BCAA și Omega 3, 2 suplimente ideale pentru a obține rapid masă musculară fără oboseală
Societatea de astăzi pune mare preț pe imagine și pe frumusețe. Însă frumuseţea are multe feţe, iar eu vă vorbesc despre ea în fiecare zi. Fie că este vorba despre frumuseţea spirituală sau cea fizică, despre o fizionomie superbă sau o minte splendidă, acestea trebuiesc hrănite şi educate pentru a ajunge să strălucească. Astăzi însă, vreau să vă vorbesc despre corp şi sculptarea lui, despre frumuseţea fizică în cel mai pur stadiu.
Acest tip de frumuseţe e cel mai dorit, mai muncit şi mai greu de obţinut. Pentru a avea un corp frumos, cu muşchi bine definiţi este nevoie de multă muncă, seriozitate, disciplină, rigurozitate şi… suplimente nutritive.
Când vorbim despre masă și forța musculară, ne gândim doar persoanele care practică culturismul la nivel profesionist. Însă redefinirea musculaturii este râvnită și de sportivii sau persoanele care caută o estetică impecabilă a corpului.
În afară de o imagine frumoasă, păstrarea corpului într-o condiție fizică excelentă este esențială pentru sănătate. Mușchii de exemplu sunt sunt legați de metabolismul glucozei și de dezvoltarea patologiilor precum ar fi diabetul. De aceea pe piață au apărut diverse suplimente care duc la creșterea hipertrofiei musculare și a forței și totodată ajută la menținerea sănătății organismului.
Omega 3
S-a demonstrat că multe suplimente sportive au beneficii notabile asupra sănătății întregului organism. Creatina, proteinele, suplimentele BCAA sau Omega 3, au prezentat suficiente dovezi că sunt ideale pentru augmentarea masei musculare și a rezistenței sportivilor, dar și pentru a crește rezistență la efort a persoanelor sănătoase sau pentru a reduce pierderea masei musculare în cazul persoanelor vârstnice.
În ciuda numărului mare de suplimente disponibile, foarte puține au demonstrat că au efecte benefice pentru sănătate și pentru masa musculară în egală măsură, însă între acestea se remarcă acizii grași Omega 3.
Acizii grași Omega 3 au proprietăți antioxidante, ajută la prevenirea leziunilor provocate de stresul oxidativ și distrug bolile. Când este consumat ca supliment nutritiv, Omega 3 ajută atleții și sportivii să se recupereze mai repede după eforturile depuse la antrenament.
Acizii grași Omega 3 sunt unul dintre cele mai bune suplimente atât pentru sportivi cât și pentru cei care țin la sănătatea lor deoarece Omega 3 menține tensiunea arterială sub control și nivelul trigliceridelor scăzut, astfel reglează bătăile inimii. Totodată s-a demonstrat că ajută la reducerea inflamației, bolilor cardiovasculare, durerii articulare, sindromului metabolic etc..
Fasolea neagră, ouăle, cartofii dulci, suc de rodie, avocado sau somonul sunt câteva dintre alimentele care aduc un aport ridicat de Omega 3, dar când alimentația noastră nu se bazează pe aceste alimente, ideal ar fi să căutăm substituenți și să luăm suplimentar Omega 3.
Suplimente BCAA
Oamenii care își doresc o creștere de masă musculară ar trebui să susțină consumul de suplimente nutritive și prin macronutrienți, în special proteine și micronutrienti precum vitaminele, mineralele obținute printr-o alimentație adecvată.
De asemenea este important să subliniem rolul exercițiilor fizice pentru a obține creșteri spectaculoase de masă musculară. Fără acest lucru nu putem realiza prea multe, oricâte suplimente luăm.
BCAA este acronimul de la branched-chain amino acids și face referire la un set specific de aminoacizi esențiali din proteine, care formează peste 35% din masa musculară din organism.
Aceste suplimente BCAA sunt bine cunoscute pentru oricine caută să ducă un stil de viață sănătos bazat pe activități fizice și alimente sănătoase. BCAA se găsește sub formă de pudră, pastile sau capsule și sunt folosite atât de către sportivi profesioniști, cât și de persoanele interesate de creșterea rezistenței fizice sau îmbunătățirea masei musculare.
Datorită procentului mare de aminoacizi gășiți în BCAA, aceasta a devenit o modalitate foarte bună de a crește sau menține masă musculară prin activități fizice, deoarece ajută la recuperarea mușchilor. Se compune în principal din 3 aminoacizi: leucină, valină și izoleucină în proporție de 2: 1: 1 sau 8: 1: 1. Această proporție cu mai multă leucină se datorează faptului că acest aminoacid este cel mai predispus la hipertrofie, deoarece activează celula M-TOR, responsabilă de anabolismul muscular.
Cele mai bune surse ale acestor aminoacizi sunt produse alimentare precum carne roșie, carne de pui, pește, ouă și mai ales proteine din zer.
Aminoacizii pot ajută la scăderea durerilor musculare în activitatea fizică și chiar ajută la reducerea oboselii musculare induse de efort.
Beneficiile BCAA sunt numeroase:
- Favorizează sinteza proteinelor și previne catabolismul muscular
- Ele ajută la conservarea glicogenului
- Îmbunătățirea performanței în activități aerobice
- Reduce simptomele durerii musculare post-antrenament
- Susțin sistemul imunitar, mărind producția endogenă de glutamină, un important aminoacid esențial și cel mai abundent în mușchi.
Suplimentele BCAA pot fi consumate atât în funcție de antrenamentele de fitness, cât și între mese sau după un program zilnic (dimineața, la prânz și seara). Cu toate acestea, cel mai propice moment pentru consumul de BCAA este în jurul orelor de sport, fie înainte, fie la final.
Omega 3 am folosit și eu dar pentru cu totul altceva.