Cum să aleg o jucărie LEGO pentru copilul meu? Ghid 2020 pentru părinți

lego figurina
Share the joy

Cum să aleg o jucărie LEGO pentru copilul meu? Ghid 2020 pentru părinți

Piese de construcții preferate de mulți copii și adulți, LEGO este jucăria care a stârnit pasiunea a generații întregi, devenind una dintre cele mai importante repere din lumea jucăriei educaționale.

Folosind piesele sale universale ca bază, compania nu produce doar jucării clasice din a căror piese poți face diverse construcții, ci a lansat și o mare varietate de colecții cu produse inspirate din numeroase teme actuale precum filme, serii de benzi desenate, orașe și obiective turistice.

Popularitatea LEGO este atât de mare încât compania daneză a câștigat deja o licență pentru a produce jocuri, cu personaje originale, portretele unor vedete de film și personaje iconice, precum și câteva filme precum legendarul Războiul Stelelor.

Pasiunea pentru aceste jucării a mers atât de departe încât pasionații pot vizita orașe întregi construite din micuțele piese. Legoland fiind un lanț de parcuri tematice familiale, care își are principalul accent pe sistemul de jucării lego.

LEGO razboiul stelelor

Demn de subliniat este faptul ca LEGO este mult mai mult decât o jucărie, deoarece aceste piese pot fi folosite pentru a asambla orice plăsmuire din mintea copilului, un lucru foarte important pentru dezvoltarea cognitivă. Jucându-se cu piesele micuțe, copilul dezvoltă abilități motrice fine care implică mișcări musculare mici, precum ar fi mușchii degetelor și mâinilor.

Și la urmă urmei ce altceva ar putea fi când însăși denumirea acestui joc înseamnă „joacă-te bine”?

Dar incursiunea în această lume imensă vine cu cea mai grea întrebare: cum să alegi setul potrivit pentru fiecare copil?

Desigur, cea mai bună decizie atunci când cel mic ne cere un set LEGO depinde de doi factori: vârsta și preferințele puștiului.

LEGO Duplo – primii pași în lumea LEGO

Dintre toate colecțiile apărute de-a lungul timpului, LEGO Duplo sunt cele mai potrivite în primii ani de copilărie când mânuțele dolofane nu au îndemânarea necesară să potrivească piesele micuțe, iar scutecele precum cele de aici au fost lăsate de mult în urmă.

LEGO Duplo este special conceput pentru copiii care au împlinit un an, când pot fi utilizate de aceștia în deplină siguranță.

Piesele de la LEGO Duplo sunt de două ori mai mari decât cele obișnuite, sunt rezistente și ușor de prins și nu prezintă niciun risc de sufocare. Primii pași în lumea LEGO permite celor mici să dezvolte funcțiile motrice, să asocieze și să învețe cu ușurință cu ajutorul culorilor și formelor.

Așadar gama Duplo este cea mai bună opțiune atunci când trebuie să alegi primul set.

Seturi LEGO junior

De aici a început și odiseea mea în lumea această lume minunată și alături de cel mic am adunat în ultimii ani mii de piese. LEGO Junior are în componență piese clasice și este proiectat pentru constructorii mici cu vârste de peste 4 ani.

Seturile LEGO Junior sunt ideale pentru a continua cu pasiune construcțiile Duplo dar culorile nu mai sunt atât de diversificate iar piesele micuțe precum roțile sau diverse alte elemente de legătură, necesită mai multă atenție.

LEGO oras

LEGO Friends

Cine insistă că LEGO este doar pentru băieți nu a văzut încă un set LEGO Friends. Acestea reprezintă scene din viața unui oraș inventat: Heartlake City, iar culorile roz și violet și unele figurine feminine cu o dimensiune foarte asemănătoare cu cele clasice, dar mai realiste și pline de detalii, transformă aceste seturi într-un cadou perfect pentru fetițe.

LEGO City

Seturile LEGO City recreează tot ceea ce putem găsi într-un oraș. De la gări, stații de poliție sau pompieri, până la spitale și diverse vehicule adaptate fiecărei clădiri sau situații urbane specifice.

Vârsta recomandată crește odată cu numărul de piese și dificultatea construirii întregului ansamblu, astfel pentru a te juca cu un astfel de set, cel mic trebuie să aibă cel puțin 6 ani împliniți.

LEGO City

LEGO Creator – jucăria care dezvolta creativitatea

LEGO Creator este cea mai creativă gamă și este ideală pentru cei care doresc să lase imaginația să zburde fără reguli și limite.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale seturilor LEGO Creator este capacitatea de a se contopi cu alte seturi din aceeași gamă pentru a da naștere unui număr inimaginabil de construcții noi.

Versatile, seturile LEGO Creator sunt 3in1 și permit realizarea a 3 modele complet diferite cu aceleași piese dintr-un singr set.

LEGO mai cuprinde game ideale pentru pasionații tehnicii, arhitecturii sau colecționarilor.

Astfel combinând piesele obișnuite cu cele mai sofisticate componente precum roți, angrenaje, osii și motoare, tinerii pot să experimenteze satisfacția unor construcții complexe bazate pe principii de mecanică și robotică.

LEGO

„Doar cel mai bun este suficient de bun”

O jucărie care a apărut în anii 1932, LEGO este un succes care nu a reușit să fie detronat până în prezent. Micuțele piese sunt atât de iubite încât astăzi sunt vândute oficial în peste 130 de țări din întreaga lume.

Acest joc, care constă în asamblarea blocurilor de plastic pentru a crea obiecte, poate fi găsit în milioane de versiuni cu piese, culori și diverse teme.

Motto-ul aceste companii spune totul despre jucăriile sale și cu cât înaintăm în vârstă cu atât putem descoperi game tot mai solicitante și mai dificil de construit.

Majoritatea seturilor sunt alcătuite ca un KIT de construcții unde creativitatea copilului va determina părțile care urmează a fi construite urmărind niște pași din instrucțiunile care le însoțesc.
LEGO este mai mult decât o distracție pentru copii. Această jucărie ajută la învățarea matematicii de bază, a științei, a raționamentului logic și, desigur, a abilităților de creativitate, dar poate fi folosită și pentru a permite copilului să-și exprime sentimentele și pentru a dezvoltă modul său de gândire.

LEGO istoric

Care sunt avantajele jocului cu LEGO?

Primul lucru pe care îl remarcăm este că cel mic se gândește mult în timp ce construiește un LEGO. Copilul trebuie să pornească de la o idee de bază, în general imaginea de pe ambalaj, să planifice înainte de construire, să rezolve problemele care apar în timpul asamblării și să atingă scopul propus, obținând ansamblu final.

În timp ce se joacă, copilul folosește încercarea și eroarea, dezvoltă abilități de planificare și organizare și învață cum să dezvolte un proiect. Totodată copiii își exercită creativitatea, în special cu seturile în care există mai multe posibilități de montare pentru aceleași piese.

Fără să-și dea seama, copilul învață fracțiile și împărțire prin separarea blocurilor care vor fi folosite în cadrul unui proiect special. Acest lucru poate genera interes pentru inginerie, deoarece atunci când un copil construiește o clădire sau o casă el trebuie să se gândească la dimensiuni, suport, greutate și echilibru.

La modelele în care sunt construite vehicule cu roți, copilul poate dezvolta noțiuni de mecanică, iar abilitatea de concentrare este mult accentuată. Pe lângă faptul că trebuie să se gândească, multe seturi LEGO vin cu instrucțiuni despre modul în care copilul trebuie să construiască cărămizile, astfel respectând niște pași preciși pentru a obține rezultatul final, cel mic învață ordinea și importanta regulilor.

Psihologii sugerează că aceste jocuri pot ajută copilul să se exteriorizeze și să învețe să facă față emoțiilor sale prin dezvoltarea inteligenței emoționale.

Interesant este faptul că nu doar dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor poate fi ajută de celebrele piese LEGO, ci și adulții pot beneficia de aceeași terapie, compania producând în ultimii ani seturi care după asamblare pot reprezenta adevărate opere arhitecturale.Lego set constructii

Cu LEGO puteți crea propriul univers unde doar imaginația poate trasă limitele!

3 Comments on "Cum să aleg o jucărie LEGO pentru copilul meu? Ghid 2020 pentru părinți"

 1. Claudia L Chivu | mai 10, 2020 at 7:15 pm | Răspunde

  Cu un joc LEGO întotdeauna vom bucura un copil!
  Mulțumim pentru recomandare!

 2. Anghelina Irina | mai 10, 2020 at 10:02 pm | Răspunde

  Si noi suntem fani lego,de la mic la mare.Avem și lego duplo pentru pitic dar și lego friends si lego city pentru fetiță

 3. Valeria Chertes | mai 12, 2020 at 4:25 pm | Răspunde

  Ne place foarte mult sa facem lego.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*