punct de vedere nu se mai poate face nimic, eu cred ca cel mai important pas ar fi curatarea raului si malurilor. Apoi amenajarea unor poteci si alei pentru plimbari si biciclisti. Apoi sa fie anumite portiuni din rau unde sa fie amenajate bazine de inot naturale si desigur o baza sportiva unde cei care aduc aur tarii noastre, cu vaslele, sa se poata antrena. Un mic debarcader, un patinoar ar aduce un plus orasului iar plimbarile la mall ar putea fi inlocuite de plimbari cu vaporasul sau patinajul.
Sa nu uitam zona Vacaresti care ar putea aduce turisti straini, in vizita in „jungla” orasului. Aceasta zona trebuie pastrata intacta pentru ca este „a urmasilor , urmasilor nostri”, protejata de modernizarea contemporana care ar putea distruge microsistemul de aici. In aceasta zona accesul s-ar putea face in barci cu vaste sau hidrobiciclete, desigur doar unde este posibil. Aici copii ar putea face excursii, pentru a „atinge” natura.
Lacul morii este perfect pentru navigare, micile ambarcatiuni ar avea aici loc de desfasurare a diverselor activitati sportive sau de agrement.
Be the first to comment on "Pe rau in jos… UrbanFest Bucuresti 2015"