Ce este testarea genetică WES și la ce foloseste?

testare genetică WES
Share the joy

Ce este testarea genetică WES și la ce foloseste?

Astăzi înțelegerea geneticii a devenit esențială pentru îmbunătățirea vieții și sănătății noastre și a urmașilor noștri. Secvențierea întregului exom (WES) reprezintă o metodă avansată de testare genetică care analizează detaliat segmentele de ADN responsabile pentru codificarea proteinelor, relevând informații de o importanță vitală despre predispozițiile genetice și bolile moștenite. Această tehnologie de vârf nu doar că permite diagnosticarea precisă a afecțiunilor genetice rare și complexe, dar facilitează și personalizarea tratamentelor medicale, oferind o abordare individualizată și eficientă în gestionarea sănătății. De asemenea, WES joacă un rol vital în planificarea familială, ajutând la identificarea riscurilor genetice potențiale pentru urmași, și contribuie la avansarea cercetării științifice în domeniul geneticii, deschizând noi perspective pentru prevenirea și tratamentul bolilor.

Procesul în cazul unei testari genetice începe cu prelevarea unei probe biologice de la pacient. De obicei, aceasta este o probă de sânge, dar poate fi și salivă sau alte țesuturi. ADN-ul este extras din aceste probe pentru a fi utilizat în secvențiere pentru captarea exomului.

Odată ce ADN-ul este extras, se folosește o tehnică de captare pentru a izola exoamele. Exoamele sunt părțile codante ale genomului, adică segmentele care conțin informațiile necesare pentru sinteza proteinelor. Aceasta se face utilizând sonde speciale care se leagă de regiunile de interes, permițând separarea lor de restul genomului.

ADN-ul captat este apoi secvențiat utilizând tehnologii de secvențiere de generație următoare (NGS). Aceste tehnologii permit citirea rapidă și precisă a secvenței nucleotidice (A, T, C, G) din exoame.

Datele brute rezultate din secvențiere sunt prelucrate și comparate cu o secvență de referință a genomului uman pentru a identifica variantele genetice (mutații). Aceste variante sunt analizate pentru a determina dacă sunt patogene (cauzatoare de boli) sau benigne. Analiza include evaluarea impactului potențial al variantelor asupra structurii și funcției proteinelor.

De ce să faci testarea WES?

1. Diagnosticul Bolilor Genetice Răspândite

Testare genetica WES este extrem de utilă în diagnosticarea bolilor genetice rare și complexe. Acestea includ boli mendeliene, care sunt cauzate de mutații în gene unice și se transmit conform unor tipare clare (dominant, recesiv, legat de X etc.).testare genetică WES

  • Exemple de boli diagonsticate prin testarea WES:

– Fibroza chistică: Cauzată de mutații în gena CFTR.
– Distrofia musculară Duchenne: Cauzată de mutații în gena DMD.
– Sindrome de suprapunere genetice: Cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos, sindromul Marfan etc.

Testarea genetică WES poate identifica mutațiile precise responsabile pentru aceste boli, chiar și în cazurile în care simptomele sunt atipice sau nu se pot explica prin metode tradiționale de diagnostic. Aceasta ajută medicii să ofere un diagnostic clar și să dezvolte planuri de tratament adecvate.

2. Medicina Personalizată

Medicina personalizată sau medicina de precizie este o abordare medicală care adaptează tratamentele la caracteristicile individuale ale fiecărui pacient. Prin identificarea mutațiilor genetice specifice, medicii pot personaliza tratamentele în mod eficient.testare genetică WES

  • Iată câteva exemple elocvente

– Farmacogenomică unde WES poate dezvălui variații genetice care afectează modul în care pacienții metabolizează medicamentele. De exemplu, varianta CYP2C19 influențează metabolizarea unor medicamente anticoagulante precum clopidogrel. Persoanele cu anumite variante pot necesita ajustări ale dozelor pentru a evita efectele secundare sau pentru a asigura eficiența tratamentului.
– Terapie țintită pentru cancer.. da, boala a cărui nume îl șoptim terifiați parcă să nu își indrepte atenția asupra noastră. Identificarea mutațiilor specifice în genele tumorale poate ghida tratamentele țintite care atacă direct celulele canceroase, cum ar fi inhibitorii EGFR pentru cancerul pulmonar cu mutații EGFR.

3. Planificarea Familială și Reproductivă

Pentru cuplurile care doresc să aibă copii, testarea genetică WES poate identifica dacă ambii parteneri sunt purtători ai mutațiilor genetice asociate cu boli recesive. Aceasta ajută la evaluarea riscului de transmitere a bolilor ereditare la copii.

  • Exemple foarte elocvente ar putea fi:

– Testare pentru purtătorii de talasemie, o afecțiune genetică a sângelui. Dacă ambii parteneri sunt purtători, există un risc de 25% ca fiecare copil să moștenească boala în formă severă.
– Fibroza chistică unde în mod similar, identificarea purtătorilor poate informa cuplurile despre riscul de a avea un copil cu această afecțiune.

4. Cercetare Științifică

WES este un instrument esențial în cercetarea genetică, contribuind la descoperirea de noi gene asociate cu diverse boli și înțelegerea mecanismelor moleculare ale acestora. Aceasta poate duce la dezvoltarea de noi tratamente și terapii.

WES a fost folosit pentru a descoperi gene noi implicate în boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.
Totodată cercetările pot utiliza WES pentru a găsi asocieri între variații genetice și susceptibilitatea la anumite boli, contribuind la dezvoltarea medicinei personalizate și a terapiilor genetice.

5. Managementul Bolilor Cronice

Pentru bolile cronice cu componentă genetică, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare ori identificarea predispoziției genetice, WES poate ajuta la prevenție și management mai eficient.

Un exemplu foarte important este identificarea variantelor genetice asociate cu riscul de diabet poate permite intervenții preventive, cum ar fi modificări ale stilului de viață și monitorizarea mai atentă a glicemiei.

Variabilele genetice pot influența riscul de ateroscleroză și alte afecțiuni cardiovasculare. Cunoașterea acestor riscuri poate ghida măsurile preventive și managementul clinic.

6. Identificarea Variantelor Patogenice

Testele genetice standard nu reușesc întotdeauna să identifice cauza genetică a unei afecțiuni, mai ales în cazurile de boli rare sau atipice. WES oferă o acoperire mai largă și detaliată, crescând șansele de a identifica variantele patogenice care ar fi putut fi omise.

  • Și aici avem multe exemple precum cele de mai jos:

– Boli neuromusculare: Pacienții cu simptome neexplicate pot beneficia de WES pentru a identifica mutații rare în genele neuromusculare, oferind astfel un diagnostic precis și deschizând calea pentru terapii adecvate.
– Sindrome genetice complexe: Pacienții cu prezentări clinice atipice pot avea sindroame genetice rare care nu sunt identificate prin testele genetice tradiționale. WES poate revela mutații în gene noi sau neașteptate, contribuind la diagnosticare și management.

Avantaje și Limitări ale testarii WES

  • Avantaje:

1. Acoperire cuprinzătoare: Secvențierea tuturor exoamelor oferă o imagine detaliată a variantelor genetice, inclusiv cele rare și dificil de detectat prin alte metode.
2. Precizie: Permite detectarea mutațiilor care pot fi relevante pentru diagnosticul și tratamentul medical, oferind un nivel ridicat de specificitate și sensibilitate.
3. Flexibilitate: Poate fi utilizată pentru o gamă largă de afecțiuni genetice și tipuri de mutații, de la mutații punctiforme la deleții și inserții mai mari.

  • Limitări

Deși prețurile au scăzut semnificativ, WES rămâne o investigație costisitoare în comparație cu alte teste genetice mai specifice. Costurile pot varia în funcție de complexitatea cazului și de necesitatea analizelor suplimentare, de aceea dacă vei cauta un test genetic wes pret vei găsi tot felul de oferte.

Analiza și interpretarea datelor necesită expertiză avansată și poate genera informații care sunt greu de interpretat fără o înțelegere aprofundată a geneticii și bioinformaticii. De aceea pentru o testare genetica WES și interpretarea acesteia trebuie să ceri mai multe păreri.

Evident pot apărea variante genetice a căror semnificație clinică nu este clară ( acestea poarta numele de varianta de semnificație incertă – VUS), ceea ce poate crea anxietate sau confuzie pentru pacienți. Este nevoie de studii suplimentare pentru a clarifica impactul acestor variante.

Iată deci cum testarea genetică WES, un instrument valoros în medicina modernă, oferă posibilitatea unui diagnostic precis, tratamente personalizate și o înțelegere mai profundă a bolilor genetice și deși are anumite limitări, beneficiile sale în termeni de acuratețe diagnostică și posibilități de tratament justifică utilizarea sa în contexte clinice și de cercetare.

Be the first to comment on "Ce este testarea genetică WES și la ce foloseste?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*