Bomboane de must, rețetă de mostillo autentic
Toamna este un anotimp ideal pentru gurmanzi, deoarece în acest sezon pământul ne oferă belșugul său pentru a crea delicatese autentice. Un sezon în care mulți dintre noi ne dedicăm timpul pentru a face conserve, gemuri și alte rețete tradiționale, toamna este și anotimpul mustului și al vinului.
Rețeta de astăzi este un desert tradițional din bucătăria spaniolă, însă este atât de simplu de făcut, încât nu e tocmai o provocare culinară, ci mai degrabă răsfăț olfactiv căci mustul are mireasmă de soare și vânt adunat sub frunzele viei.
Numele acestei rețete este Mostillo și chiar dacă acum ar putea fi făcut în orice moment al anului, mostillo autentic, cu gust de struguri din curtea bunicii, ar putea fi definit ca fiind sezonier, deoarece în momentul în care se pregătește este vârful recoltei de struguri, cam undeva între lunile septembrie și octombrie.
Pe scurt Mostillo este reducerea mustului de struguri proaspăt extras, până când rămâne un lichid vâscos pe care îl putem amesteca cu diverse fructe uscate, spaniolii folosind migdale.
Evident, pregătirea este mai simplă decât pare explicat, doar că eu am ales o formă de prezentare diferită. Autenticul mostillo se pune într-un vas și se lasă la răcit, după care se taie felii și se mănâncă simplu sau cu brânză albă, biscuiți, dulceață de portocale etc.
Ingrediente Mostillo
Aceasta este rețeta de bază, din care eu am preparat doar jumătate ( 1 litru de must) și mi-au ieșit 9 bomboane de 40 de grame și o ceașcă de cafea de aproximativ 200 g.
- 2 litri de must proaspăt de struguri
- 75 g. amidon de porumb
- 50 g. făină albă
- 1 lingură suc de portocale
- 1 linguriță îndulcitor natural din Stevia Rebaudiana
- 30 g fulgi de migdale (opțional)
Mod de preparare
Mai întâi fierbem mustul într-un vas cu fundul dublu până se reduce la jumătate, astfel încât să fie concentrat și aromat. Acest proces este rapid și va dura aproximativ jumătate de oră, în cazul meu ma puțin de 20 minute. În timpul fierberii se formează o spumă pe care trebuie să o îndepărtăm constant.
Pentru a aroma mostillo puteți folosi scorțișoară sau anason, precum și coji de portocală sau lămâi.
După ce am obținut reducția de must lăsăm să se răcească și scoatem aproximativ 200 ml în care dizolvăm făina de grâu și amidonul de porumb, amestecând bine pentru a nu se forma cocoloașe.
Apoi reîncălzim restul de must și turnăm amestecul de făină și îndulcitorul amestecând continuu. Va fi gata când vom vedea că începe să devină transparent și să se desprindă de pereții vasului. La sfârșit putem adăuga coajă de portocală confiată și fulgii de migdale.
Când este gata, îl putem turna în tăvi adânci, forme individuale sau chiar în pahare pentru a se răci complet.
Când este rece poate fi extras ușor din forme, iar când îl serviți îl puteți presăra cu scorțișoară sau orice altceva vă place.
Tips & tricks
Făina de grâu o puteți înlocui în întregime cu amidon de porumb și în acest fel desertul va fi potrivit și pentru persoanele cu intoleranță la gluten.
Dacă vedeți că se formează cocoloașe puteți trece amestecul prin sită.
Acest desert are avantajul că puteți folosi fructele uscate care vă plac cel mai mult, atâta timp cat cantitatea nu depășește 100g.
Nu folosiți zahăr sau miere pentru că se poate „tăia” și nu mai are consistență fină. Eu folosesc în general Dulcișor de la Sweeteria, un îndulcitor de ultimă generație obținut din extract, de înaltă puritate, din frunze de Stevia Rebaudiana și eritritol din porumb.
NU utilizați gelatină sau agar-agar. Consistența acestui desert este fină şi cremoasă, undeva între budincă și cremă de zahăr ars, nicidecum ca a unui desert închegat. Cu toate astea o felie de mostillo poate fi ținută intre degete fără a se topi.
Preferințe personale
Eu nu pun decât un pic de scorțișoară la fiert. Folosesc must roșu pentru că are antioxidanți în cantitate mai mare, dar rețeta originală se făcea din must alb, obținut din struguri de masă. Ai mei au gustul autentic am strugurilor de vin și o nuanță rubinie superbă.
Eu obișnuiesc să servesc acest desert cu dulceață de portocale sau lămâi și ghimbir, dar la fel de bine merge întins pe pâinea prăjită.
Ce spui? Te-am convins? Dacă prepari rețeta dă-mi de știre, sunt curioasă cum ți se pare.
Mulțumim pentru rețeta.