Vânt din pupă

Share the joy

Velierul Mircea

Vânt din pupă este o expresie marinărească pur romanească ar zice unii, care caracterizeaza velierele. Pânzele  acestor ambarcaţiuni sunt asezate intr-o anumita poziţie incât obligă navele să se poziţioneze astfel pentru a se deplasa cu vânt din pupa navei, deci velierele au nevoie de vreme prielnică cu vânt puternic pentru a ”impinge” nava inainte de aceea această expresie este considerată o urare de ”drum bun” pe valuri.
Anul aceesta intre 24 -27 mai portul Constanţa va găzdui cele mai spectaculoase veliere din toată lumea. Pentru prima dată, pe Marea Neagră se va organiza o competiţie de vase cu pânze. Toate persoanele care vor vizita portul în perioada mentionată, vor putea sa urce gratuit la bordul celor 14 veliere inscrise in competiţie. Printre ele se afla Sedov , cel mai mare velier din lume cu o lungime de  117,5 metri care navighează sub steag rusesc, iar România participa cu doua nave, Mircea o navă mare şi puternică intrată în 1939 în serviciu Marinei Militare româneşti  şi Adornate cel mai mare velier civil românesc.
Regata Marilor Veliere din Marea Negră a inceput pe 30 aprilie in portul Varna,Bulgaria unde au fost 3 zile speciale pentru toti vizitatorii, de pe 9 mai portul Novorossiysk, Rusia a fost gazda acestui eveniment, iar acum, cu plecare din portul Soci , Rusia, navele se intrec spre portul Constanţa unde le asteptam cu toţii.
Competiţia este  în plină desfasurare , iar pe 24 mai navele vor poposi in portul Constanţa să sarbatorească invingătorii. Vor fi trei zile si trei nopti de sărbătoare , iar ceremonia de incheiere a Regatei va culmina cu un spectaculos foc de artificii.
Nu pierde ocazia de a vizita aceste fabuloase ambarcaţiuni şi de a invaţa lucruri uimitoare despre viaţa de marinar. Vino şi tu in portul Constanţa să le admirăm.

Adornate

1 Comment on "Vânt din pupă"

  1. Pentru marinarii adevarati, nu cei de apă dulce sau cei de Cismigiu sau Herastrău le ofer posibilitatea de a purta o șapca marinareasca veritabilă Printz Heinrich Mutze la un pret de dumping , șapca.ce va va aduce mulți ,,dusmani” -glumesc !,.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*