Orhideea

Share the joy

De ceva timp au inceput sa ma pasioneze orhideele. Nu aleg specii rare, extravagante si scumpe, din conta, am ales sa salvez doua orhidee comune, pe care le-am gasit ofilite si suparate la un sold-out. Doua orhidee fluture, Phalaenopsis, una alba si una mov.

Primul pas  a fost sa caut sa vad daca sunt rupte si fara radacini, apoi m-am uitat sa vad daca sunt uscate. Paradoxal, cu toate ca ambele aveau acelasi aspect, cu frunze ofilite si pleostite, una era innecata in apa , cu exces de umiditate iar cealalta era extrem de usoara, semn de dezhidratare puternica.

Pe cea uscata, am recuperat-o prima. Am asezat orhideea in chiuveta de la bucatarie si am turnat lent o cana mare de apa. Am incercat sa ud cat mai multe bucati de scoarta, evitand in acelasi timp sa ud varful plantei. Adica locul de unde rasar frunzele. Daca totusi se intampla sa sara un strop de apa in interiorul ultimei frunze, este bine sa il absorbiti cu un servetel. Apoi am lasat vasul in chiuveta pana seara si a doua zi aceasta orhidee era perfecta. Acum dupa 6 luni de cand o am, a inceput sa inmugureasca semn ca ii merge extrem de bine.

Cealalta, care a fost udata in exces, s-a recuperat foarte greu. Multe din radacini au putrezit, salvandu-se doar cele de la suprafata, pe care le-am dezgolit eu, scotand din vas bucati de scoarta. Am lasat vasul fara farfurie, asezat pe o rola de hartie igienica care a absorbit multa apa.

Orhideele cresc in copaci, nu au nevoie de umiditate in exces, ele absorb umiditatea din aer.  E suficient sa primeasca apa o data pe saptamana .

Acum tin ambele plante pe pervazul interior al unui geam ce da intr-un balcon, la o temperatura  ce variaza intre 19 si 21 de grade. Daca cea uscata a avut nevoie de 24 de ore pentru a-si reveni, cea care a stat prea mult timp uda, a avut nevoie de aproape 6 luni de ingrijire. Timp in care, cu grija  am mai schimbat cateva bucati din scoarta din vas si udand-o doar cu o lingura de apa pe saptamana. Zilele trecute am completat din nou pamantul special in vas si am udat-o pentru prima data. Asadar daca se intampla  sa va innecati orhideea , aveti o sansa in a o recupera daca eliminati din umiditate.

Orhideele sunt plante originare din padurile tropicale. Cresc la umbra copacilor inalti, nu le place lumina soarelui, de aceea  le merge bine asezate la ferestre orientate spre nord, intr-un colt de baie, daca are fereastra sau pe masa din bucatarie.

Stati aproape ca voi reveni cu secrete despre cum sa pastrati florile chiar si 3 luni si mai ales despre cum puteti obtine puieti de orhidee.

orhidee

Be the first to comment on "Orhideea"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*