Nume de cod: Black Tie – ghidul bunelor maniere vestimentare

Share the joy

Nume de cod : Black Tie – ghidul bunelor maniere vestimentare

Ladies and gentleman, îşi face intrarea… eterna întrebare „şi eu cu ce mă îmbrac?”…

black tie

sursa foto : cinema

„Black Tie”, „White Tie”, „dress code”… nu sunt chiar coduri de spionaj, rostite în filmele cu mafioţi, uneori pot fi etichete ale unor evenimente la care eşti invitat să participi. De aceea, dacă aceste cuvinte apar pe invitaţia elegantă pe care tocmai ai scos-o din plic, poţi să o convoci pe covorul roşu pe… eterna întrebare.

Dacă ai primit o invitaţie la un eveniment Black Tie (cravată neagră), probabil te întrebi ce să porţi. Clar, această dilemă nu este doar pentru domnele care au garderoba plină de rochii de ocazie şi totuşi îşi dau ochii peste cap spunând „nu am ce să port”, ci şi pentru domni, care nu se pot prezenta cu o cămaşă tip cowboy, în carouri, cu mânecile suflecate până la coate şi nasturii indiscret de descheiaţi.

Dacă primeşti invitaţia în mâna, însoţită de clasicul păhărel de palincă şi fursecuri cu magiun s-ar putea să nu fie nevoie să îţi faci griji, totuşi te sfătuiesc să o citeşti foarte atent, deoarece în ultimul timp, nunţile, cumătriile şi alte asemene evenimente au devenit petreceri tematice, unde este posibil să se ceară o etichetă vestimentară.

Evenimentele cu etichetă Black Tie sunt formale şi alegând greşit ţinuta, vei face să arăţi că o persoană nepoliticoasă, îmbrăcată în haine necorespunzătoare, care nu respectă gazdele şi ocazia la care a fost invitat. Dacă te prezinţi îmbrăcat inoportun, este posibil şi foarte probabil să îţi fie interzisă participarea, fără ţinută corespunzătoare vei rămâne cu nasul lipit de geam, privind la adevărata distracţie din interiorul locaţiei.

La unele restaurante foarte bine cotate, nu poți lua cina decât dacă respecți dress code-ul Black Tie. De aceea, uneori, la garderobă ți se oferă cravata, dacă ajungi răvășit la restaurant. 😛

În general invitaţiile la ocazii formale, îţi indică discret că evenimentul are dress code. Iar asta înseamnă că tu trebuie să respecţi întocmai ţinuta.

Gentleman Black Tie

Black Tie se referă la un eveniment semi formal cum ar fi o nuntă sau un botez, ori diverse petreceri corporate, baluri, cocktailuri şi serate, însă dacă pe invitaţie apare scris „White Tie”, este vorba de o ceremonie la care dress code-ul este strict, rigid şi obligatoriu, care nu acceptă variaţii. Adică frac negru, pantaloni croiţi perfect, un anumit tip de cămaşă albă şi cravată sau papion alb, fără alte nuanţe. În acest caz, nu îţi este permis nici măcar un nasture descheiat la gât, oricât de cald ţi-ar fi. Practic trebuie sa arăți ca scos din cutie. 😀 Pantofii Oxford sunt indispensabili, lustruiţi impecabil, spre deosebire de stilul Black Tie unde sunt acceptaţi şi pantofi tip Loafer sau Brogue sau chiar variațiuni de pantofi eleganti, tip mocasini din piele întoarsă.

Cum un eveniment White Tie nu este chiar la îndemână oricui şi probabil foarte puţini dintre noi vom participa vreodată la o asemenea ceremonie sofisticată şi somptuoasă, astăzi ne uităm puţit peste vestimentaţia unui eveniment semi formal, că tot este în toi sezonul nunţilor şi petrecerilor, apoi urmează sărbătorile şi este bine să ne pregătim din timp cu rochii de seară şi pantofi de dans.

Stilul Black Tie este formal, dar nu chiar aşa de riguros, astfel că putem să îl abordăm fie respectând dress code-ul în totalitate, fie modelând cu eleganţă , elementele care îl compun.

Eu sunt… ca să zicem aşa, de alb şi negru, îmi place stilul clasic, sobru. Dar Black Tie chic reinventat, poate fi revelaţia serii. Astfel că domnii pot alege să poarte în loc de cămaşa albă şi papionul negru, o cămaşă neagră şi cravată roşie sau un costum blumarine, în locul celui negru. Desigur nu este acceptat sacou şi blugi, iar costumul şi cămaşa trebuie să fie perfecte şi nu aibă nici cea mai mică cută. O imagine elegantă stă în detalii minore, iar acestea te ajută să obţii o imagine perfectă.

Si ca un ultim sfat pentru domni, nu uita că trebuie să te prezinţi impecabil la locul evenimentului, cu sacoul închis la toți nasturii şi pantofii perfect lustruiţi, iar dacă petrecerea de revelion va fi cu eticheta Black Tie, alege un palton elegant din lână, nu geacă de piele sau parpalac.

blak-tie

sursa foto : Answear.ro

Poartă Black Tie cu atitudine si distrează-te!

Acest articol participă la prima probă SuperBlog 2016.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. SuperBlog | Proba 1. Black Tie

Leave a comment

Your email address will not be published.


*