Când doare burtica, boli comune la începutul noului an școlar

enterocolita
Share the joy

Când doare burtica, boli comune la începutul noului an școlar

Întoarcerea copiilor în comunitate, la şcoală sau la grădiniţă, vine adeseori împreună cu diverse boli uşoare de care cei mici tind să se molipsească de la colegii lor.

Cele mai comune sunt bolile copilăriei sau gripa, dar uneori enterocolita este boală care îi ţine pe micuţi câteva zile acasă.

Enterocolita o boală a stomacului

Enterocolita este o boală a sezonului cald. Cauzată de un virus afectează membrană mucoasă a intestinului subţire şi a colonului în acelaşi timp, debutând cu dureri abdominale şi cauzând diverse neplăceri.

Mai multe detalii enterocolita puteţi afla de pe FarmaciaTa.ro sau de pe site-uri cu informaţii medicale oficiale.

Site-ul FarmaciaTa.ro este o revistă online de sănătate, adresată oricărei persoane care a înţeles că menţinerea stării de bine a organismului ţine în primul rând de informare, prevenitie şi tratare în cunoştinţă de cauză.

FarmaciaTa.ro oferă cititorului informaţii precise şi atent detaliate din mai multe domenii decât cele regăsite în revista tipărită. Articolele bine documentate scrise de specialişti vor veni în sprijinul utilizatorilor, oferind informaţii concrete, pe bază ştiinţifică.

Cauze enterocolita

Cauza principală a acestei boli este o bacterie sau un virus care transformă enterocolita o boala a stomacului, într-o boală molipsitoare de care nu scapă nici adulţii.enterocolita

Bolile intestinale la copii sunt mult mai frecvente decât la adulţi. Asta se datorează în principal faptului că de multe ori copiii nu respectă cu stricteţe regulile de igiena, nu spală fructele sau bagă îi gură degetele murdare, jucarii sau diverse alte lucruri care nu sunt igienizate.

Că să ştim cum tratăm enterocolita o vizită la medic este obligatorie. Apoi în funcţie de agentul patogen, medicul va prescrie tratament adecvat însoţit de un regim alimentar strict.

Atentie! Enterocolita va avea diagnosticul stabilit doar de către medic. Acesta pe baza anamnezei, explorărilor paraclinice şi examenului obiectiv va putea spune cu certitudine dacă este vorba despre enterocolită şi nu o simplă inflamaţie a mucoasei intestinelor, alergie sau intoleranţă la un anumit aliment.

EnterocolitaPentru a vedea cum tratăm enterocolită corect trebuie să ştim că aceasta se împarte în două ramuri, enterocolită infecţioasă şi enterocolită de natură neinfectioasa.

Enterocolita neinfecțioasă este banala indigestie. Aceasta este rezultatul unei asocieri nepotrivite a alimentelor si in general se datorează unor mese dezechilibrate, cu un conţinut ridicat de grăsimi.

Acest tip de enterocolită se tratează la domiciliu cu regim pe bază de fibre. Un ceai de mentă va calmă mucoasa gastrică, iar orezul alb va restabili echilibru tranzitului.

Celelalte două cauze ale unei enterocolite neinfecțioase sunt intoleranţa şi alergia la un anumit nutrient şi medicul gastroenterolog este cel mai în măsură să pună un diagnostic şi să vă dea sfaturi.

Simptome comune enterocolită

  • slăbiciune generală a pacientului dureri de cap frecvente
  • durere la temperaturi ridicate
  • dureri în zona ombilicului
  • dureri musculare
  • diaree
  • flatulenţă

Pentru enterocolită o boală a stomacului se vizează în primul rând refacerea mucoaselor gastrice şi prevenirea tranziţiei bolii către o formă cronica. De remarcat faptul că administrarea oricărui medicament fără prescripţie medicală poate duce la agravarea dezechilibrului florei intestinale si implicit la intarzierea aparitiei oricare imbunatatiri.

Enterocolita la copii

La copii enterocolita este în general de natură infecţioasă şi debutează brusc. După vizita la medic este necesar respectarea indicaţiilor acestuia şi urmarea unui regim strict.

Pentru copii acest lucru este un pic mai dificil, de aceea pentru a veni în sprijinul micuţului toată familia poate adopta regimul pentru câteva zile.

De asemeni foarte importantă este rehidratarea. În acest sens se va administra copilului doar apă simplă sau săruri prescrise de medic. Sucurile acidulate sunt complet interzise, acestea întârziind procesul de vindecare.

Dacă la adulţi, boala se vindecă relativ repede, la copii recuperarea poate dura câteva săptămâni, uneori chiar luni pentru faza cronică a enterocolitei.

Cum evităm îmbolnăvirea

Respectarea regulilor generale de igienă, spălarea fructelor şi legumelor, tratarea termică suficientă şi depozitarea alimentelor în deplină siguranţă reduce semnificativ riscul de contaminare cu agenţii patogeni.

În anotimpul cald, alimentele vor fi păstrate doar la frigider şi se va evita consumul de apă din surse care nu sunt sigure.

 

1 Comment on "Când doare burtica, boli comune la începutul noului an școlar"

  1. Baiatul meu in primii doi ani de scoala avea dureri mari de burtica. Dupa mai multe internari si foarte multe investigatii singura concluzie a fost ca durerile erau din cauza stresului.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*