Paella – cel mai delicios și sănătos mod de a mânca fructe de mare

paella valenciana cu fructe de mare
Share the joy
  • 39
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  

Paella – cel mai delicios și sănătos mod de a mânca fructe de mare

Nu sunt mare iubitoare de mâncăruri cu pește. Îmi plac conservele de ton sau diverse tipuri de peste în sos de tomate, peștele prăjit în stil românesc cu făină de mălai, mâncat cu mujdei și mămăligă și… îmi place la nebunie paella, un fel de pilaf cu fructe de mare.

Ce sunt fructele de mare

Fructele de mare sunt de fapt crustaceele și alte nevertebrate și cele mai multe dintre ele pot fi gătite în diferite moduri: fierte, la grătar, prăjite simplu sau făcute șnițele… și asortate cu diverse sosuri.

Trebuie să știți că sunt crustacee care se mănâncă reci și cele care se mănâncă fierbinți. Cele care se mănâncă reci sunt fructe de mare precum: stridii, scoici fine sau arici de mare. Acestea se consumă crude, stropite din belșug cu suc de lămâie. De fapt acest tip de fructe de mare au doar câteva grame și sucul de lămâie e un acid care utilizat în condimentarea fructelor de mare și a peștelui sau în marinarea acestora, neutralizează aminele din carnea lor transformându-le în săruri de amoniu nevolatile. Carnea își schimbă culoarea și capătă textura diferită, de parcă ar fi gătită la aburi.

Fructele de mare care se consumă fierbinți sunt creveții, caracatița, calmarii, homarii, midiile, scoicile comune și multe altele. Toate acestea pot fi gătite la grătar, la aburi, la cuptor și prăjite, dar preparate în paella au un gust delicios.

paella valenciana

Paella – parte importantă a gastronomiei spaniole

Paella este fără îndoială unul dintre preparatele emblematice ale gastronomiei spaniole, în special din zona valenciană.

Totuși… Paella vine de la numele tigăii în care se pregătește acest fel de mâncare, o tigaie cu o suprafață mare, cu două sau mai multe mânere mici și adâncime mică, fără capac. Această proporție permite că ingredientele care sunt preparate în ea să fie gătite în mod corespunzător, simplu și rapid.

Tot de mărimea tigăii ține și tradiția de a consuma paella direct din vasul de gătit folosind o lingură de lemn. Astfel familiile numeroase se adunau în jurul mesei în mijlocul căreia gospodina așeza tigaia cu paella și toți mâncau direct din ea.

Chiar dacă este originală din Valencia și la început se prepară cu melci de pe plantațiile de orez, boabe de mazăre și carne de rată, rețeta s-a răspândit pe întreg teritoriul Spaniei, unde este gătită în diferite moduri.

Cele mai cunoscute și apreciate rețete sunt rețeta de paella valenciană și rețeta de paella mixtă (carne de pasăre și fructe de mare).

Paella – cel mai delicios și sănătos mod de a mânca fructe de mare

Versiunea cu fructe de mare a paellei se remarcă prin absența legumelor. De fapt această conține doar diferite tipuri de fructe de mare și ceapa, bulion și usturoi. În plus, apa în care este fiert orezul este un fel de supă din resturi de pește. Aromă sa rafinată se datorează fuziunii aromelor dintre peștele proaspăt și crustacee și uleiul de măsline extra virgin, o bijuterie a bucătăriei mediteraneene.

Culoarea specifică și o aromă delicată este dată de „șofran”, care este cel mai scump condiment din lume.

Firicelele de șofran sunt de fapt stigmatele brândușelor, extrase manual din fiecare floare. După culegere, datorită conținutului de apă pe care îl au, acestea sunt uscate în cuptor sau la soare, rezultând astfel formă finală a condimentului.

Rețetă paella valenciană cu fructe de mare

Deși experiența este importantă, trebuie să recunoaștem ca nici ei nu s-ar descurca mai bine la învârtit sarmale, secretul constă în cunoașterea cantității exacte de ulei, obținerea unui sos bogat, pregătirea supei din pește, curățarea fructelor de mare și utilizarea produselor de calitate care oferă cea mai bună aromă. Având fructe de mare bune și acordând atenție pe parcursul procesului de gătit pentru a nu praji totul în exces, va asigura un fel de mâncare absolut delicios.

Ingrediente Paella cu fructe de mare:
  • 140 ml ulei de măsline virginfructe de mare
  • 2-3 căței de usturoi
  • 400 g orez cu bobul lung
  • 1,5 l supă de peste
  • 800g fructe de mare ( puteți opta pentru 2 pungi cocktail cu fructe de mare din cele de la Mega Image)
  • 200g creveți
  • 1 lingură paprika sau 2 ardei grași tocați fin
  • 4 roșii de grădina date prin răzătoare sau 2 linguri de bulion
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • un vârf cuțit șofran
  • sare după gust
  • o lămâie
Mod de preparare paella valenciană

Pentru prepararea supei puteți folosi și carne de peste congelata. Supa va avea un gust plin, a mare și a soare. Tot ce trebuie sa faceți este sa fierbeți aproximativ 500 g peste în 2 l de apa, împreună cu o ceapa, o țelină, un morcov și un ardei gras. Când este gata se strecoară și se folosește doar supa.

În tigaia pentru paella se pune uleiul și se adaugă fructele de mare și ceapa prăjindu-le ușor până capătă o tentă aurie. Fructele de mare sunt extrem de fragede și se gătesc în 2-3 minute după care se scot într-un castron și se păstrează pentru a fi așezate deasupra când orezul este gătit.

În uleiul încins se pun roșiile și se prăjesc la foc lent câteva minute. Adăugăm usturoiul tocat și paprika sau ardeii, amestecăm câteva secunde și adăugăm orezul spălat și stors bine în prealabil, prăjim un minut, întotdeauna la foc mic, apoi adăugăm șofranul sau colorant dacă nu aveți condimentul.

paella

Orezul va absorbi uleiul și va deveni ușor translucid, moment în care adăugăm supa de pește fierbinte și amestecăm bine, sărăm după gust, apoi lăsăm să fiarbă la foc mic 10-15 minute sau în funcție de orezul ales.

Când orezul deja fierbe și aproape este gata, adăugăm deasupra fructele de mare prăjite, amestecăm lejer și punem crevețîi ( eu folosesc din cei prefierti pe care ii blansez câteva secunde în apă clocotită). Trebuie să avem în vedere că, oricât de mari sunt bucățile de fructe de mare pe care le așezăm pe paella, ele nu ar depăși niciodată 2 minute de gătit. Prin urmare, trebuie să le așezați fix când este gata.

Fructele de mare vor rămâne suculente, delicioase, împrumutând orezului toată aroma lor.

Paella Valenciană este gătita astăzi în mare parte din Spania și popularitatea acestui fel de mâncare a trecut cu mult granițele tarii lui Cervantes.

Ce spui? Ești capabil să reziști orezului ce adună în el toată aromă mării și culoarea soarelui?

paella cu fructe de mare

  • 39
  •  
  •  
  • 2
  •  

6 Comments on "Paella – cel mai delicios și sănătos mod de a mânca fructe de mare"

  1. Claudia L Chivu | iulie 9, 2020 at 8:17 am | Răspunde

    Nu am facut niciodată această rețetă!

  2. Anghelina Irina | iulie 9, 2020 at 8:39 am | Răspunde

    Nu am incercat niciodata sa gătesc paella. Recunosc ca arată delicios😋

  3. arata execelent,sa aveti pofta!

  4. Valeria Chertes | iulie 9, 2020 at 11:18 am | Răspunde

    Mulțumesc pentru rețetă ,am sa fac și eu.

  5. Ce bunatate 😋😋

  6. Interesanta mancarea asta spaniola. Nu imi palc fructele de mare dar jur a as incerca prima oara sa mananc fructe de mare (o paella). Arata foarte bine in poze aceasta paella zici ca e de la restaurant

Leave a comment

Your email address will not be published.


*