România pitorească, destinații spectaculoase din Transilvania
România ocupă un loc emblematic pe harta destinațiilor turistice. Un loc învăluit într-un halou de mister și fascinație, Transilvania este cea care a atras atenția cel mai mult, alături de temutul conte Dracula și al sau Castel de la Bran. Cunoscută în mare parte datorită romanului mitic pe care Bram Stoker l-a scris pe baza acestui personaj istoric, când și-a deschis granițele România avea să fie asaltată de tot mai mulți turiști în căutare de senzații tari.
Departe de a întâlni personajul crud și temut de toate ființele cu sânge cald, cei care au pășit aici au fost vrăjiți iremediabil de unele dintre cele mai pitorești peisaje din Europa.
Iată că a trecut aproape un sfert de veac de când Charles de Wales s-a îndrăgostit și el de România și a decis să achiziționeze proprietăți în țara noastră.
Iubitor de natură, cu o viziune puternică asupra unor probleme moderne precum ecologia, salvarea și conservarea spațiilor naturale și a armoniei arhitecturale străvechi, Prințul de Wales a fost captivat de farmecul Transilvaniei și nu doar că a dorit să devină “de-al locului” ci a creat aici și prima Fundație, care îi poartă numele în afară Marii Britanii, al cărei scop este de a contribui la protejarea patrimoniului rural românesc.
Viscri, un oraș pitoresc ce duce renumele României până la Londra
Viscri este un sat situat aproape, în nordul județului Brașov, fix în inima țării. Nu cred că știa multă lume de micul sătuc până în 2006 când prințul Charles și-a cumpărat aici o proprietate și o bucată de teren în Zalanpatak.
Contrar tuturor așteptărilor, moștenitorul tronului englez a ales să conserve cu sfințenie casa și împrejurimile, restaurand cu grijă mobilele vechi din lemn masiv, păstrând intactă imaginea valorilor culturale autohtone. Astfel, lansând diverse proiecte și achizitionand tot mai multe proprietăți în zona, acțiunile sale au dus la o renaștere a turismului în Viscri.
„Am fost transportat atât geografic, cât și temporal – într-un alt loc și într-un alt timp. Am fost copleșit de frumusețea locurilor și de moștenirea extraordinar de bogată a acestor comunități”, a exclamat Prințul Charles, într-un interviu pentru Telegraph, după ce a descoperit Valea Zălanului, un loc în care ceasornicul pare să fi incremeit în timp, aerul medievat al străvechilor cetăți impregnând fiecare colț al satelor de aici.
Și totuși de ce România, de ce Transilvania și nu altă parte a țării? Ei bine, după relatările prințului, se pare că în arborele sau genealogic se află o legătură strânsă cu însuși Vlad Țepeș. Nu știu dacă este așa, dar trebuie să recunosc că este un strașnic ambasador al Transilvaniei pitorești.
Locuri de vizitat în Viscri
În Viscri se găsește cea mai bine conservată cetate țărănească săsească, ce cuprinde între zidurile sale una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului al XIII-lea: Biserica Fortificată.
Casele săseşti din Viscri sunt și ele motive puternice pentru a vrea să călătorești spre inima țării ori de câte ori ai ocazia. Multe dintre ele adăpostesc turiștii cărora le oferă cel mai spectaculos sejur rural, tocmai datorită faptului că au rămas exact ca acum două sute de ani când au fost construite, dar la care se adaugă confortul necesar pentru un turism de calitate.
În Gradina Zmeilor…
La 40 de km de Viscri se află Sighișoara, atât de celebră pentru cetatea medievală cea mai bine conservată din Europa, apoi urcând în sus, spre nordul țării, în Salaj, intri în… Grădina Zmeilor, un loc ce îți taie răsuflarea prin unicitatea formelor geografice de aici. Rezervația naturală Grădina Zmeilor a fost declarată arie protejată, de tip geologic, floristic, faunistic și peisagistic.
Așezată pe malul Almașului, la 10 km de orașul Jibou și la vestul satului Gâlgău Almașului, Grădina Zmeilor pare un tărâm ireal, desprins din povești, datorită formațiunilor pietroase ce formează o aglomerație haotică și impresionantă. Întinsă pe aproximativ cinci hectare, rezervația naturală adăpostește o biodiversitate fascinantă în care legendele despre zmei par să prindă viață proiectand siluete împietrite gigantice printre cele mai gingașe flori.
În apropierea mai poți vizită numeroase obiective turistice, de la lăcășuri de cult la castele, cetăți medievale și situri arheologice și te poți răsfață cu bucate din gastronomia atât de delicioasă a zonei.
Iată deci câte locuri splendite poți vizita aici, in România, poate chiar la doar câțiva zeci de kilometri de tine. Dacă nu știi unde să planifici o escapadă de ziua îndrăgostiților, pate ar trebui să arunci un ochi pe OLX, vei descoperi întâi locuri de cazare prietenoase… apoi mânat de curiozitate vei ajunge în locații spectaculoase, pline de povești care te vor vrăji pentru totdeauna.
Be the first to comment on "România pitorească, destinații spectaculoase din Transilvania"