Tunele – În cădere liberă, de Roderick Gordon și Brian Williams
Hello aventurierilor,
nu-i așa că sunteți curioși să vedeți ce se mai întâmplă în Tunele?
Povestea fantasy destinată adolescenților continuă astăzi cu volumul 3 pe care l-am citit de această dată înaintea fiului meu, pentru că ardeam de nerăbdare să văd ce s-a întâmplat cu cei doi copii porniți în căutarea doctorului Burrows.
După cum știți, fiul meu s-a îndrăgostit de această poveste și de aventurile lui Will, Cal și Chester și am început să colecționăm toate volumele din serie. Volumul 3 din Tunele l-am găsit pe targulcartii.ro, un site de carte foarte drag mie.
Despre Târgul Cărții v-am vorbit de nenumărate ori. Acest site împletește cu succes o librărie și un anticariat, „doldora” de exemplare superbe, ultimele noutăți și cei mai apreciați scriitori, la prețuri extrem de mici. Acest volum de exemplu, l-am luat de pe rafturile virtuale ale anticariatului și a costat puțin peste 3 ron.
Pe acest site poți găsi exemplare rare, cărți de o valoare inestimabilă, dar și cărțile copilăriei… chiar dacă această copilărie „s-a întâmplat” acum câteva decenii.
Acum când mai e o aruncătură de băț până se dă startul la goana după cadouri, vă invit să cutreierați prin Târgul Cărții, la vânătoare de cărți ieftine și frumoase pentru cei dragi. La crăciunul trecut, moșu’ a așezat sub bradul nostru două cărți spectaculoase, care au costat un sfert decât ar fi costat pe alte site-uri, astfel încât acum am început să facem o listă lungă de dorințe, pentru că pe site prețurile încep de la 0,99 ron.
Toate cărțile luate de mine de pe raftul anticariatului, au fost impecabile astfel încât am revenit cu plăcere pentru a căuta comori literare nedescoperite încă.
Tunele – În cădere liberă de Roderick Gordon și Brian Williams, recenzie carte
În timp ce se prăbușește prin puțul subteran, se pare că lui Will Burrows, băiatul de paisprezece ani, i-a venit sfârșitul. Este însă doar începutul unei noi aventuri înspăimântătoare, în care va avea de-a face cu păianjeni carnivori uriași și cu mortalele Străluciri. Mai rău decât atât, gemenele Styx nu au renunțat la planul lor diabolic.
Recenziile primelor două volume sunt deja pe blog. În opinia mea saga Tunele este superbă, originală, încărcată de suspans, o poveste ireală ce te invită într-o lume întunecată și te provoacă să traiesti aventuri înspăimântătoare în tunelurile de sub Londra. Cu fiecare volum pe care îl parcurgi te afunzi tot mai adânc… coborând încet spre centrul pământului.
La sfârșitul celei de-a doua părți a seriei, Will, eroul nostru, cade într-un abis de nepătruns, făcându-ne să ne gândim că aventurile sale din Tunele s-au sfârșit. Dar noi întâmplări terifiante sunt pe cale să aibă loc și Will ne va purta alături în căutarea tatălui său.
De această dată eroul nostru va trebui să pornească într-o călătorie trepidantă și înspăimântătoare spre adâncurile pământului, care îl va duce la descoperirea impresionantă a unei civilizații antice pierdute. Acest volum m-a dus cu gândul la „O călătorie spre centrul Pământului” de Jules Verne și mi-a făcut plăcere să descopăr detalii oarecum asemănătoare.
Spre sfârșitul volumului 2, întâmplările par să se deruleze la viteză maximă și tot felul de răsturnări de situație duc la un sfârșit de neînchipuit. Will, Chester și Elliot au căzut în Por, un puț adânc și înspăimântător, împreună cu corpul neînsuflețit a lui Cal. Will și Chester se trezesc în adâncuri și văd că în ciuda căderii au reușit să rămână în viață, dar Ellliot este grav rănit.
Sarah, mama adevărată a lui Will, văzând că viața sa se apropia de sfârșit s-a aruncat și ea în puț, îmbrâncind în același timp pe cele două gemene malefice care, de asemenea, au supraviețuit.
Volumul 3 Tunele – În cădere liberă, de Roderick Gordon și Brian Williams
Editura: Corint Junior
Data apariție: 2003
Coperta: Cartonata (hardcover)
Număr pagini: 639
Cartea a treia începe de la punctul în care s-a încheiat precedenta, când toate personajele principale au căzut în puț, cu excepția lui Drake care stă ascuns și observă tot ce s-a întâmplat. Felul acesta de continuitate îmi place foarte mult, e ca și cum ai citi aceeași carte și doar avansezi spre capitolul următor.
Doctorul Burrows, tatăl lui Will, dispărut chiar de la începuturi, se află deja în adâncurile de sub Por și la rândul ei, doamna Burrows decide să-și lase reședința și să-și caute copiii, astfel încât a treia parte din Tunele se anunță la fel de interesantă că începutul seriei.
Acest volum urmează aceeași traiectorie ca cele două anterioare: avem un narator omniprezent care ne relatează povestea la a treia persoană. Protagonistul principal rămâne Will, deși nu apare în toate capitolele.
Modul de a spune povestea din punctul de vedere al mai multor personaje continuă, făcând toată lectura și mai interesantă.
Doctorul Burrows începe să devină mai important și de data aceasta, scenariul povestirii va fi în apropiere de Por și de Suprasol. Vom descoperi multe lucruri noi și neașteptate, care arată că imaginația autorilor nu are nicio limită.
Dacă în primele două volume ritmul poveștii nu mi s-a părut prea alert, al treilea volum m-a surprins. Lucruri diferite se întâmplă în mod constant, deși momentele de acțiune sunt liniare și predictibile. Intriga este menținută pe tot parcursul cărții, făcându-te curios și nelăsându-te să lași cartea din mână.
Al treilea volum este mai bun ca precedentele, dar cred că acest lucru se întâmplă din cauză că lumea subterană are acum o imagine aproape palpabilă în imaginația noastră, desenată detaliat de multitudinea de descrieri din primele două volume.
În acest volum abundă dialogurile, făcând mai cursivă și ușoară parcurgerea întregii povești.
Cal și Sarah nu mai sunt, dar vom avea noi personaje surprinzătoare precum Martha, o femeie care locuiește în vecinătatea puțului sau omul de încredere a lui Drake. Vom avea de asemenea prezența celor două Rebecca, deja creionate ca două personaje diferite, dar cu același nume.
Totodată vom descoperi că Organizația Styx și-a întins tentaculele spre suprafață și că unele personaje secundare pe care le-am cunoscut în primele volume aparțin grupului lor.
Sfârșitul celui de-al treilea roman este complet diferit și de data aceasta nu ne putem face nicio idee despre ce se va întâmpla în următorul volum, astfel încât curiozitatea atinge cote maxime.
Cartea m-a încântat peste măsură. Practic povestea se maturizează, iar ideile sunt în continuare surprinzătoare, reinventându-se în permanență.
Știți că nu îmi place să dau spoilere și că întotdeauna încerc să vă relatez sentimentele mele, să vă spun ce mi-a plăcut mie din volumul respectiv, iar În cădere liberă crește adrenalina la maxim.
Por și împrejurimile sale, chiar dacă suntem mai aproape de centrul pământului și totul este plin de tuneluri, par mai „aerisite” decât Colonia. Noile creaturi care locuiesc în aceste locuri sunt foarte originale și desigur, în cea mai mare parte, foarte periculoase.
Personajele sunt mai determinate, iar aventură continuă mai palpitantă. Volumul În cădere liberă din seria Tunele este ușor mai distractiv și ne dezvăluie o lume complet nouă și personaje surprinzătoare, cu abilități spectaculoase. Tensiunea va fi constantă pe parcursul întregii lecturi și în fiecare capitol ne vom teme pentru viața protagoniștilor noștri, așteptându-ne tot timpul la întorsături de situații dramatice.
Vă invit în Tunele să descoperiți o lume surprinzătoare și să trăiți alături de personajele principale cele mai palpitante aventuri.
Ce spui? Îndrăznești? Aruncă-te în Por, noi ceilalți te așteptăm jos, dar ferește-te de mandibulele ucigașe!
O carte interesanta, multumim pentru recenzie.