#mamideceplangi portret de abuzator

#mamideceplangi
Share the joy
 • 17
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

#mamideceplangi

Bună dragile mele, astăzi avem pe blog o temă socială, sensibilă și delicată: violența contra celui de lângă noi.

Campania de sprijin este online de o lună, timp în care femei din toată România au găsit sprijin concret pe grupul deschis special pentru ele. Pornită de Raluca și al sau Cocktail de viață a primit imediat sprijin din partea unor specialiști în violență domestică, oameni care s-au implicat voluntar pentru a alina un pic durerea sufletelor rănite.

Pe Raluca nu o cunosc personal. Am admirat-o însă de fiecare dată când s-a implicat în diverse campanii sociale, ultimele fiind #mamideceplangi și #copiiidelaSfantaMina.

Sfânta Mina este un cămin de copii orfani din Craiova, departe de mine să o pot ajuta cu ceva concret. Însă #mamideceplangi mi-a captat atenția încă din primele zile când a fost lansată.

După ce inițial am spus că mă implic, m-am gândit că nu am ce să povestesc. Mama a fost bolnavă toată viață, iar tata a avut o nemărginită grijă față de ea. Nu am auzit voci ridicate, nu am văzut lacrimi sau gesturi necugetate. Așa am crescut, așa îmi cresc și eu copilul…

Apoi am închis ochii și am cercetat cu sufletul în jurul meu, am plecat capul și am ascultat cu inima și mi-am dat seama că violența e pretutindeni, acolo, cu fața hidoasă ascunsă după o masca parșivă și zâmbitoare.

#mamideceplangi portret de abuzator

Violența în familie are multe fețe și este o problemă socială ce afectează un procent ridicat de familii în orice comunitate, la toate nivelurile economice și culturale. Violența familială nu înseamnă neapărat abuz fizic sau vânătăi vizibile. Este vorba despre relații care implică abuzul de putere din partea celor care abuzează. Aceste abuzuri pot fi emoționale, fizice, sexuale, financiare sau sociale. Persoana abuzivă își dezvoltă comportamentul în particular, arătând spre exterior o fațadă respectabilă, educată, de cele mai multe ori admirabilă.

Comportamentul violent este compatibil cu orice aspect din partea abuzatorului ce dezvoltă cu abilitate și inteligență tactici prin care face rău celui de lângă el.

Violența domestică apare atunci când există abuzuri între membrii unei familii unde găsim trei tipuri de violență:

• Abuz asupra copilului – atunci când violența afectează copii și adolescenți sub 18 ani și este exercitat de părinți sau tutori.
• Violența cuplului – atunci când afectează orice membru al cuplui, totuși, această formă de violență este
în principal exercitată într-un singur sens, bărbatul făcând un calvar viața celei care l-a privit cândva cu ochi de îndrăgostită.
• Violența împotriva persoanelor în vârstă. Când abuzul afectează persoane de vârstă a treia care din diverse motive nu se pot apăra.

Așadar cum vă spuneam, violența are multe fețe de care ar trebui să fim cu toții conștienți.

#mamideceplangi

#mamideceplangi este despre violență în cuplu, despre abuzuri din partea celui care ți-a declarat cândva dragostea sa.

Toți oamenii și implicit toate cuplurile sunt diferite, prin urmare, au diferite puncte de vedere, obiceiuri și moduri diferite de a face lucrurile.

Uneori aceste diferențe pot crea conflicte, care sunt normale în familii și cupluri și este important că acestea să fie rezolvate prin dialog, respect reciproc, toleranță și acceptarea diferențelor.
Este important de știut că aceste conflicte sau diferențe de opinii și violența în cuplu NU înseamnă același lucru.

Violența nu este normală și trebuie să facem ceva pentru a o opri!!!

De multe ori încercăm să găsim explicații ce justifică faptul că cineva poate să exercite violență asupra unei alte persoane. Cu toate acestea este important să ne amintim că absolut nici un motiv nu justifică folosirea maltratării în orice formă a sa.

De câte ori nu am citit tristețe pe față unei femei, nu am văzut vânătăi că „a căzut”, nu am văzut că refuză să iasă cu prietenele? De câte ori nu am zărit lacrimi ascunse în spatele privirilor împietrite de frică amenințărilor?

Draga mea, acestea sunt semne că perechea ta te maltratează.

Dacă te controlează, dacă nu îți da voie, dacă îți ordonă…

Acest comportament nu este normal între doi oameni ce se iubesc, e un abuz care taie aripile fericirii tale.

Nu e normal ca puiul de om zămislit din primele voastre sentimente să te vadă tristă, plângând din cauza tatălui sau. Nu este normal sa te întrebe „mami de ce plangi?” Căci în famile nu este loc de violență, în familie e loc doar de dragoste, prietenie, respect și bună înțelegere, când toate acestea se pierd, se ofilesc sau se transformă în altceva, vine timpul să ceri ajutor.

#mamideceplangi este acolo, să te asculte, să te înțeleagă și să îți ofere tot sprijinul de care ai nevoie.

Nu deveni o victima în statistici, fă ceva pentru fericirea ta, dacă ești o victima a abuzului sub orice formă, caută ajutor, caută calea spre eliberarea ta.

Campania este susținută de:

Monica Berceanu, psihoterapeut de familie și cuplu este specialistul care stă online la dispoziția tuturor mamelor abuzate pe toată perioada campaniei.

Irina Stoica, psiholog şi formator ,  vine  cu informatii în această campanie privind următoarele subiecte:

– Sunt într-o relație cu un abuzator?
– Portretul abuzatorului și portretul abuzatului
– Rolul terapiei pentru abuzat si abuzator
– Relația femeilor abuzate cu masculinitatea

Adrian Stoica, psihoterapeut analist și psiholog clinician, susține campania #mamideceplangi și va scrie un articol pe subiectul:

– Fiul tatălui agresiv – între aversiune și identificare

 • 17
 •  
 •  
 •  
 •  

1 Comment on "#mamideceplangi portret de abuzator"

 1. Nimeni nu are freptul sa te calce in picioare, la primul abuz pleaca.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*