Odiseea maternității – cele mai comune manifestări ale sarcinii

bebelus
Share the joy

Odiseea maternității – cele mai comune manifestări ale sarcinii

Unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa unei femei este acela în care primește rezultatele unor analize banale și descoperă că va deveni mamă. Dar după impactul de la aflarea minunatei veşti încep să apară diverse incertitudini și întrebări pe care este foarte bine sa le discutați cu medicul vostru care vă va liniști.

Sânii în sarcină

În timpul sarcinii, sânii femeilor pot suferi modificări semnificative, care pot varia de la o persoana la alta. Acest lucru poate fi datorat fluctuațiilor hormonale care apar, precum și creșterii masei țesuturilor mamare pentru a pregăti alăptarea.

Diverse modificări la sânii în sarcină pot începe să apară încă de la începutul primului trimestru, dar ele sunt mai evidente de obicei în al doilea trimestru. Sânii pot deveni mai mari, mai sensibili la atingere și pot prezenta roșeață sau piele uscată. În trimestrul trei este posibil să apară și scurgeri mamare, cunoscute sub numele de „colostru”, care este o substanță galbenă și vâscoasă produsă de glandele mamare înainte de apariția laptelui.

În plus, sânii pot deveni mai grei și mai dureroși, mai ales dacă este prezentă o afecțiune numită „mastită”, care este o inflamație a țesuturilor mamare și poate cauza febră, dureri de cap și dureri de piept. Mastita poate fi tratată cu medicamente și prin alăptarea bebelușului.

Pentru a minimiza disconfortul sânilor în timpul sarcinii, este important să se poarte sutiene de sprijin care să ofere suport adecvat și să se evite pielea uscată prin folosirea cremelor hidratante.
În general, modificările sânilor în timpul sarcinii sunt temporare și se vor remite după naștere. Este important sa se discute cu medicul sau cu asistenta medicala dacă apar simptome îngrijorătoare sau dacă exista probleme cu alăptarea.raceala in sarcina

Ce este placenta

Un alt lucru care îngrijorează tinerele mămici este placenta.

Placenta este un organ temporar care se formează în timpul sarcinii în uterul femeii și joacă un rol crucial în dezvoltarea și susținerea fătului. Placenta se află între peretele uterului și făt și are două părți principale: partea fetală și partea materna.

Partea fetală este partea placentei care este în contact cu fătul și conține vasele de sânge care transportă sângele fetal către și de la placentă. Partea maternă este partea placentei care este în contact cu peretele uterului și conține vasele de sânge care transportă sângele materno-fetal.

Placenta are un rol important în transferul de oxigen și nutrienți de la mamă către făt, precum și în eliminarea deșeurilor și a produselor metabolice ale fătului. De asemenea, placenta produce hormoni care ajută la menținerea sarcinii și la dezvoltarea fătului, precum ar fi hormonul de creștere placentar (HCG) și estrogenul, care ajută la menținerea și dezvoltarea sarcinii. HCG poate fi detectat în urină și sânge prin testele de sarcină.

Placenta se formează în primele săptămâni de sarcină, când oul fertilizat se încorporează în peretele uterului. În primele săptămâni de sarcină, oul fertilizat se transformă într-un embrion și începe să producă o serie de hormoni, inclusiv hormonul de graviditate, care ajută la menținerea sarcinii. În același timp, peretele uterului începe să se modifice pentru a pregăti placenta. Când embrion se află în peretele uterului, el formează o masă numită „mola hidatiformă”, care produce hormoni care ajută la dezvoltarea placentei.

Placenta continuă să se dezvolte pe parcursul sarcinii și poate cântări până la 500 de grame la naștere, moment în care este eliminată din organismul mamei prin intermediul nașterii naturale sau prin intermediul cezarienei.

Placenta poate prezenta probleme în anumite cazuri. Una dintre cele mai frecvente afecțiune fiind placenta previa, (când placenta acoperă cervixul) și placenta accreta (când placenta se atașează prea adânc în uter). Aceste probleme pot pune în pericol sănătatea mamei și a fătului și pot necesita intervenții medicale.

De aceea discuțiile şi controalele regulate cu medicul ginecolog și moașa pot aduce liniște tinerei mămici și pot preveni diverse afecțiuni.

Be the first to comment on "Odiseea maternității – cele mai comune manifestări ale sarcinii"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*