Operația de rinoplastie – ce riscuri și complicații pot apărea în cadrul unei astfel de intervenții?
Rinoplastia constituie una dintre cele mai frecvente operații estetice și, totodată, una dintre cele mai înalte forme ale manifestării artei chirurgicale.
La acest tip de intervenție pot apela persoanele care prezintă complexe fizice din cauza unor diferite tipuri de imperfecțiuni la nivelul organului olfactiv – fie că au nasul prea mare sau prea mic, cârn sau borcănat.
O astfel de operație poate aduce multiple beneficii pacienților săi, atât de natură funcțională, pentru că rezolvă problema respirației, cât și de natură estetică datorită faptului că aliniază nasul cu celelalte trăsături faciale, aducând o contribuție majoră în ceea ce privește recăpătarea armoniei la nivelul întregii fețe.
Ce presupune rinoplastia și câte tipuri există
Operația de rinoplastie este una dintre cele mai populare intervenții chirurgicale și presupune
remodelarea organului olfactiv pentru a obține anumite rezultate pozitive.
Conform terminologiei medicale, procedeul prin intermediul căruia se corectează deviația de sept se numește septoplastie, iar procedura prin intermediul căreia se ameliorează respirația și, în același timp, se corectează aspectul estetic al nasului se numește septorinoplastie.
Pot exista mai multe tipuri de astfel de operații chirurgicale:
- Rinoplastie închisă – în cadrul căreia se efectuează 2 incizii în interiorul nărilor, obținându-se astfel posibilitatea de a remodela nasul la nivelul formei sau în funcție de dimensiuni; o astfel de intervenție poate dura între 1 și 3 ore.
- Rinoplastie secundară – în această situație se intervine după o primă rinoplastie care nu a avut efecte satisfăcătoare asupra pacientului.
- Rinoplastie augmentativă – această intervenție este recomandată pentru cazurile rare în care pacientul are un nas mic pe care dorește să-l remodeleze prin mărire.
Cât costă o operație de rinoplastie în București
Prețul unei astfel de operații variază în funcție de problemele de ordin funcțional sau estetic pe care le prezintă fiecare pacient în parte.
Astfel că există costuri pentru rinoplastie cuprinse între 1700 euro și 3000 de euro, acestea deosebindu-se în funcție de anumiți parametri – cum ar fi gradul de dificultate, tipul de operație, ș.a.m.d.
Ce riscuri și complicații prezintă o astfel de intervenție
Bineînțeles că orice procedură medicală presupune anumite riscuri, iar aceasta nu face excepție de la această regulă, în special dacă nu sunt respectate cu rigurozitate indicațiile oferite de specialist.
În urma operației de rinoplastie pot apărea vânătăi (cunoscute sub denumirea medicală de echimoze) și umflarea nasului, dar prin aplicarea de comprese reci pe ochi și pe frunte pot fi reduse aceste efecte.
Un alt risc care poate apărea la nivelul organului olfactiv este sângerarea, dar aceasta poate fi oprită prin intermediul tampoanelor nazale.
La nivelul nasului, se poate simți un disconfort mic sau moderat, dar acesta poate fi redus datorită analgezicelor.
În anumite situații, în primele luni postoperator poate apărea obstrucția la nivelul nasului din cauza tumefacției mucoasei nazale.
Infecția constituie un alt factor de risc care poate fi prevenit prin medicamentație (administrarea de antibiotice).
Un alt aspect care poate influența în mod negativ evoluția postoperatorie constituie apariția unor tulburări de sensibilitate ale nasului – dar acesta este un aspect temporar, deoarece ele vor dispărea la câteva luni după operație.
Având în vedere importanța pe care o are operația de rinoplastie la nivel fizic și psihic, contează foarte mult să ne informăm înainte de a apela la această procedură. De asemenea, esențial este să alegem un chirurg cu experiență care să ne ajute să ne recăpătăm armonia trăsăturilor faciale.
Oricat a vrea sa arat perfect, sa fiu frumoasa nu as apela niciodata la o operatie pentru a-mi modela anumite parti ale corpului. Am deja doua operatii majore si numai eu stiu cat am tras dupa operatii.